Képek: így még egészen biztosan nem futott maratonit!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.09.22. 12:15
null
Whitaker küzd a méterekkel (Fotó: Atlas Obscura)
Bár a lusta emberek nem tartoznak ebbe a kategóriába, ettől még tény: sokan szeretnek futni. Ami szintén tény: maratonit is elég sokan szeretnek futni. Azonban olyanról, ami a minap Ausztráliában történt, ritkán hallani: Matt Whitaker öltönyben teljesítette a több mint 42 kilométeres távot. Sőt, még világrekordot is döntött!

 

Whitakernek ugyanis egyetlen célja volt: meg akarta dönteni a leggyorsabb, háromrészes öltönyben teljesített maratoni futás világcsúcsát. Ez végül 2:44:29-es időeredménnyel sikerült neki – 13 perccel döntötte meg a korábbi rekordot.

A csúcsjavításnak – a megfelelő időeredményen kívül – három feltétele van:
– nem szabad eltávolítani az öltöny egyik részét sem a futás közben…
– …ahogy a nyakkendőt sem,
akkor sem, ha ide-oda lifeg
az ing legfelső gombját folyamatosan begombolva kell tartani.

Lefutotta! (Fotó: Atlas Obscura)
Lefutotta! (Fotó: Atlas Obscura)



Az ausztrál úriember a nagy napon – szeptember 17-én – teljesen átlagosan kezdte a reggelét, hiszen egyébként is minden reggel öltönyben indul munkába Sydneyben, ahol egy jogi cég alkalmazottja.

Ezúttal azonban a Blackmores Sydney Marathont futotta le. Whitaker teljesen új, gyapjúból készült öltönyt vásárolt az alkalomra, nehogy tönkretegye valamelyik „munkaruháját”.

Az öltönyös futó (Fotó: Atlas Obscura)
Az öltönyös futó (Fotó: Atlas Obscura)

 

„Eggyel nagyobb méretet vettem, hogy ne korlátozzon a mozgásban” – magyarázta, hozzátéve, hogy a szabóságot is megjárta. Sőt, próbaképpen futott néhányszor a nagy megmérettetés előtt, így derült ki számára, hogy a legnagyobb gondot a dörzsölődés okozhatja – már azon kívül, hogy kényelmetlen, meleg ruházatban kellett futnia.

Az öltönyös futó az utolsó tíz mérföldön már nehezen bírta szuflával: „Kezdtem nagyon szenvedni a réteges öltözettől. Akkor átfutott az agyamon, hogy lehet, hogy ez rossz ötlet volt.”

Még a próbakörök alatt „néhány” furcsa pillantást is vetettek rá az emberek, azonban ez Whitakert nem zavarta meg – legnagyobb ellenfele az óra, és a korábbi rekordot tartó, rajta kívül egyedüliként öltönyben futó Mike Tozzer voltak. Mindkettőjüket legyőzte, összesítésben pedig a 27. helyen végzett.

 

Hiába, a rajtszámot az öltönyre is fel kell helyezni (Fotó: Atlas Obscura)
Hiába, a rajtszámot az öltönyre is fel kell helyezni (Fotó: Atlas Obscura)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik