40 passzos Barca-gól, de mit (nem) látott az olasz bíró? - BL-legek

Vágólapra másolva!
2013.12.12. 11:24
null
A Basel-játékosok aligha gondolták volna, hogy Ivan Ivanov kiállítása után lesz olyan pillanat, amikor még dühösebbek lesznek Tagliaventóra (Fotó: Action Images)
A Nemzeti Sport Online olvasói már megszokhatták, hogy a Bajnokok Ligája-játéknapokat követően „leges” cikkben, kicsit másképp dolgozzuk fel a játéknap érdekességeit. Ezt tesszük most is: a Barcelona negyven passzos támadás végén vette be a Celtic kapuját, a Napoli–Arsenal meccs előtt és után is lehetett látni pityergő embereket, míg Szalai Ádámék meccsén ritkán látható játékvezetői hibának lehettünk szemtanúi. Íme, a játéknap legérdekesebb jelenetei!

A NAP TÁMADÁSA

A Celtic ellen 6–1-es győzelmet arató Barcelona hatodik gólja 40 passzos támadásépítés után született, az akció végén Adriano középre passzolt labdáját Cristian Tello helyezte a kapuba az egyik skót védő közreműködésével. A statisztikai érdekességekkel foglalkozó Opta Twitter-oldala megjegyzi, amióta figyelemmel követi az ehhez hasonló akciókat, sosem született ilyen hosszú passzsorozat végén gól a BL-ben.

A SZÁMOK AZ ADOTT PASSZT ADÓ JÁTÉKOS MEZSZÁMÁT JELZI

EZ MÁR CSAK AZ AKCIÓ VÉGE…



A NAP LÚZERE, MINT JÁTÉKOS

DimitriPayet. Az Olympique Marseille 26 esztendős francia válogatott szélsője három perc leforgása alatt, még 1–1-es állásnál két sárga lapot kapott a Borussia Dortmund ellen később elveszített mérkőzésen, a másodikat ráadásul műesésért, így méltán rászolgált a nem éppen kitüntető elismerésre.

The dive that earned Marseilles Dimitri Payet his second yellow v Dortmund [GIF]

A NAP LÚZERE, MINT CSAPAT

Az Atlético Madrid otthonában kétgólos vereséget szenvedő Porto háromszor találta el a kapufát vagy a lécet a Vicente Calderónban rendezett mérkőzésen, sőt Josué révén egy tizenegyest is kihagyott, és ha ez még nem lenne elég, a spanyolok második találata erősen lesgyanús szituáció után született. A portugálok vereségükkel búcsúztak a legrangosabb európai kupasorozattól, és az Európa-ligában folytathatják.

A NAP JÁTÉKVEZETŐI HIBÁJA

Nem elég, hogy az olasz klubcsapatok nem brillíroznak, az itáliai futballszurkolók még a játékvezetésben sem lelhetik örömüket. A Basel legyőzésével a legjobb 16 közé jutott Schalke második góljánál nem kevesebb mint négy (!) játékos tartózkodott lesen – köztük a gólszerző Joel Matip is –, PaoloTagliavento játékvezető (és asszisztense) azonban nem szúrta ki a szabad szemmel is elég egyértelmű szituációt. A gelsenkircheni klub védőjének gólörömén egyébként érezhető: még ő sem hitte el, hogy a bíró sípja néma maradt.

A NAP KIHAGYOTT HELYZETE

RobertLewandowski, a Borussia Dortmund csatára annak rendje és módja szerint megtolta a labdát a kapujából kirontó Mandanda mellett, majd higgadtan a hálóba passzolt – az oldalhálóba. A fejét fogó lengyel klasszis szerencséjére azonban ez a hiba is belefért, a BVB nyert 2–1-re, és csoportelsőként továbbjutott.

ibr5lvQMkVafjF Unbelievable miss! Dortmunds Robert Lewandowski does his best Fernando Torres impression, missing open goal [GIF]

A NAP VÉGLETEI

A Napoli az első csapat az 1997–1998-as idény óta, amely 12 szerzett ponttal „képes” kiesni a csoportból – akkor a PSG bosszankodhatott. Bezzeg a Zenit! A szentpétervári együttes a 2005–2006-as szezon óta – és a Rangers után – az első együttes, amelynek egy győzelem elég volt a továbbjutáshoz, de „összejött” egy egyedülálló teljesítmény is: hat szerzett ponttal korábban még nem élte túl csapat a csoportkört.

A LEGERŐSEBB VÁROS

Madrid. A Real és az Atlético szerepelt a legjobban a csoportkörben, mindkét gigász 16 ponttal nyerte meg a csoportját, és jutott a nyolcaddöntőbe.

A NAP DEBÜTÁNSA

A Chelsea ausztrál kapusa, Mark Schwarzer 41 évesen és 66 naposan mutatkozott be a legrangosabb európai kupasorozatban, ezzel az élre állt a vonatkozó örökrangsorban.

A NAP TWITTER-BEJEGYZÉSE

FernandoMuslera sokak számára megmosolyogtató, a Juventus-szimpatizánsok szemszögéből azonban lesújtó képet tett közzé a kékmadaras közösségi portálon. A Galatasaray uruguayi kapusa a „mi vagyunk a legjobbak” mondattal egészítette ki az általa közzétett szellemes képet.

A BEJEGYZÉS

A NAP KÁROMKODÁSA

Thierry Henrynak felvágták a nyelvét. Az Arsenal és a Barcelona korábbi francia klasszisának száját a Sky Sports BL-lel foglalkozó műsorában a magyar fordításban nyomdafestéket nem tűrő „f...ing” szó hagyta el a nézők legnagyobb meglepetésére.

A NAP „PARASZTJA”

A Christian Poulsent megtaposó RiccardoMontolivo, aki nagyon csúnyán rálépett a dán középpályás bokájára a Milan–Ajax találkozón, ám ez végül nem bosszulta meg magát, hiszen az olaszok „kibekkelték” a meccset, és egyedüli olasz csapatként érdekeltek lesznek a BL egyenes kieséses szakaszában is.

A NAP KÖNNYEI

Sírva fakadt az a bekísérő kisfiú, aki Mikel Arteta kezét fogta a Napoli–Arsenal összecsapás előtt. Az nem tisztázott, hogy a gyerkőc örömében vagy bánatában bömbölt, mindenesetre vigasztalhatatlannak tűnt. Persze, az is lehet, hogy előrelátó volt, és tudta, hogy olyan futballistát kísér be, akit Kassai Viktor később kiállít a találkozón.

A meccs lefújása után aztán már GonzaloHiguaínnak volt oka a búslakodásra. Az argentin csatár hiába talált a kapuba, a kétgólos siker dacára a Napoli kiesett a „halálcsoportnak” titulált F jelű négyesből, ez pedig elég érzékenyen érintette a csoportkört négy találattal záró támadót.

A NAP STATISZTIKÁI

Neymar a BL történetének negyedik leggyorsabb mesterhármast jegyezte. A Barcelona brazil támadója – ha csak a rendes játékidőt vesszük alapul, tehát a 15 percnyi szünetet nem – tizenhárom perc alatt triplázott a Celtic kiütése alkalmával. Szintén a katalánok nyári szerzeményével kapcsolatos érdekesség, hogy a futballtörténelem első játékosává vált, aki a Bajnokok Ligájában és a Libertadores-kupában is három gólig jutott egy meccsen.

NEYMAR MESTERHÁRMASA

Mind a négy angol csapat bejutott az egyenes kieséses szakaszba – ez eddig ötször fordult elő, és az állva maradt szigetországi csapatok közül legalább az egyik mindig el is jutott a döntőig. A 2004–2005-ös szezonban a Liverpool, míg a 2007–2008-as idényben a Manchester United meg is nyerte a sorozatot.

A BL történetében először fordult elő, hogy mind a négy németegyüttes túlélte a csoportküzdelmeket.

A Borussia Dortmund ezt megelőzően egyszer, 1997-ben diadalmaskodott Franciaországban (az Auxerre ellen), abban az évben pedig meg is nyerte a legrangosabb európai kupát. A szezon végén majd visszatérünk rá, hogy ebben az idényben is jó ómennek bizonyul-e a siker a „gallok” földjén.

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
E-CSOPORT
Schalke (német)–FC Basel (svájci)2–0
G:
Draxler (51.), Matip (57.)
K:
Ivanov (32.)

Chelsea (angol)–Steaua Bucuresti (román)10
G:
D. Ba (10.)


F-CSOPORT
Olympique Marseille (francia)–Borussia Dortmund (német)1–2
G:
S. Diawara (14.), ill. Lewandowski (4.), Grosskreutz (87.)
K:
Payet (34.)

Napoli (olasz)–Arsenal (angol) 20
G:
Higuaín (74.), Callejón (93.)
K:
Arteta (76.)


G-CSOPORT

Austria Wien (osztrák)–Zenit (orosz)41
G:
Hosiner (44., 51.), Jun (48.), Kienast (93.), ill. Kerzsakov (35.)

Atlético Madrid (spanyol)–Porto (portugál) 20
G:
R. García (14.), D. Costa (38.)


H-CSOPORT
Milan (olasz)–Ajax (holland) 0–0
K: Montolivo (22.)

Barcelona (spanyol)–Celtic (skót) 6–1
G:
Piqué (7.), Pedro (40.), Neymar (44., 48., 58.), Tello (72.), ill. Szamarasz (88.)

A CSOPORTOK VÉGEREDMÉNYE
E-CSOPORTMGyDVL-KGkP
1. Chelsea640212–3+912
2. Schalke63126–60 10
3. Basel62225–6–18
4. Steaua 60332–10–83
F-CSOPORTMGyDVL-KGkP
1. Borussia Dortmund640211–6+512
2. Arsenal64028–5+312
3. Napoli640210–9+112
4. Olympique Marseille60065–14–90
G-CSOPORTMGyDVL-KGkP
1. Atlético Madrid651015–3+1216
2. Zenit 61325–9–46
3. FC Porto61234–7–35
4. Austria Wien61235–10–55
H-CSOPORTMGyDVL-KGkP
1. Barcelona641116–5+1113
2. AC Milan62318–5+39
3. Ajax62225–8–38
4. Celtic61053–14–113
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik