A Messi nélküli vizsga jeles lett, újra élen a Barcelona

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.06. 10:34
null
Az elmúlt hetekben Lionel Messi nélkül is nagyon jól ment a Barcelonának (Fotó: AFP)
Bár előző listánkon a Lionel Messit kartörés miatt elveszítő Barcelona a második helyre szorult a Manchester City mögé, a katalán klub az argentin klasszis nélkül is legyőzte az Intert, majd 5–1-re kiütötte a Real Madridot, így gyorsan vissza is ugrott szubjektív erősorrendünk első helyére. A harmadik helyen tartja magát a Juventus, míg az Atlético Madridot két hete leiskolázó Dortmund már nem csak a Bundesligában előzi meg a Bayern Münchent.

 

16. (az előző listán: 14.) ROMA (olasz)
A bajnokságban már gyakorlatilag lemondhat (v)érmes reményeiről a Roma, amelynek 9. helye reális is az elmúlt hónapok formája alapján. Ennek következtében viszont alighanem kiemelten fontos, hogy legalább a BL-ben talpon maradjon a csoportkör után. A két hazai kötelezőt hozták a „farkasok”, de könnyen elképzelhető, hogy a szerdai, moszkvai meccsen nemcsak a három pont a tét, hanem Eusebio Di Francesco állása is. Legalábbis az olasz sajtó már felskiccelte az utódjelöltek listáját.

KIEMELT MÉRKŐZÉSEK A HÉTEN
...azaz mindkét csapat szerepel a listánkon
KEDD
21.00: Internazionale (10.)–Barcelona (1.) (Tv: M4 Sport)
21.00: Napoli (12.)–PSG (5.) (Tv: Spíler2)
21.00: Atlético Madrid (8.)–Dortmund (9.)
SZERDA
21.00: Juventus (3.)–Manchester United (11.) (Tv: M4 Sport)

15. (12.) TOTTENHAM HOTSPUR (angol)
Hármat esett listánkon a Tottenham, de igazából az is meglepetés, hogy még bent van a tizenhatban, hiszen csoportjában a tönk szélén áll. A legutóbbi két bajnoki mérkőzését megnyerő Spurs elbúcsúzhat nyolcaddöntős álmaitól, ha nem tudja legyőzni otthon a PSV-t, és az Inter megveri a Barcelonát. Ha viszont nyer, a Barca meg megteszi azt a szívességet, hogy győz Milánóban, akkor az 5. fordulóban a Spurs meg is előzheti az Intert a tabellán.

14. (új) PORTO (portugál)
Csak a három százszázalékos csapat (Barcelona, Dortmund, Juventus) nyújtott jobb teljesítményt a Portónál az idei csoportkörben, így éppen itt volt az ideje, hogy új belépőként a „sárkányok” is felkerüljenek listánkra. Sergio Conceicao legénysége a Bragával holtversenyben vezeti a portugál bajnoki tabellát, sorozatban öt tétmeccset nyert meg, és az ősz első heteiben egy gólra hitelesített támadójátéka is sokkal hatékonyabbá vált, ezáltal kisebb nyomás nehezedik a kiválóan dolgozó védelemre. A portóiak eddig nagyszerűen meglovagolták, hogy viszonylag könnyű csoportba kerültek, és ha az idegenbeli siker után kedden odahaza is legyőzik a pont nélküli Lokomotiv Moszkvát, nagyot lépnek a legjobb 16 felé.

13. (15.) AJAX (holland)
Legutóbbi rangsorunk indoklásában is dicsértük az amszterdamiak védekezését, és most sem tehetünk másként, hiszen a Benfica 1–0-s legyőzése óta lejátszott három mérkőzésüket egyaránt kapott gól nélkül nyerték meg – például 3–0-val vetettek véget az ősi rivális Feyenoord két és fél hónapos veretlenségi sorozatának. Tekintélyt parancsoló mérlegüknek köszönhetően továbbra is másodikak a holland bajnokságban, a BL-ben pedig vezetik csoportjukat. Ha mi lennénk a Benfica, némi aggodalommal rögzítettük volna a szerdai lisszaboni meccsre készülődvén, hogy az ellenfél irigylésre méltón sok „fegyverrel” támad: az Ajax legutóbbi kilenc gólját kilenc különböző játékos szerezte (oké, az egyik öngól volt).

A HETI PROGRAM
KEDD
A-CSOPORT
18.55:
Monaco (francia)–FC Bruges (belga)(Tv: Spíler1)
21.00: Atlético Madrid (spanyol)–Borussia Dortmund (német)
B-CSOPORT
21.00:
Tottenham Hotspur (angol)–PSV (holland)
21.00: Internazionale (olasz)–Barcelona (spanyol) (Tv: M4 Sport)
C-CSOPORT
18.55:
Crvena zvezda (szerb)–Liverpool (angol) (Tv:Spíler2)
21.00: Napoli (olasz)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv:Spíler2)
D-CSOPORT
21.00:
Porto (portugál)–Lokomotiv Moszkva (orosz) (Tv: Spíler1)
21.00: Schalke (német)–Galatasaray (török)
SZERDA
E-CSOPORT
21.00:
Bayern München (német)–AEK Athén (görög)
21.00: Benfica (portugál)–Ajax (holland) (Tv: Spíler1)
F-CSOPORT
21.00:
Lyon (francia)–Hoffenheim (német) (Tv:Spíler2)
21.00: Manchester City (angol)–Sahtar Doneck (ukrán)
G-CSOPORT
18.55:
CSZKA Moszkva (orosz)–Roma (olasz) (Tv:Spíler2)
21.00: Viktoria Plzen (cseh)–Real Madrid (spanyol)
H-CSOPORT
18.55:
Valencia (spanyol)–Young Boys (svájci) (Tv: Spíler1)
21.00: Juventus (olasz)–Manchester United (angol) (Tv: M4 Sport)

12. (13.) NAPOLI (olasz)
Párizsban közel járt a meglepetéshez a Napoli, ám Ángel Di María a hosszabbításban megmentette PSG-t, így viszont továbbra is az a csalóka helyzet áll fenn, hogy ugyan a kékek előrébb vannak a tabellán, a belgrádi pontvesztés miatt valójában lépéshátrányban vannak. Ennél nagyobb baj, hogy ezúttal már az ősszel fáradni látszik a nápolyi csapat, a kiegyensúlyozatlanságot pedig jól mutatta az elmúlt két bajnoki: hajrábeli pontmentés otthon a bukdácsoló Roma ellen, majd kiütéses siker az Empoli felett. Örömhír Carlo Ancelottinak, hogy utóbbi alapemberek (Ospina, Raúl Albiol, Allan, Hamsík, Callejón, Milik) több-kevesebb pihentetésével is összejött.

11. (10.) MANCHESTER UNITED (angol)
A látványt tekintve igazi büntetés sokszor a Manchester United játéka, ám José Mourinho csapata megnyert egymás után két tétmérkőzést, erre szeptember közepe óta nem volt példa. Más kérdés, hogy rettenetesen nehéz meccs vár az MU-ra, hiszen a Juventus az Old Traffordon is tulajdonképpen könnyedén lépett át az angol csapaton, és most Torinóban tartana „ördögűzést”. Ha a United kikap, könnyen elveszítheti a csoportmásodik helyet.

10. (11.) INTERNAZIONALE (olasz)
Barcelonában könnyűnek találtatott az Inter, ám a vereség nem törte meg a milánóiak lendületét, akik a következő két bajnokijukat 8–0-s gólkülönbséggel vették a Lazio és a Genoa ellen – pedig utóbbi ellen több kulcsember (Icardi, Vecino, Asamoah) pihenőt kapott. A csapat már csak nyomaiban emlékeztet a szezon elején bukdácsoló együttesre. Kedden adva van a második esély a bravúrra a Barca ellen, kétélű játszma ez: ha összejön, még a csoportelsőségért is harcban lehet a gárda, ha nem, élet-halál harc követezik a Spurs és a PSV ellen.

