Viszlát, jövőre! – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.07.25. 22:06

Túl vagyunk már a tegnap befejeződött eugene-i atlétikai világbajnokságon Sydney McLaughlin 400 méteres női gátfutásban felállított 50.68 másodperces világcsúcsán, amely után a brit Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke átnyújtotta a rekordereknek járó 100 000 dolláros bónuszt, majd azzal tréfálkozott, ez a legjobb 100 000, amit aznap elköltött… Az 1500 méteres síkfutás korábbi kétszeres olimpiai bajnoka (1980, 1984) viszont nem tréfált, amikor munkatársunknak azt mondta, biztos benne, hogy a 2023 augusztusában esedékes budapesti esemény lesz a sportág történetének legjobb vb-je. A nemzetközi szövetség első embere nem mellékesen idén júniusban már futott néhány métert a jövő atlétáival az épülő Nemzeti Atlétikai Központ leendő küzdőterén. Megemlítette, Európa a sportág erős bástyája, mi, magyarok azt is felidézhetjük, amikor fővárosunk 1966-ban és 1998-ban szabadtéri Európa-bajnokságot rendezett.

Magasan van a léc, elég, ha McLaughlint említjük, de ha Eugene-ra gondolunk, mindenképpen az élre kívánkozik a jamaicai sprinter Shelly-Ann Fraser-Pryce ötödik vb-aranyérme 100 méteren, és az ugyancsak ötödik vb-címét begyűjtő kalapácsvető, a lengyel Pawel Fajdek neve. Az én szubjektív listámat a 21 éves Jakob Ingebrigtsen vezeti, aki az utolsó napon azt követően nyerte meg az 5000 méteres síkfutást, hogy 1500 méteren olimpiai bajnokként kikapott a brit Jake Wightmantől, mi több, szabadtéren ötödik vb-döntője után akasztottak végre aranyat a nyakába. De ne feledkezzünk meg a 621 centis világcsúccsal győztes rúdugróról, Armand Duplantisról sem, s rá is fordulhatunk az atlétika magyar vonatkozásaira, mert a repülő svéd augusztus 8-án eljön Székesfehérvárra, a Gyulai Memorialra. Arra a versenyre, amely az egynapos viadalok között mindent összevetve ötödik lett a 2021-es rangsorban – Gyémánt Liga-helyszíneket is megelőzve. Coe egyébként maga is pártolja az egynaposokat, amelyek mintegy kvintesszenciáját jelentik az atlétikának, s mondani sem kell, nem Duplantis lesz az egyetlen eugene-i bajnok, aki ott lesz a Gyulai-emlékversenyen.

S ha már a Gyulai név: a honi szövetség elnöke, Gyulai Miklós vette át a stafétát Coe-tól, mintegy életben tartva édesapja, a népszerű sportriporter, az IAAF néhai főtitkára, a 2006-ban elhunyt Gyulai István emlékét. Gyulai résztvevője volt az 1966-os Eb-nek, amelyen a súlylökő Varjú Vilmos aranyérmet nyert, az 1998-as Eb-n sportdiplomataként láthatta fia futását és a kalapácsvető Gécsek Tibor győzelmét.

S mit láthatna jövőre? A vb- és Eb-3., Eugene-ban 80.15 méterrel ötödik Halász Bencét – de a többit bízzuk a kalapácsvetőre…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik