HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.08.13 14:26 Frissítve: 2017.08.13 16:37

Atlétikai vb: a szerb edzőt nem érdekli az összeesküvés-elmélet

„Igazságtalanság”, jelentette ki tömören Ivana Spanovics, a szerbek távolugrója, aki hiába ugrott mindenkinél nagyobbat az atlétikai világbajnokságon, a rosszul rögzített rajtszám ért először talajt, így onnan számítva csak a 4. eredményt érte el. A szövetség szerint az amerikai fölény miatt nem fogadták el az óvást, Goran Obradovics edző viszont nagyon objektíven értékelt.

HIRDETÉS

 

spanovics629
Spanovics nagyon csalódott a vb-4. hely miatt (Fotó: AFP)

 

Néhány napja hihetetlen módon maradt le az éremről Ivana Spanovics, a szerbek Európa-bajnok távolugrója: hiába repült mindenkinél messzebbre, a rosszul rögzített rajtszáma ért le először a homokra, így csupán a negyedik helyen végzett.

A versenyben az amerikai Brittney Reese 702 cm-rel vezetett az orosz Darja Klisina (700 cm) és a szintén amerikai Tianna Bartoletta (697 cm) előtt, de a szemmel láthatóan 7 méter feletti ugrás 691-es mérését követően a stadionban is a tanácstalanság lett úrrá mindenkin. A közvetítés során többször is megismételték a kísérletet, mire kiderült, hogy a versenyző hátán levő, nem megfelelően rögzített rajtszám az oka mindennek.

Spanovics a szerb szövetség segítségével ugyan azonnal óvni próbált, de végül a 2013-as és a 2015-ös vb-bronza után ezúttal érem nélkül maradt.

A szerb sajtó azonnal csalásról, lopásról és igazságtalanságról értekezett, míg a szövetség a hivatalos honlapján is közzétett közleményben azt írta, hogy az amerikaiak miatt utasították el az óvást. „Az igen rossz minőségű, papírból készült rajtszám miatt, amely nyomot hagyott a homokban, bajnoknőnk aranyérem nélkül maradt. Az atlétikai szövetség által beadott óvást az illetékes bizottság elutasította, mivel szerintük ez azt eredményezte volna, hogy az amerikaiak arany- és bronzérem nélkül fejezték volna be a női távolugrás versenyét, emiatt könnyebb volt elutasítani a mi óvásunkat” – idézte a közleményt a VajdaságMa délvidéki hírportál.

Spanovics a közösségi oldalán tömören, két pontban reagált a történtekre:

„1. Igazságtalanság

2. Szerbiát képviseltem. Tudom, hogy valamikor az enyém lesz az aranyérem”

ivanaSpanovics629
(Fotó: AFP)

 

Objektívebben nyilatkozott Goran Obradovics, a távolugrónő edzője, aki bevallotta, az elmúlt három-négy évben mindig rettegtek a rajtszámtól, nehogy egy érem múljon rajta.

„Mindig én rögzítettem a rajtszámot, most azonban hiába vettem észre, hogy elszakadt, nagyon messze voltam, így nem tudtam semmit se tenni. Az előző években nem három, hanem hat biztosítótűvel rögzítettem a hátára a rajtszámot, s így volt ez ezúttal is, azonban a papír elszakadt. Azonnal benyújtottuk az óvást, s én végig abban a szobában voltam, ahol meghozták a végső döntést. Az óvásokkal foglalkozó bizottság úgy döntött, hogy a videofelvételt veszi alapul, nem pedig a videomérést veszi figyelembe. Több fellebbezési lehetőségünk nem volt” – nyilatkozta Obradovics a szerb Blicnek.

Hozzátette, teljesen felesleges összeesküvés-elméletekről beszélni. „A rajtszám a szabályok értelmében a versenyzőhöz tartozik, így a mérésnél figyelembe kell venni. A papír valamiféle nyomot hagyhatott a homokban, amit a bírók nem tudtak bebizonyítani, de mi sem azt, hogy nem hagyott nyomot, a bizottság pedig meghozta a határozatát. Egyáltalán nem szeretnék azzal foglalkozni, milyen döntés született volna akkor, ha amerikai versenyzővel történik hasonló, s megismétlem: nincs értelme összeesküvés-elméletekről beszélni.”

ivana629
(Fotó: Instagram)

 

Az edző elmondta, tanítványa két év múlva 29 esztendős lesz, s természetesen a 2019-es világbajnokságon megpróbálja majd megszerezni az aranyérmet.

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.19 11:20:08

Atlétika nemzetisport.hu

A teljes program az augusztus 6-i kvalifikációs versenynaptól az Eb-t záró sprintváltókig.

2018.07.15 23:22:19

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Óhatatlanul belém villant: ez bizony meglett volna, ha Angyal János léce kerül az állványokra.

2018.07.10 09:12:50

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Világbajnoki bronzérmesünk a 2020-as tokiói olimpiáig tervez, a folytatás sok mindentől függ.

2018.07.09 12:36:58

Atlétika VINCZE SZABOLCS, TUMBÁSZ HÉDI (Fotó)

A gátas úgy érzi, a magánéleti hullámvölgyek csak megerősítették az elmúlt egy esztendőben.

2018.07.06 23:43:11

Atlétika MIHÁLYI ANDRÁS

ALAPVONAL A Gyulai Memorial kapcsán az egyik beharangozóban azt lehetett olvasni, hogy »a világranglista első három helyezettje rajthoz áll női 400 gáton«, az ob-n volt olyan szám, amelyben az idei honi ranglista első négy helyezettje közül három nem indult el – történetesen a gát nélküli női 400-on. Nonszensz.

HIRDETÉS
HIRDETÉS