9. (8.) ATLÉTICO MADRID (spanyol)
Ugyan sokan már most odaadnák a Barcelonának a bajnoki aranyat, de ne feledjük, hogy az Atlético csak négy ponttal van lemaradva a címvédőtől. Nem jött jól a Diego Godín, Koke, Diego Costa tengely kiesése, lásd a Leganés elleni döntetlent, de a hazai kupában is csak kínkeservesen jutottak tovább a madridiak a negyedosztályú Sant Andreu ellen, egy 280 millió eurót érő kezdőcsapattal... A Diego Simeone-csapat a Dortmund ellen a BL-csoportjuk rangadóján idegenben belefutott egy kínos négy nullás vereségbe, azaz vissza kellene most vágni, már csak a csoportelsőség miatt is (a Monaco és az FC Bruges gyakorlatilag már kiesett). Hosszabb távon még mindig nagyon kiegyensúlyozatlan a csapat, de kétmérkőzéses párharcban bárkit megverhet: az Atlético keretének az összértéke 898 millió euró, ennél csak a Liverpool (913), a Real Madrid (1.03 milliárd), a Manchester City (1.09) és a Barcelona (1.23) állománya értékesebb! De hoznánk egy másik adatot a mostani formáról: a csapat házi gólkirálya a hazai pontvadászatban per pillanat Antoine Griezmann, három találattal, megelőzve az egyaránt kettőig jutó Ángel Correát és Filipe Luíst...

8. (7.) REAL MADRID (spanyol)
Igen, sejtettük, tudtuk, hogy Cristiano Ronaldo eladása és az új, gólerős középcsatár megvásárlásának újbóli elmaradása fájni fog a Real Madridnak, de hogy ennyire, azt bizony csak nagyon kevesen gondolták. Szegény Julen Lopetegui 2018 hőse lehetett volna, ehelyett minden bizonnyal örök életében nyögni fogja ezt a nyarat és ezt az őszt. A Real ebből a mélységből ki fog lábalni, ahogyan kilábalt már a korábbi gödrökből, a nagy kérdés csak az, hogy kinek a vezetésével.

SZAVAZÁS

Mire jut a Real Madrid Julen Lopetegui menesztése után?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Santiago Solari kevésbé ismert vezetőedző, de már kiskorában futballt früstükölt és vacsorált, lévén édesapja, Eduardo együtt játszott Diego Maradonával az Argentinos Juniorsban, nagybátyja, Jorge remek labdarúgó, majd sikeres edző (mindkét minőségében részt vett vébén), testvérét segítőként sok helyre magával vitte – és Santiago egyik unokatestvérének a férje Fernando Redondo; de két testvére, David és Esteban is profi labdarúgó lett, mint ahogyan egy másik unokatestvére, a most 26 esztendős, a Racingot erősítő Augusto Solari is. Santiago csak ritkán volt alapember anno a Realban, de a kispadról sokáig nem távozott a Milan, az Internazionale, a Manchester United, a Lazio, a Roma és a Barcelona hívására sem, azaz imádja a Realt a védelem és a középpálya összes posztján szereplő fregoliember. Hogy mit akarunk ebből kihozni? Solari nem fogja magát az előtérbe tolni, és mivel nincs veszítenivalója, talán meg meri lépni azt, amit Lopetegui nem (az nem kérdés, hogy ez a Real ebben az összeállításban és ezzel a taktikával nem működik). Ne feledjük azért, hogy a mester első bajnoki kezdőcsapatába, a Courtois – Odriozola, Nacho, Sergio Ramos, Reguilón – Kroos, Casemiro, Modric – Bale, Benzema, Asensio tizenegybe „bejátszhatott” Mariano Díaz, Raphaël Varane, Jesús Vallejo, Daniel Carvajal és Marcelo sérülése is. A BL-csoportból biztosan továbblép a Real, és mivel a La Liga-arany ismét álom marad, a nemzetközi vizeken lehet csak keresnivalója. Solarival vagy nélküle, a télen gigatranszfereket nyélbe ütni majdnem lehetetlen. Éppen annyi az esély erre, mint a Real címvédésére...

7. (6.) BAYERN MÜNCHEN (német)
Niko Kovac csapata továbbra is hullámvölgyben van, és bár az AEK Athént legyőzte múltkor, a német élvonalban pedig az utóbbi három meccsén hét pontot szerzett, hagy kívánnivalót maga után a mutatott játék. A pletykák szerint az öltözőben sincs minden rendben, a Kicker arról számolt be, hogy Thomas Müllerék ki akarják rúgatni a horvát trénert. Ráadásul a szegény embert az ág is húzza, a katalán játékmester, Thiago sérülés miatt novemberben nem léphet pályára. Mindezek ellenére már szerdán továbbjuthat csoportjából az együttes, ami azért lelkileg jót tenne a játékosoknak.

Axel Witsel és a Dortmund az Atlético ellen is bizonyította, csúcsformája a legjobbak ellen is kitart (Fotó: AFP)
Axel Witsel és a Dortmund az Atlético ellen is bizonyította, csúcsformája a legjobbak ellen is kitart (Fotó: AFP)

6. (9.) BORUSSIA DORTMUND (német)
Az Atlético Madrid ellen aratott fölényes győzelmével már egyértelműen Lucien Favre gárdája az A-csoport favoritja. A fekete-sárgák továbbra is jól szerepelnek a Bundesligában, egyben van a csapat, meccsenként három szerzett gólt átlagolnak. Egyénileg sem maradnak adósak a jó teljesítménnyel, elég csak a 18 éves Jadon Sanchót említeni, aki remek októberen van túl. Madridban aligha lennének elégedetlenek egy döntetlennel a játékosok, kérdés, mennyire motoszkál a fejekben, hogy szombaton szuperrangadót játszanak a Bayern München ellen.

5. (4.) PSG (francia)
Utcahossznyi előny a bajnoki tabellán, topligarekord 12 forduló után is százszázalékos mérleggel, szóval, odahaza továbbra is minden a legnagyobb rendben. Viszont ha hozzátesszük, hogy a francia bajnokság tucatnyi mérkőzésén hét gólt kapó védelem a BL három csoportmeccsén hatot szedett be, és hogy a két igazi csoportriválistól (Liverpool, Napoli) a párizsiaknak eddig csupán egyetlen aprócska pontot sikerült elcsaklizniuk – és azt is egy 93. percbeli góllal... Egy szó mint száz, kedd este Nápolyban rendkívül fontos lenne, hogy a védelem jól zárjon, és az sem ártana, ha a támadógépezet – amely a Barcáéval holtversenyben azért csak-csak a legeredményesebb a csoportkör fél távjánál – nyomatékosítaná eddigi teljesítményét.

4. (5.) LIVERPOOL (angol)
Még mindig veretlen a Liverpool a bajnokságban, csakúgy, mint a Manchester City és a Chelsea, Jürgen Klopp csapata döntetlennel távozott az oroszlánkörmeit meg-megvillantó Arsenal otthonából. A Pool legutóbbi négy idegenbeli tétmérkőzése egyikén sem tudott egynél több gólt szerezni, ezen alighanem változtatni kell, mint ahogy az adódó lehetőségek kihasználásán is. Belgrádban nem lenne szabad pontot hullajtaniuk a liverpooliaknak.

3. (3.) JUVENTUS (olasz)
Mint egy belelendülő gőzmozdony, a Juventus sorra veszi az állomásokat. Nincs fesztivál, nincs gólparádé – a torinóiak csak egy meccsüket nyerték meg a szezonban (legalább) három góllal –, mégis van jó teljesítmény, stabil védelem (0 kapott gól a BL-ben), magabiztos fellépés. Ennek mintapéldája volt a manchesteri meccs, amelyen ugyan csak egy góllal nyert Massimiliano Allegri együttese, vendégként mégis ritkán vetítenek olyan oktatófilmet az Old Traffordon, amit Paulo Dybaláék fűztek be. Apropó: a Juve tízese egyre inkább megtalálja a helyét Cristiano Ronaldo mellett, sőt, az utóbbi időszakban a góljai is megszaporodtak. A látott forma alapján jó esély van rá, hogy a torinói gárda odahaza is lerendezi a Manchester Unitedet, ezzel borítékolható lenne nemcsak a továbbjutása, hanem a csoportelsősége is.

A Juventus Manchesterben is nyerni tudott, Torinóban ismételhet (Fotó: AFP)
A Juventus Manchesterben is nyerni tudott, Torinóban ismételhet (Fotó: AFP)

2. (1.) MANCHESTER CITY (angol)
Nem a manchesteriek eredményei okozták, hogy a City elveszítette első helyét – az angol bajnok tízmérkőzéses veretlenségi sorozatban van, a BL előtt kiosztott egy 6–1-es taslit a Southamptonnak. Viszont már megint megsérült Kevin De Bruyne: a belga fazonszabász alig tért vissza térdsérüléséből, újabb hat meccset hagyhat ki. Márpedig egy ilyen kaliberű középpályás elvesztését még Josep Guardiola csapata is megérzi.

1. (2.) BARCELONA (spanyol)
Mit ragozzuk a nyilvánvalót? Az a csapat, amelyik legnagyobb erőssége, szellemi vezére, az idényben tizenkét mérkőzésén ugyanannyi gólt és feleannyi gólpasszt termelő Lionel Messi nélkül 5–1-re lemossa a Real Madridot, az mindenre képes, a La Ligát, a BL-t és a Spanyol Kupát is „behúzhatja”. Legalább ilyen fontos, hogy a rangadó után a szürke folytatásban elhozta a csapat a három pontot a Rayo Vallecano otthonából Luis Suárez duplájával és a csereember Ousmane Dembélé találatával. És éppen ez adja a Barca erejét: a lassan 32. életévébe lépő Luis Suárez élete formájába lendült, Dembélé nyolc kanadai pontnál tart, a tavaly télen vett Philippe Coutinho dettó (talán ezért játszhatott a La Ligában és a BL-ben összesen csak 25 percet a nyáron 41 millió euróért megszerzett Malcom), Arthur telitalálat, Sergio Busquets még mindig a világ leghasznosabb szürke eminenciása, Ivan Rakitic kivirágzott Andrés Iniesta távozása után. Hogy hogyan lesz ebből BL-győzelem? Könnyen, nagyon könnyen, egy kicsi, de nélkülözhetetlen szerencse kell hozzá, no és az, hogy sokkal stabilabb legyen a lassan világklasszissá váló (sőt a Transfermarkt által Jan Oblakkal egyetemben a kapusok között egyenesen a legtöbbre taksált!) Marc-André ter Stegen előtt a védelem: a La Ligában a címvédő hátsó sora 11 forduló alatt 14-szer kapitulált, miközben a kieső helyen álló Leganés védelme 16-szor; a Leganést megelőző Athletic Bilbao, Villarreal, Valencia, Betis, Sociedad ötös 15, 11, 9, 12, illetve 13 gólt kapott ugyanennyi idő alatt, de az Atlético hat, az Espanyol nyolc, a Getafe és a Valladolid kilenc-kilenc gólt szedett be, a gödörben lévő Real meg éppen annyit, mint legnagyobb riválisa...

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Borussia Dortmund 3 3 8–0 +8 9
2. Atlético Madrid 3 2 1 5–6 –1 6
3. Monaco 3 1 2 2–6 –4 1
4. FC Bruges 3 1 2 2–5 –3 1
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Barcelona 3 3 10–2 +8 9
2. Internazionale 3 2 1 4–4 0 6
3. Tottenham 3 1 2 5–8 –3 1
4. PSV Eindhoven 3 1 2 3–8 –5 1
A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Liverpool 3 2 1 7–3 +4 6
2. Napoli 3 1 2
3–2 +1 5
3. Paris SG 3 1 1 1 10–6 +4 4
4. Crvena zvezda 3 1 2 1–10 –9 1
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Porto 3 2 1 5–2 +3 7
2. Schalke 3 1 2 2–1 +1 5
3. Galatasaray 3 1 1 1 3–1 +2 4
4. Lokomotiv Moszkva 3 3 1–7 –6 0
AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Ajax 3 2 1 5–1 +4 7
Bayern München 3 2 1 5–1 +4 7
3. Benfica 3 1
2 3–5 –2 3
4. AEK Athén 3 3 2–8 –6 0
AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester City 3 2 1 6–3 +3 6
2. Lyon 3 1 2
7–6 +1 5
3. Hoffenheim 3
2 1 6–7 –1 2
4. Sahtar Doneck 3
2 1 4–7 –3 2
A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Roma 3 2 1 8–3 +5
6
2. Real Madrid
3 2
1 5–2 +3
6
3. CSZKA Moszkva 3 1 1 1 3–5 –2 4
4. Viktoria Plzen 3 1 2 3–9 –6 1
A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Juventus 3 3 6–0 +6 9
2. Manchester United 3 1 1 1 3–1 +2 4
3. Valencia 3 2 1 1–3 –2 2
4. Young Boys 3 1 2 1–7 –6 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik