Atlétika: Yohan Blake nem indul a Gyulai-emlékversenyen

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.07.02. 12:21
null
A női sprintszámra viszont sikerült megnyerni a világbajnoki címvédőt (Fotó: Action Images)
Sérülése miatt még nincs megfelelő állapotban, így Yohan Blake, a férfi 100 méteres síkfutás világbajnoki címvédője nem indul a jövő szerdai Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon, ugyanakkor a szervezők megpróbálják pótolni a sztárt, többek között a női 100 méter világbajnokával, Carmelita Jeterrel, aki ott lesz a Puskás Stadionban.

 

„Személyesen is beszéltem vele, Blake nagyon sajnálja, egészen az utolsó pillanatig megpróbált úgy készülni, hogy futhasson Budapesten. Ugyanakkor megígérte, hogy jövőre mindenképpen számolhatunk vele” – mondta a jamaicai atlétáról a keddi sajtótájékoztatón Spiriev Attila, a verseny sportigazgatója, hozzátéve, hogy Blake visszalépésével így elsősorban a női 100 méterre „koncentrálnak”, ebben a számban fantasztikus versenyzőket láthat majd a Puskás Ferenc Stadion közönsége.

Elhangzott, hogy a női sprintszámra sikerült megnyerni a világbajnoki címvédőt, az amerikai Carmelita Jetert, aki 10.64 másodperces egyéni legjobbjával minden idők második leggyorsabb női sprintere. Nála gyorsabban csak az 1998-ban elhunyt Florence Griffith-Joyner teljesítette a távot.

Budapesten Jeter legnagyobb ellenfele a vb-bronzérmes trinidadi Kelly-Ann Baptiste lehet, aki 10.83 másodperccel a világ idei legjobb idejével rendelkezik, s ott lesz a mezőnyben Barbara Pierre, aki 10.85 másodperces eredményével Baptiste mögött második a 2013-as rangsorban, emellett fedett pályás amerikai bajnok.

Mellettük rajthoz áll a nigériai Blessing Okagbare is, aki 2008-ban Pekingben még távolugrásban szerzett bronzérmet, a legutóbbi világbajnokságon azonban már 100 méteren lett ötödik, vasárnap pedig Birminghamben megnyerte a 200 métert. A mezőnyben ott lesz az amerikai Kimberly Duncan is, aki hazájában ötszörös egyetemi bajnok, másfél hete 200-on megnyerte az amerikai válogatót.

A szervezők plusz egy versenyszámot is beiktattak a programba, mégpedig egy olyan atléta miatt, aki – megfogalmazásuk szerint – a jövő egyik legnagyobb sztárja lehet. A „meglepetésszám” a 200 méteres férfi síkfutás lesz, amelyben rajthoz áll a 23 éves jamaicai Warren Weir, aki másfél hete fantasztikus, 19.79 másodperces idővel nyerte meg hazája világbajnoki válogatóját.

„Usain Bolt és Yohan Blake edzője azt mondta róla, hogy sohasem dolgozott még ekkora tehetséggel, azt hiszem, ez mindent elmond róla. A magyar közönség is részese lehet ezen atléta sztárrá válásának” – mondta Spiriev Attila. Weir legnagyobb ellenfele két honfitársa, a tavalyi győztes Mario Forsythe és Jason Young lehet a magyar fővárosban.

A szervezők bejelentéseinek ezzel még nem volt vége, ugyanis Blake visszalépése nem jelenti azt, hogy világbajnok nélkül rendezik meg a férfi 100 méteres síkfutást: Budapestre érkezik tudniillik Saint Kitts és Nevis büszkesége, a 37 éves Kim Collins, aki 2003-ban Párizsban nyert vb-aranyérmet.

A jövő heti emlékversenyen – a korábbi bejelentések alapján – további szupersztárokat lehet majd látni: rajthoz áll többek között a négyszeres olimpiai és ötszörös világbajnok amerikai 400-as, Sanya Richards-Ross, illetve a 110 méteres gátfutás világbajnoka, olimpiai másodikja, a szintén amerikai Jason Richardson, valamint Christian Taylor, a férfi hármasugrás olimpiai és világbajnoka, továbbá a katari Mutaz Essa Barshim, a világ jelenlegi legjobb magasugrója is.

Az már korábban eldőlt, hogy az idei Gyulai István Emlékverseny a nemzetközi kalapácsvető-sorozat egyik állomása lesz, az olimpiai bajnok Pars Krisztián mellett – többek között – a 2008-as ötkarikás aranyérmes szlovén Primoz Kozmus is dobókörbe lép a Puskás Ferenc Stadionban.

A belépők 90 százaléka 500 forintos regisztrációs díj ellenében kapható a Ticket Express irodáiban. A Gyulai István Memorial-Atlétikai Magyar Nagydíjat az M1 július 10-én 20.15 és 21.30 között élőben közvetíti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik