MTI 2016.12.01 21:27 Frissítve: 2016.12.01 21:27

Dopping: februárban dönthetnek az orosz atléták ügyében

Legkorábban februárban dönthet az orosz atléták felfüggesztésének megszüntetéséről a sportág nemzetközi szövetsége (IAAF).

 

Az IAAF eseti munkacsoportja csütörtöki ülésén jónak értékelte az államilag támogatott, rendszerszintű doppingolással vádolt oroszok közelmúltbeli törekvéseit és intézkedéseit. Mivel februárig nem születik döntés az ügyben, az ország atlétái addig továbbra sem vehetnek részt nemzetközi versenyeken.

A munkacsoportot vezető Rune Andersen kifejtette: több területen haladást tapasztaltak, de sok kérdés tisztázására továbbra is szükség van. Mint a norvég sportvezető elmondta: az orosz szövetség (VFLA) egy ideje már hajlandó együttműködni a bűnügyi hatóságokkal, a parlament döntése értelmében pedig börtönbüntetést is kaphatnak azok az edzők és szakemberek, akik doppingolásra kényszerítik a sportolókat.

„Az egyik legfontosabb probléma továbbra is fennáll: hogyan bizonyítják az IAAF és az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) számára, hogy a vizsgálatokat képesek lesznek beavatkozás nélkül elvégezni. Ez kulcsfontosságú kérdés a felfüggesztés megszüntetéséhez” – tette hozzá Andersen, aki azt is elárulta, hogy a munkacsoport januárban Moszkvába látogat.

A döntésben komoly szerepet játszik majd Richard McLaren jelentésének második része, amelyet jövő pénteken Londonban hoz nyilvánosságra. A kanadai jogászprofesszor annak a független bizottságnak a vezetője, amelyet a 2014-es szocsi téli olimpián történtek kivizsgálásával bízott meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), és a többi között azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között harminc sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények leplezését szolgáló rendszert. A jelentés első felét még a Rio de Janeiró-i ötkarikás játékok előtt, júliusban hozta nyilvánosságra a WADA.

A botrány miatt az orosz atléták – egy kivétellel – nem vehettek részt az augusztusi olimpián, és a többi sportágban sem engedték elindulni azokat, akiknek volt már korábban doppingügyük. A riói paralimpiáról pedig – csakúgy, mint a 2018-as téli paralimpiáról – valamennyi orosz sportolót kizárták.
A sokak által várt utolsó rész várhatóan számos részletet közöl majd az Oroszországban a szocsi téli olimpia idején működtetett bonyolult doppingolási rendszerről, amelyről az eredeti, júliusi jelentés még csak vázlatosan írt.

Az Andersen vezette munkacsoport februárban teszi meg jelentését az IAAF Tanácsának, amely a szakemberek megállapításainak segítségével dönthet a szankció megszüntetéséről vagy fenntartásáról. Amennyiben a felfüggesztést nem változtatják meg, az oroszok az augusztusi londoni világbajnokságról is lemaradhatnak.

Csütörtökön Vlagyimir Putyin államelnök is megszólalt az ügyben, és kifejezte reményét, hogy hatékony intézkedéseiknek köszönhetően az újév elején visszavonják atlétáik kizárását.

„Biztos vagyok benne, hogy az úgynevezett doppingbotrány lehetővé teszi számunkra, hogy a legfejlettebb rendszer segítségével elejét vegyük a további bűncselekményeknek. Bízom benne, hogy az új nemzeti programunk már a jövő év elejére elkészül” – közölte.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.06.17 16:57:27

Atlétika KULCSÁR JOHANNA (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

Növeli az aktivációs szintet, a koncentrációt, az erőkifejtést, javítja a hangulatot, a csapatkohéziót.

2017.05.20 22:05:02

Atlétika KOÓS LEVENTE

Olvassa el írásainkat az 56-os emlékévvel kapcsolatban!

2017.04.08 10:43:43

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Szeretett Budapestre járni, s nem csak a badacsonyi szürkebarát miatt • Ha kellett, vitatkozott a kommunista párttal is.

2017.01.04 13:02:08

Atlétika nemzetisport.hu

Világbajnokság • Gyulai Memorial és egyéb hazai versenyek • Gyémánt Liga • Maratonik.

2017.01.10 13:19:31

Atlétika nemzetisport.hu

Caster Semanya két éve jegyezte el barátnőjét, most eljött a nagy nap.