Szabadidő: Berecz Lajos rajt-cél győzelme a 29. Vivicittán

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2014.04.13. 18:15
null
Rajtol a népes mezőny (Fotó: Veres Viktor)
Minden korábbi részvételi rekordot megdöntött a vasárnapi 29. Vivicittá városvédő futás: az elmúlt évi létszámhoz képest idén 5100-zal nőtt a mezőny, összesen 20 750 nevezést regisztrált az eseményt rendező Budapest Sportiroda.

 

A szervezők közlése szerint Magyarország 770 településéről neveztek futók az eseményre és 57 ország képviseletében több mint ezer külföldi is jelentkezett. Egészen távoli vidékekről is érkeztek nevezések, többek között Azerbajdzsánból, Bolíviából, Pakisztánból, Vietnamból, Venezuelából.

A félmaratonin a férfiaknál a volt válogatott Berecz Lajos (Mezőtúr SSE) rajt–cél győzelmet aratott és megismételte tavalyi győzelmét.

„Az egyes rajtszámommal az első sorból kirobbantam a rajtnál, próbáltam már a legelső métereken megfelelő pozíciót találni. Egyedül a svéd Elias Björnson tudott lépést tartani velem, de a Margit-híd közepén már őt is leráztam” – mondta a győztes, hozzátéve, hogy az újabb siker ellenére nem hiszi, hogy ő lenne a legjobb futó, győzelmét szerinte elsősorban annak köszönheti, hogy a legnagyobb riválisok ezúttal a Vivicittá rövidebb számában, 10 kilométeren indultak.

A nőknél Földingné Nagy Judit (Futóbarátok Egyesület) volt a leggyorsabb ezen a távon.
„A nyolcvanas évek végén indultam először ezen a versenyen, ezért hamar felébredt bennem a nosztalgia – árulta el. – Ennyi indulóról akkor még nem is álmodozhattunk. Az elmúlt években már jóval hosszabb távokon mérettem meg magamat, de ha ilyen szép környezetben futhatok egy félmaratonit, azt mindenképpen ki kell használni.”

Földingné felidézte, hogy az első öt-hat kilométeren Varga Évával futott együtt, akit aztán szép lassan sikerült leszakítania.

„Ezt követően próbáltam a gyorsabb férfi futókból erőt meríteni, hiszen bolyban könnyebb futni. Szerencsére az erőnlétemmel nem volt probléma, a hullámvölgyek elkerültek” – mondta.

A 10 km-en a férfiak versenye óriási befutót hozott, csupán hét másodperc választotta el az első két célba érkező versenyzőt, Kovács Tamást (VEDAC) és Józsa Gábort (MAC). A nőknél az előző két év ezüstérmese, Kis Zsanett (MAC-NS) az idén megszerezte az aranyérmet.

A futók frissítésére 500 kg banánnal, 35 kg szőlőcukorral, 3000 liter izotóniás itallal és 6500 liter vízzel készültek a szervezők.

29. VIVICITTÁ
FÉLMARATONI
FÉRFIAK

1. Berecz Lajos (Mezőtúr SSE) 1:08:53 óra
2. Elias Björnson (svéd) 1:10:09
3. Beda Szabolcs (ELTE-Sashegyi Geprád) 1:12:22
NŐK
1. Földingné Nagy Judit (Futóbarátok Egyesület) 1:22:53
2. Varga Éva (Orosháza) 1:24:17
3. Meghan Laskai (amerikai) 1:25:47

10 KM
FÉRFIAK

1. Kovács Tamás (VEDAC) 30:40 perc
2. Józsa Gábor (MAC) 30:47
3. Csere Gáspár (BEAC) 31:22
NŐK
1. Kis Zsanett (MAC-NS) 37:34
2. Ferenc Katalin (BEAC) 38:24
3. Varró Katalin (Budapest) 38:42

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik