A Lokinak a műfű és a kulcsjátékosok hiánya sem lehet kifogás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.15. 14:33
null
Mészáros Norbert (balra) kemény, de nem durva ellenfélre számít (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Hétfőn utazott el Belfastba a DVSC-Teva, amely 20.45-kor Bajnokok Ligája-selejtezőt játszik a Cliftonville otthonában. A magyar csapatnál vallják, a műfű és a kulcsjátékosok hiánya sem lehet kifogás, míg László Csaba szerint segíthet, hogy az északírek sosem változtatnak a taktikán, mindig ugyanazt a játékelemet próbálják megvalósítani.

Kondás Elemér együttese – az északír bajnokhoz hasonlóan – a második selejtezőkörben csatlakozik a mezőnyhöz, s ha továbbjut, a későbbiekben BL-kiesés esetén is mindenképpen folytathatja az Európa-ligában. Egyelőre azonban a belfasti mérkőzés a fontos, amelyen Kulcsár Tamás biztosan nem lép pályára, mivel a pénteki Szuperkupa-mérkőzésen részleges vádliszakadást szenvedett, s a csatár Székesfehérváron kezelteti bal lábát. Az alkalmazott kollagén injekciónak köszönhetően a háromhetes felépülési idő egy hétre rövidíthető. Hasonló sérülése miatt szintén Magyarországon maradt Szakály Péter, aki több hete szenved beszakadt vádlijával, így értelemszerűen a rehabilitációs kezelésben is előbbre tart. Vadnai Dániel ugyancsak kihagyja a Cliftonville elleni mérkőzést, a hátvéd két évvel korábban még az MTK labdarúgójaként egymérkőzéses eltiltást kapott a Senica elleni Európa-liga-mérkőzésen, amelyet most fog letölteni.

„Bosszantó, hogy több játékosunk is kiesett a keretből, de nélkülük is jó eredményt kell elérnünk az első mérkőzésen – kezdte Mészáros Norbert, a Debrecen 33 esztendős válogatott hátvédje. – Háromórás repülőút után érkeztünk meg Belfastba, este a stadionban edzettünk, és bár szokatlan lesz, hogy műfüves pályán játsszuk a Bl-selejtezőt, nem lehet kifogásunk semmire. Elemeztük az ellenfelet, hosszú indításokra számíthatunk, illetve rengeteg beadásra a szélekről, de célunk egyértelműen olyan eredmény elérése, amellyel esélyünk marad a továbbjutásra a visszavágó előtt.”

A magyar futball évek óta nincs olyan helyzetben, hogy bármelyik ellenfelét lebecsülje, László Csaba szerint azonban a Loki kettős győzelemmel juthat a következő fordulóba.

„Segíthet a Lokinak, hogy az északírek sosem változtatnak a taktikán, mindig ugyanazt a játékelemet próbálják megvalósítani – kezdte László Csaba, aki korábban a Ferencváros és a skót Hearts mellett szövetségi kapitányként dolgozott Ugandában és Litvániában, illetve januárban a Cliftonville vezetőitől is kapott ajánlatot. – A brit futball hőskorában megszokott, hosszan előrerúgott labdákat próbálják meg a csatáraik lefejelni a mögöttük érkező csapattársaknak. Játékosaik erősek, erőszakosak, kemények, de nem durvák. A Lokinak akkor lehet esélye, ha lassítja a játékot, illetve ha az északírekkel ellentétben a labdakihozatalra koncentrál. A sok pontos átadással elkerülhetőek az energiát felemésztő állandó ütközések, és ha a debreceni játékosok nem engedik át a labdát, az ellenfél könnyen elveszíti lelkesedését.”

A helyi sajtó találgatása szerint az északírek kapcsán a legfőbb kérdés, hogy hogyan tudják megoldani Liam Boyce pótlását, aki a legutóbbi szezonban 31 bajnokin 19 góllal és kilenc gólpasszal segítette a csapatot. A skót Ross Countyhoz távozó csatárt Stephen Garrett pótolhatja. A mögöttünk hagyott idényben több sérüléssel is bajlódó támadó 17 meccsen csak két gólig jutott.

„Hogyan helyettesítjük Boyce-ot? Nem tudom. Különleges játékos – mondta Tommy Breslin menedzser. – De itt van nekünk Garrett, aki a legutóbbi évadban nem játszott sokat, ám újra egészséges, míg a tartalékcsapatból fiatal játékosok kerültek fel a keretbe.”

Az 53 éves szakember hozzátette, több videofelvételt is megnézett a debreceniekről, de azt nem állítaná, hogy megismerte a magyar bajnokot.

„Szép eredményeket értek el az európai kupaporondon. A magyar labdarúgás folyamatosan fejlődik, így mindent meg kell tennünk, ha tovább szeretnénk jutni” – vélekedett Breslin.

A Cliftonville a 2013–2014-es szezonban a BL második selejtezőkörében 5–0-s összesítéssel maradt alul a Celtickel szemben. A Loki keddi ellenfele legutóbb a 2010–2011-es idényben nyert párharcot a nemzetközi színtéren – akkor a horvát HNK Cibaliát búcsúztatta 1–0-s összesítéssel az Európa-ligából.

A Loki a mérkőzést követően indul is vissza Magyarországra. A visszavágót egy hét múlva, július 22-én 20.30-tól rendezik Debrecenben, a jegyek 1000 és 3500 forint közötti áron már megvásárolhatók.


„A jelen nagy klubja vagyunk, bírjuk el a nyomást!”

Az esti találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashat a Nemzeti Sport Online-on!

BAJNOKOK LIGÁJA
2. SELEJTEZŐKÖR, 1. MÉRKŐZÉSEK

20.45 Cliftonville (északír)–DVSC-TEVA (magyar), tv: M2 – ÉLŐBEN AZ NSO-N!



18.30 Valletta FC (máltai)–Qarabag FK (azeri)
18.45 Slovan Bratislava (szlovák)–The New Saints (walesi)
19.00 FC BATE Boriszov (fehérorosz)–KS Skënderbeu (albán)
19.00 FC Sheriff (moldovai)–FK Szutjeszka (montenegrói)
19.30 HSK Zrinjski (bosnyák)–NK Maribor (szlovén)
20.00 FC Santa Coloma (andorrai)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli)
20.00 Rabotnicski (macedón)–HJK Helsinki (finn)
20.45 Dinamo Zagreb (horvát)–VMFD Zalgiris (litván)
20.45 FK Partizan (szerb)–HB Tórshavn (feröeri)
20.45 Sparta Praha (cseh)–FC Levadia Tallinn (észt)
21.00 Celtic FC (skót)–KR Reykjavík (izlandi)

SZERDÁN JÁTSSZÁK

19.00 FC Dinamo Tbiliszi (grúz)–FK Aktobe (kazah)
19.00 Ludogorec (bolgár)–F91 Dudelange (luxemburgi)
19.00 Malmö (svéd)–Ventspils (lett)
19.30 Strömsgodset IF (norvég)–Steaua Bucuresti (román)
20.45 Legia Warszawa (lengyel)–Saint Patrick’s Athletic (ír)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik