A csoportkör legjobbja nem áll be bekkelni

Vágólapra másolva!
2010.02.23. 14:02
null
Maruan Samah (balra) és Wendel: két kulcsember, akitől a Bordeaux idegenbeli gólt remél (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája különleges atmoszférájától, a nemzetközi játéklehetőségből fakadó motivációtól várja Laurent Blanc vezetőedző, hogy az őszi csoportkörben nagyszerűen teljesítő Girondins Bordeaux lerázza magáról a fásultságot. A francia bajnok ma este a görög Olympiakosz vendége lesz az első számú európai kupasorozat nyolcaddöntőjében.

„A média szerint a Bordeaux a párharc favoritja, ám az elmúlt években szerzett Bajnokok Ligája-rutin az Olympiakosz mellett szól, úgyhogy szerintem az esélyek egyenlőek" – adott hangot óvatosságának Laurent Blanc, akinek szép emléke fűződik a pireusziakhoz: 2002 október 23-án, még a Manchester United játékosaként az Olympiakosz ellen idegenben megnyert BL-csoportmeccsen (3–2) szerezte az utolsó európai kupagólját.

„Bár lesz egy visszavágó Bordeaux-ban, ma sem célunk mindenáron védekezni, ami nem is férne össze a játékról alkotott filozófiámmal" – mondta Blanc, akinek szavait alátámasztják a csoportkör adatai: a Girondins a torinói döntetlent nem számítva kizárólag győzelmekkel teljesítette a Bayern München, Juventus, Maccabi Haifa trió elleni mérkőzéseit, és a BL-ősz legjobb mérlegével büszkélkedhetett. A francia edző szerint a kedd esti játékuk az egész tavaszt, így a bajnoki címvédés esélyeit illetően is iránymutató lesz.

Az eredményes felkészülés érdekében a hétvégi bajnokijukat elhalasztó franciák tartanak valamelyest a görögországi és törökországi találkozókon hagyományosan pokoli első tizenöt perctől, bár tisztában vannak azzal, hogy az Olympiakosz nem szeretne gólt kapni hazai pályán, vagyis nem mehet fejjel a falnak. Aggasztja ugyanakkor a vendégeket, hogy játékmesterük, Yoann Gourcuff a legutóbbi tíz meccsén mindössze egy gólt szerzett, gólpasszt pedig egyet sem adott.

Bozsidar Bandovics, a hazaiak edzője jelezte: sikerült felkutatniuk gyenge pontokat a Bordeaux játékában, ezek kihasználása pedig azon múlik, hogy érvényre tudják-e juttatni a saját erényeket – a rögtönzőkészséget, a harcosságot, a lelkesedést.

Az Olympiakosz tavaly július óta veretlen volt hazai pályán, ám az utóbbi hetekben kétszer is veszített saját közönsége előtt (az AEK és a PAOK ellen). A 2009–2010-es idény során amúgy magabiztosan lépkedő Bordeaux-nak is volt két megingása a közelmúltban (vereség a Monacótól és a Rennes-től), a szokásosnál több gólt kapott, ám a Ligakupa döntőjébe jutás, valamint a Saint-Étienne elleni bajnoki siker visszahozta a játékosok önbizalmát.

Az Olympiakoszból Diogo s Dudu, míg a Bordeaux-ból a csapatkapitány Alou Diarra hiányzik sérülés miatt.

BAJNOKOK LIGÁJA 
A legjobb nyolc közé jutásért, első mérkőzés
OLYMPIAKOSZ (görög)GIRONDINS BORDEAUX (francia) – 20.45, Tv: Digi Sport, élő
Pireusz. V: Webb (angol)
OLYMPIAKOSZ: Nikopolidisz – Toroszidisz, Papadopulosz, Mellberg, Raúl Bravo – C. R. Ledesma, Maresca, Sztoltidisz, Dátolo – LuaLua, Mitroglu
BORDEAUX: Carrasso – Chalmé, Planus, Ciani, Trémoulinas – Fernando, Sané – Plasil, Gourcuff, Wendel – Samah

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik