Tömegsport: 7305 egyéni célba érkező a félmaratonin

Vágólapra másolva!
2013.09.08. 13:46
null
Az idei versenyre 12 850 futó nevezett (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
A rajt előtt eddig sohasem látott létszámokat regisztráltak a 28. Nike Budapest Félmaratonit rendező Budapest Sportiroda munkatársai. 12 850 futó nevezett, köztük 1330 csapat – egytől egyig rekord a Nike Budapest Félmaratoni történetében, mint ahogy az is, hogy az idén már 65 országból érkeztek külföldiek, 1600-an. A félmaratonistákat Szentes Tamás, Budapest egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettese és a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Storcz Botond indította útnak. Az utolsó rajtoló 13 perccel az első után kerülhetett sorra.





A férfi versenyben fél távnál Koszár Zsolt gondoskodott arról, hogy ne csak külföldi fusson az élen. Igaz, csak a 11. kilométernél érezhette azt az érzést, hogy a felvezető motoroson kívül senki sem jár előtte. Akkor azonban átvette az irányítást a 32 éves kenyai Henry Kemboi, aki elsőként szakította át a célszalagot. Kemboinak nagy támadásokat kellett visszavernie, a veszprémi Kovács Tamás csak 16 mp-cel maradt le tőle, további két másodperccel megverve a harmadik helyen beérkező svájci Lehmannt. Kovács Tamás az országos bajnoki címmel vigasztalódhatott, hisz a 28. Nike Budapest Félmaratoni egyben magyar bajnokság is. A címvédő Józsa Gábor a magyar bajnoki sorrendben a 4. helyen zárta a versenyt.

A női versenyben az ötödször is győztes Papp Krisztina (UTE) végig a kezében tartotta a versenyt, rajt-cél győzelmet aratott. Klubtársa, Erdélyi Zsófia az idén nagyobb versenyre késztette, mint tavaly, de így is másfél perccel Papp után érkezett a célba.

ELHUNYT EGY FUTÓ
Meghalt egy fiatal külföldi férfi a budapesti félmaratoni futóversenyen vasárnap - erősítette meg a távirati iroda értesülését az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese. A hírt az esemény szervezője, a Budapest Sportiroda (BSI) is megerősítette.Németh Cecília azt mondta: a Dózsa György útnál egy 27 éves férfihoz riasztották a mentőket. A férfit sikertelenül próbálták újraéleszteni. (MTI)

„Negyedik alkalommal álltam rajthoz a Nike Félmaratonin, ezen a pályán a legjobb eredményemet értem ma el – mondta Kovács Tamás. – Igaz, a huszonegy kilométeren az egyéni csúcsom 63:53. A rajt előtt azt terveztem el, hogy az első tizenöt kilométeren még nem robbantok, megvárom, miképp alakul a verseny, és akkor már látni fogom, mennyi van a mai napban. Meglepett, hogy egy nagyobb boly alakult ki az elején: nyolc-kilencen léptünk el a mezőnytől, majd a kenyai srác leszakított minket. Elsősorban a magyar bajnokságra koncentráltam, nem tudtam, mennyi erő van Henry Kemboiban. Tizenhárom–húsz km között nagyon nehéz volt, több alkalommal is leszakadtam, sok energiát vett ki belőlem a felzárkózás. A végére mégis össze tudtam kapni magam. Az idén meg akartam mutatni a többieknek, hogy még nem szabad leírni engem.”

„Az ötödik magyar bajnoki címem, és határozottan állíthatom, ezért az aranyéremért kellett a legnagyobb küzdelmet vívnom – mondta Papp Krisztina. – Erdélyi Zsófi nagyon megfuttatott, meglepett a teljesítménye. Szerencsére a tavalyinál is több néző volt ma velünk. Szükség is van a folyamatos buzdításukra, mert a Nike Félmaratoni nehéz pálya. A tizenegyedik és a tizenhatodik kilométernél már voltak kisebb hullámvölgyeim, de az utolsó kétezren már nagyon éreztem a pocakom, a rosszullét kerülgetett. A folyadék adagolása nem volt sikeres, ezen még dolgoznunk kell, remélem, a jövőben tudunk rajta javítani!”



28. NIKE BUDAPEST FÉLMARATONI
FÉRFIAK

1. Henry Kemboi (Kenya, Benedek-Team) 1:05.51 óra
2. Kovács Tamás (VEDAC) 1:06.07
3. Adriann Lehmann (Svájc) 1:06.09

NŐK
1. Papp Krisztina (UTE) 1:12.31
2. Erdélyi Zsófia (UTE) 1:14.01
3. Gladys Jepkurui Biwott (Kenya, Benedek-Team) 1:15.03

MAGYARORSZÁG FÉLMARATONI ORSZÁGOS BAJNOKSÁGA
FÉRFIAK

1. Kovács Tamás (VEDAC) 1:06.07
2. Kovács Ádám (MVSI) 1:06.11
3. Koszár Zsolt (Synergy Fitness Szentgotthárd) 1:06.13

NŐK
1. Papp Krisztina (UTE) 1:12.31
2. Erdélyi Zsófia (UTE) 1:14.01
3. Juhász-Staicu Simona (Mogyoródi KSK) 1:16.51

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik