A Schalke egy legendás MU-sikerből merít erőt

Vágólapra másolva!
2011.05.04. 13:41
null
Sir Alex és akkori segítője, Steve McClaren a trófeával 1999-ben, avagy muníció a Schalkénak (Action Images)
Szerda este rendezik meg a labdarúgó Bajnokok Ligája második elődöntőjének visszavágóját: az angol Manchester United összesítésben kétgólos előnyben fogadja a német Schalkét.

 

A Manchester United és legénysége kellően tapasztalt ahhoz, hogy a szakszerűen elvégzett gelsenkircheni munkát ne hagyja veszendőbe menni – nagyjából így vélekedik a futballvilágban mindenki, talán még a Schalke táborának többsége is. Sokan mondják: ez a csata lefutott, lám, hasonló előzmények után (2–0-s hazai vereség az első meccsen) még a Real Madrid sem volt képes kiharcolni a továbbjutást.

Az sem változtat jelentősen a ma esti BL-meccs megítélésén, hogy – tekintettel a Chelsea elleni vasárnapi kulcsfontosságú bajnoki rangadóra – Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere vélhetően több fontos játékosát is pihenteti majd, s ezzel közvetve esélyt kínál a németeknek.

EGY KIS STATISZTIKA

Mind a 14 olyan egyenes kieséses UEFA-párharcát megnyerte a Manchester United, amelyiket idegenbeli győzelemmel kezdte. Mint már jeleztük, a BL-ben csupán kétszer fordult elő, hogy az idegenben győzelemmel kezdő csapat kiesett (Panathinaikosz, Bayern München).

Hazai veretlenséggel büszkélkedhet az MU ebben a szezonban: az összes tétmérkőzést figyelembe véve 23 győzelem és 3 döntetlen a mérleg. Még sohasem nyert egyenes kieséses BL-párharcot az MU német csapat ellen: a mérleg négy kiesés (Bayern München, 2000–2001, 2009–10; Dortmund, 1996–97; Leverkusen 2001–02).

Nem nyert még Angliában kupameccset a Schalke: négy mérkőzésen három vereség és egy döntetlen a mérleg, ez utóbbi a Wolverhampton elleni 2:2 volt 1958-ban.

Idegenben hatékony a Schalke ebben a BL-szezonban, az első meccs elveszítése után két döntetlent és két győzelmet könyvelt el.

Manchesterben eddig egyszer vizitáltak a királykékek, a KEK 1969–1970-es kiírásának elődöntőjében 5:1-re kikaptak a sorozatot végül megnyerő Citytől.

„Természetesen nem hagyható figyelmen kívül a vasárnapi meccs, de ettől még a megszokott módon készülünk, és célunk szerdán is a győzelem – mondta Michael Carrick, akit elemzők egy része szintén a kispadra vár. – Pillanatnyilag van kétgólnyi előnyünk, de veszélyes lenne ezekre alapozva könnyű továbbjutásról beszélni. Mindegyik hazai meccsünket meg akarjuk nyerni, így lesz ez most is."

A német ellenfél veszélyességének egyik bizonyítéka a nemrégiben Milánóban, az Inter ellen bemutatott, öt gólt eredményező hatékony támadójáték.

„Egy pillanatig sem feledkezünk meg erről, úgy vélem, már az első mérkőzésen is érzékelhető volt, hogy tisztában vagyunk az erősségeikkel és a gyengéikkel. Most ráadásul itthon vagyunk, ahol általában uraljuk a helyzetet, és nincs kétségem afelől, hogy most is így lesz" – folytatta a sokak által az MU egyik európai specialistájaként emlegetett Carrick.

Wayne Rooney és Fábio kisebb sérülés miatt nem játszik (előbbi ezzel együtt ott van a keretben, azaz a vörös ördög nem alszik), s Ferguson nem titkolta, egyéb változtatásokat is tervez.

Ilyen lehet Carrick helyén a felgyógyuló Darren Fletcher szerepeltetése (legalább a mérkőzés egy részében), és nem kizárt az sem, hogy Edwin van der Sar is pihenőt kap, s a kaput a fiatal Anders Lindegaard őrzi majd. Mindazonáltal, ha a veterán holland kapus mégis játszik, 14 elődöntős mérkőzéssel egyedüli BL-rekorderré lép elő (a francia Claude Makelele hozzá hasonlóan 13-nál tart).

„Kétgólos előnnyel várjuk a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóját, három pont előnnyel a hétvégi bajnoki rangadót, vagyis olyan pozícióban vagyunk, amilyenről az idény elején álmodni szoktak. De az ilyen előny könnyen elillanhat, úgyhogy nagy munka vár még ránk. Ahogyan korábban mondtam, az előadás még nem ért véget" – mondta Ferguson.

Szavainak nyomatékot ad, hogy a „vörös ördögök" a legutóbbi öt mérkőzésük közül hármon nem szereztek gólt, s ennek megfelelően mindössze kétszer nyertek.

A Schalkénak már csak egyetlen lehetősége maradt arra, hogy nevezzen a BL következő szezonjára: ha megnyeri a mostanit.

A némi repülőtéri huzavona miatt kétórás késéssel befutó németek tudják, hogy jelenlegi helyzetükben – még egy olyan gólérzékeny támadóval a soraikban is, mint Raúl – ez majdhogynem lehetetlen küldetés. Ralf Rangnick beugró vezetőedző azonban talált futballtörténelmi analógiát.

„Nem fogadhatok, de ha tehetném, akkor biztosan a Schalkéra fogadnék. Sohasem lehet előre megmondani, mi fog történni a pályán – mondta a német szakember. – A dolgok gyorsan változnak, ezt tavaly is láttuk, amikor a Bayern kiejtette a Manchestert. Szervezetten kell futballoznunk, és minden lehetőséget kihasználni, akár két perccel a meccs vége előtt is. Bizonyára mindenki emlékszik még arra, hogyan nyert Bajnokok Ligáját a Manchester 1999-ben."

No igen, a 90. percben még a Bayern München vezetett, a barcelonai éjszakában viszont már a 2–1-re fordító MU-t és szakvezetőjét, Fergusont ünnepelték. Rangnick akkoriban is beugró edzőként ténykedett, Ulmból érkezett Stuttgartba – egyelőre ennyi a hasonlóság a szakember akkori és mostani tavasza között.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
MANCHESTER UNITED (angol)–SCHALKE 04 (német)
Manchester, Old Trafford, 20.45 (tv: Digi Sport). Vezeti: Proenca (portugál)
A mérkőzésről 20.45-től élő, szöveges és képes tudósítást láthatnak a NSO-n!
A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
MANCHESTER UNITED: Van der Sar (Lindegaard) – Rafael, R. Ferdinand, Vidics, Evra – Valencia, D. Fletcher (Carrick), Scholes, Nani – Owen, Berbatov. Menedzser: Sir Alex Ferguson
SCHALKE: Neuer – Ucsida, Höwedes, Metzelder, Sarpei – Farfán, Kluge, Papadopulosz, Jurado – Raúl, Edu. Vezetőedző: Ralf Rangnick
Az első mérkőzésen: Schalke–Manchester United 0–2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik