Orosz doppingbotrány: „Lehet dopping nélkül is? Tényleg?!”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.02.07. 15:51
A sportért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes szerint sok edző nem érti, hogyan lehet (eredményesen) tevékenykedni doppingolás nélkül.

Vitalij Mutko azután beszélt az oroszországi helyzetről, hogy hétfőn a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) úgy határozott: fenntartja az orosz tagszövetség felfüggesztését, így atlétái idén augusztusban, a londoni világbajnokságon sem indulhatnak orosz színekben. úgy határozott: fenntartja az orosz tagszövetség felfüggesztését, így atlétái idén augusztusban, a londoni világbajnokságon sem indulhatnak orosz színekben.

Mutko az R-Sport hírügynökségnek kedden elismerte, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Rusada) a múltban sok visszaélést, szabályszegést követett el, és bár az elmúlt évben sokat tettek az oroszországi helyzet javítása érdekében, az IAAF döntése várható volt.

„A sportolók megszegték a szabályokat, sok edző nem érti, hogyan lehet doppingolás nélkül dolgozni, így ideje őket partvonalra állítani” – mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a Rusadának új vezetése van, miként új vezetőedzőt neveztek ki az atlétikai válogatott élére, a versenyzőket pedig rendszeresen ellenőrzik.

A miniszterelnök-helyettes úgy véli, hogy Oroszországgal szemben most egy általános tendencia nyilvánul meg, és az IAAF nem akart úttörő lenni a szankciók feloldásában.

Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke a szervezet vezető testületének hétfői ülését követően arról beszélt, hogy november előtt nem várható a felfüggesztés feloldása. Az IAAF 2015 novemberében meghatározatlan időre függesztette fel az orosz sportági szövetség tagságát, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban szisztematikus doppingolás zajlik.

Ez volt az első eset, hogy az IAAF egy tagszövetségét felfüggesztette sorozatos doppingesetek miatt. A szankció következményeként egyetlen orosz atléta sem indult a riói olimpián.

Az IAAF januárban új feltételrendszert alakított ki azoknak az orosz versenyzőknek, akik indulni szeretnének nemzetközi viadalokon. Ez alapján az ország atlétáinak kérvényt kell benyújtaniuk ahhoz, hogy független színekben részt vehessenek a versenyeken. Eddig ezt 35-en tették meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik