Atlétika: szigorúbb feltételekhez kötik a rekordokat

Vágólapra másolva!
2017.05.01. 19:22
Az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) a mostaninál jóval szigorúbb feltételekhez köti a világ- és Európa-rekordok hitelesítését.

Az EAA párizsi tanácskozásán úgy határozott, hogy a jövőben csak olyan versenyen elért Európa-rekordot lehet hitelesíteni, amelyen a tisztségviselők képzettsége, illetve a műszaki feltételek is megfelelőek. Ezen felül a versenyzőknek a rekorddöntés előtti hónapokban előre egyeztetett számú doppingellenőrzésen kell részt venniük, a rekord után adott doppingmintájukat pedig tíz évig tárolni kell, hogy újra lehessen elemezni őket.

„Az EAA munkacsoportja az év elején kezdte el vizsgálni az eddigi csúcsok körülményeit, és hat nyelven kiadott jelentésével arra törekszik, hogy a sportág visszanyerje a hitelességét" – mondta az MTI-nek Gyulai Márton, a magyar szövetség (MASZ) főtitkára, az EAA-tanács tagja. „Ha az eddigi Európa-csúcsok megfelelnek az új kritériumoknak, akkor maradnak, ha viszont nem, akkor nem töröljük őket, csak korábbi csúcsként tartjuk nyilván, amelyeket újak követnek majd" – tette hozzá.

A MASZ-főtitkár kifejtette, az EAA a nemzetközi szövetség (IAAF) elé terjeszti az újítást, amely leghamarabb augusztusban foglal állást az ügyben.

„Sebastian Coe IAAF-elnöknek annak ellenére is tetszett a javaslat a párizsi tanácskozáson, hogy esetleg az ő 1000 méteren tartott csúcsa is múlt időbe kerülhetne" – mondta Gyulai Márton.

Ami a magyar csúcsokat illeti, a főtitkár közölte, a MASZ elnöksége megvitatja majd a javaslatot, és eldönti, hogy alkalmazza-e Magyarországon is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik