HIRDETÉS
Nemzetisport.hu online 2004.12.13 22:00 Frissítve: 2012.02.20 02:42

Andrij Sevcsenkóé az Aranylabda

Bár egyre több szavazás és díj verseng a legjobbakért, egyik sem tudja kiütni hagyományos vezető szerepéből a France Football Aranylabdáját.

Andrij Sevcsenko
Született: 1976. szeptember 29.
Állampolgársága: ukrán
Posztja: csatár
Magassága/testsúlya: 183 cm/73 kg
Válogatott mérkőzései/góljai száma: 57/26
Eddigi klubjai: Dinamo Kijev (1994–1999), Milan (1999–)
Legjobb eredményei: BL-győztes (2003), Európai Szuperkupa-győztes (2003), 5x ukrán bajnok (1995, 1996, 1997, 1998, 1999), olasz bajnok (2004), 3x Ukrán Kupa-győztes (1996, 1998, 1999), Olasz Kupa-győztes (2003), Olasz Szuperkupa-győztes (2004), ukrán gólkirály (1999), 2x olasz gólkirály (2000, 2004), a Bajnokok Ligájának gólkirálya (1999)
Az év vége közeledtével szurkolók, újságírók, szakemberek mind arról vitatkoznak, ki volt az adott év legjobbja, de éppen arról tudunk a legkevesebbet, hogy maguknak az érintett futballistáknak mit jelent az Aranylabda. Mert a nagy esélyesek mindaddig "nem foglalkoznak vele" hivatalos nyilatkozataikban, amíg meg nem kapják, ha pedig nekik ítélik a díjat, akkor "hatalmas, semmihez sem mérhető megtiszteltetésről" beszélnek.
Nos, mi ennél többet tudunk arról, miként viszonyul a France Football díjához az idei kitüntetett, Andrij Sevcsenko. A Képes Sport riportereként három héttel a végeredmény kihirdetése előtt látogathattam meg az ukrán szupersztárt, aki nem tudta leplezni, hogy igenis nagyon érdekli ez a szavazás. És talán ez adja meg az Aranylabda igazi presztízsét. Sevcsenko sem tavaly, sem az idén nem azzal volt elfoglalva, hogy a FIFA vagy a World Soccer szavazása miként alakul, az viszont még a sejthetőnél is jobban foglalkoztatta, van-e esélye a francia szaklap szavazásán. Hadd pletykáljak kicsit…
Akkor derült ki Andrij feszítő kíváncsisága, amikor már tavaly arra kérte bizalmas barátját, a magyar játékosügynököt, Varga Sándort, hogy ugyan, magyarázza már el neki, hogyan dől el, ki kapja az adott évben az Aranylabdát. Ekkor értette meg a France Football tudósítói szavazásának szisztémáját, és szó, mi szó, némi csalódással vette tudomásul, hogy csak a negyedik hely jutott neki. A rá jellemző szerénység (és realitásérzék…) persze sohasem engedte, hogy ennek a nyilvánosság előtt is hangot adjon, de mi, magyar futballrajongók Vargától tudhatunk Seva tavalyi vívódásáról.
Mint ahogyan arról is, hogy Andrij - immár a tavalyi ismeretekkel felvértezve - újra izgatottan készült az idei szavazásra. Erről magam győződhettem meg, amikor milánói interjúnk során szóba került az Aranylabda. "Nem tudod, mikor zárul le a szavazás? Úgy hallottam, ma vagy holnap…" - csillant fel az ukrán fiú szeme, amint a témára terelődött a szó. Valóban másnap, november 26-án volt a határidő, amely után a La Gazzetta rögtön tudni vélte, hogy csakis Seva lehet a győztes. Ő maga is érezhette ezt, mert mintha magában számolgatna, úgy kérdezte, nem tudom-e, kire szavazott a francia lap budapesti tudósítója. Majd, mintegy észbe kapva, hogy cseppet árulkodó a viselkedése, hozzátette: "Annyira nem is érdekel… Nem baj, ha nem rám szavazott, de azért megmondhatnátok…"

Mondhatni, gyerekesen ügyetlenül színlelte a közönyt, de most, hogy már bizonyosan megkapja az Aranylabdát, talán megbocsátja, hogy a Nemzeti Sport így kiadta őt, hiszen nincs ebben semmi szégyellnivaló, sőt alighanem ennek a már-már gyerekes becsvágynak köszönheti világraszóló sikereit és több száz gólját.
Sevcsenko első példaképének az 1975-ben aranylabdás, ma ukrán szövetségi kapitány Oleg Blohint nevezte meg, s mindennél nagyobb hatással volt rá az 1986-os KEK-győztes Dinamo Kijev az ugyancsak aranylabdás Igor Belanovval a soraiban. Szóval, Seva különösen nagy jelentőséget tulajdonít az efféle egyéni sikereknek, jelképeknek. Nem véletlenül nevezte legemlékezetesebb góljának a statisztikailag tulajdonképpen nem is jegyzett, a tavalyi BL-döntőt eldöntő tizenegyest. A századik Milan-gólját is nagyon komolyan vette. A kelet-európai futballisták számára szinte sohasem adatik meg, hogy nemzeti válogatottal vagy klubcsapattal nagy tornát nyerjenek, hazájuk hírnevét ilyesfajta egyéni trófeákkal szolgálhatják a leginkább. Nem is véletlen, hogy Sevcsenko arra az esetre, ha sikerülne elnyerni az Aranylabdát, már előre azt nyilatkozta: "A díjat Ukrajna népének ajánlom, amely nehéz heteket él át. Honfitársaimnak tudniuk kell, hogy értük is futballozom!"
És milyen jól! A díj a legjobb helyre kerül, és mint láthatták, tulajdonosa meg is becsüli majd.
2019.01.07 23:12:56

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

2018.12.26 23:08:02

Bajnokok Ligája CSERHÁTI ZOLTÁN

Helyi erőkkel a másodosztályból az európai döntő kapujáig – a BEK/BL történetének egyik legszebb meséje.

2018.12.17 23:16:45

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

2018.12.17 11:36:09

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Az MU a PSG-vel találkozik, a Dortmund a Tottenhammel csap össze – pontos menetrend.

2018.12.12 18:48:17

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Óriási mérkőzésen 3–3-at játszott az Ajax a bajorokkal, az AEK Athén pont nélkül búcsúzott.