Kép: egy cselgáncsozó, egy atléta – együtt készült a két magyar olimpikon

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2017.11.02. 14:33
null
Tóth Krisztián (fehérben) és Baji Balázs a fekvőtámaszokat is teljes összhangban végezték (Fotók: Földi Imre)
Szokatlan, hogy egy sprinter és egy cselgáncsozó együtt készüljön, az Ikarus BSE atlétikai pályáján mégis ez történt: a világbajnoki bronzérmes Baji Balázs és a vb-ezüstérmes Tóth Krisztián közösen végezte az alapozó munkát.

 

Baji Balázs és Tóth Krisztián közös edzésének ötletgazdája a két edző, ifj. Tomhauser Isván és a napokban a férfi cselgáncsválogatott szövetségi kapitányának is kinevezett Pánczél Gábor volt. Bár sportáguk eltérő, szakmai motivációjuk ugyanaz: legyen minél eredményesebb a sportáguk. Tomhauser szerint a közös gondolkodás azért jó, mert egy kívülálló szakember olyat is tanácsolhat, ami éppen beleillik az ő elképzelésébe, de neki a napi rutin közepette nem vagy csak későn jutott volna eszébe. A szerdai, kétórás erőfejlesztő alapozás, futó- és medicinlabdás edzés elsősorban tapasztalatszerző céllal jött létre.

„A DINAMIKA ELÉRÉSE NAGYON NAGY KIHÍVÁS”

„A cselgáncsban sarkalatos pont a dinamikus mozgás, mert aki a technikai képzettsége mellett erős és dinamikus, az néhány lépéssel mindig a többiek előtt jár. Ennek a dinamikának az elérése azonban nagyon nagy kihívás, amit ráadásul kiskorban kell elérni, amikor súlyzóval még nem is dolgozhatnak, csak a saját súlyukkal, esetleg medicinlabdával. Vagy olyan gyakorlatokkal, mint amilyeneket, például, a most tapasztaltak alapján az atlétikából tudunk átvenni és beépíteni a saját felkészülésünkbe, hogy a sportágunk továbbra is a világ élvonalában maradjon” – mondta Pánczél Gábor, Tóth Krisztián edzője.

„Jól éreztem magam, de nem volt könnyű, sok speciális, dinamikus mozdulatot ismertem meg, amelyeket egész biztosan a cselgáncsban is fel tudunk majd használni – mondta az edzés után Tóth Krisztián. Sokat segít, hogy Balázzsal jó a kapcsolatom, remélem, a következő alkalommal már felveszem vele a versenyt, és ki tudja, talán le is futom…”

Edzője, Pánczél Gábor kreativitásának köszönhetően már több sportág képviselőivel dolgoztak együtt, és mindenkitől tanultak valamit. A birkózóktól a motivációt, a bokszolóktól a koncentrációt, a gyorsaságot és a stresszhelyzetek kezelését, a tornászoktól a lazaságot, a súlyemelőktől pedig a dinamika fejlesztését és a vázizom megerősítését. Most az atlétika volt soron.

„A riói olimpián egy szálláson laktam a cselgáncsozókkal, Krisztiánnal pedig nagyon jól összebarátkoztam – mondta Baji Balázs, akitől Pánczél szerint a profizmust is meg lehet tanulni. – Kicsit más a mentalitásunk, más a szemléletünk, de ugyanaz a célunk. Mivel sokszor készülök egyedül, inspirál, ha új társakkal edzhetek, az pedig most kifejezetten motivált, hogy vele tréningezhettem.”

EZ MÉG CSAK AZ ELSŐ LÉPCSŐFOK
„A közös edzés ötlete már többször felvetődött, amikor a hosszú, monoton felkészüléssel kapcsolatos közös pontokról beszélgettünk Pánczél Gabival. Arról, hogy ki hogyan közelít meg bizonyos képességfejlesztéseket, és mit lehetne átvenni a másiktól, ami mindkettőnk javát szolgálná. Ennek első lépcsőfokaként hoztuk össze ezt a közös edzést. A fejlődés érdekében állandó motivációra van szükség, ezért is szeretek mindig valami újdonságot bevetni, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Az pedig mindig kihívás, ha egy másik sportág jeles képviselője ellen kell helytállni” – vélekedett ifj. Tomhauser István, Baji Balázs trénere.

 

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik