Atlétika: Most már ki lehet hozni ebből egy szezoncsúcsot – Huszák

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.09.06. 08:56
null
Huszák János azt mondja, miután megismerték egymást az edzőjével, itt a ideje a szezoncsúcsnak (Fotó: Tumbász Hédi)
A diszkoszvető Huszák Jánosnak újra fel kellett építenie önmagát súlyos mellizomszakadása után, mikor 2018 augusztusában elkezdett dolgozni az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltánnal.

 

A közös munka gyümölcsözőnek tűnt, hiszen nemcsak felépült a sérülésből, hanem egyre szebb eredményeket ért el, és tavaly októberben kijutott élete első felnőtt-világbajnokságára Dohába.

„Zolival nagyon jól kijöttünk emberileg is, a közös munka azért szakadt meg, mert márciusban bejött a koronavírus-járvány első hulláma, és vele a karantén, ő meg jelezte, hogy távedzésben senkit sem vállal, mert nem tud felelősséget vállalni azért, amit nem lát a saját szemével – mesélte a Ferencváros 28 éves versenyzője a Nemzeti Sportnak. – Így idén áprilisban elváltak útjaink, keresnem kellett valakit, aki tovább segíthet az utamon. Addig is klubom, a Fradi jóvoltából otthon tudtam készülni, kaptam elegendő felszerelést, saját magamnak írtam az edzéstervemet, és egy hónapon át az édesanyám segített.”

Varga Roland, Huszák János edzője
„Nem lepődtem meg, amikor Jani megkeresett, sőt, azt is lehetne mondani, hogy már vártam. Sokáig az édesapám volt az edzője, így régóta baráti kapcsolatban vagyunk, annak idején még versenyeztünk is egymás ellen, egyszer néhány centi híján majdnem le is győzött. Szeretek vele dolgozni, mert ugyanazt az iskolát képviseljük, így nem volt nehéz belevágni a közös munkába. Jani láthatóan nagyon szereti ezt a sportágat és ezt a versenyszámot, és mindent megtesz azért, hogy a lehető legtöbbet érje el benne. Jó csapatba került itt Zágrábban, nemzetközi szintű dobóatléták közé, reálisnak tartom a kitűzött célunkat, hogy most megdöntse az idei legjobbját, később pedig világversenyeken döntőbe jusson, sőt, akár dobogóra is állhasson.”

Huszák május közepén kereste meg a Zágrábban edzősködő Varga Rolandot, akivel egyébként 2008 óta ismerik egymást, hiszen több mint egy évtizeden keresztül édesapja, Varga Sándor volt a mestere, vele érte el jelenlegi egyéni csúcsát, 64.89-et 2016-ban. Roland már akkor is segített neki az edzésprogramjában, így, bár édesapja és Huszák közös munkája 2017-ben véget ért, kézenfekvő volt, hogy most ő vegye át a felkészítését.

„Az első telefonhívásra elvállalt, a közös munkát május végén kezdtük, akkor még távedzésben, majd július hatodikán tudott először személyes edzést tartani Zágrábban – folytatta Huszák, akinek a felkészülését az is nehezítette, hogy májusban volt egy kisebb térdsérülése. Ez szerencsére a múlté, most már teljes értékű edzésmunkát tudok végezni, köszönhetően Dr. Kiss Mariannának, a Magyar Atlétikai Szövetség keretorvosának és gyógytornászomnak, Dezső Ildikónak. Onnantól kezdve két hétig kint edzettem, egy hetet pedig itthon töltöttem, és a versenyekre hazalátogattam.”

Az eredmény szemmel látható volt, Huszák augusztusban megnyerte élete első országos bajnokságát, majd hatodik lett a Gyulai Memorialon 62.77-es dobással, akkorával, amekkorát még sosem dobott ezen a versenyen. Ráadásul olyan világklasszis mezőnyben, amelyben három világbajnok is ott volt, a svéd Daniel Stahl, a litván Andrius Gudzius és a lengyel Piotr Malachowski.

„Fehérváron az egyéni csúcsomat szerettem volna megjavítani, de az időjárás nem kedvezett, hol esett az eső, hol fújt a szél” – mondta Huszák János, aki az idén még a hétvégi csapatbajnoki döntőn és az egy hét múlva esedékes, szeptember 12–13-i Szuper Liga-döntőn lép dobókörbe. Ha minden a tervek szerint alakul, elindul a szeptember 15-i Borisa Hanzekovica Memorialon is Zágrábban, amit ugyan az utazási korlátozások miatt nem olyan egyszerű összehozni, de nem is lehetetlen, mivel számára az lenne a szezon utolsó versenye, és Zágráb most már olyan neki, mintha hazatérne.

„Rolanddal eddig javarészt az volt a közös munka fókuszában, hogy edzőként és tanítványként is megismerjük egymást, de mindketten úgy gondoljuk, most már ki lehet hozni belőle egy szezoncsúcsot” – tette hozzá Huszák, aki vasárnap a csapatbajnoki döntőben vet diszkoszt, de a viadalon rajthoz áll súlylökésben is. Ezután jön egy egyhónapos pihenő, mielőtt kezdődik az olimpiai felkészülése Zágrábban, ahol olyan edzőpartnerei lesznek, mint a világbajnoki bronzérmes horvát Stipe Zunic, honfitársa, az U23-as Európa-bajnok diszkoszvető Marija Tolj vagy a montenegrói csúcstartó Danijel Furtula.

HUSZÁK JÁNOS 2020-AS EREDMÉNYEI
63.03
: március 7., Téli Dobó Bajnokság, Szombathely – 1. hely
62.77
: augusztus 19.,Gyulai Memorial, Székesfehérvár – 6.hely
61.58
: augusztus 8., Országos Bajnokság, Budapest – 1. hely

Az első találkozás

Varga Roland versenyzőként ezüstérmet szerzett az 1996-os junior világbajnokságon és az 1999-es U23-as Európa-bajnokságon, míg felnőttként világbajnoki és Európa-bajnoki döntős is volt. 2008-tól horvát színekben versenyezve kijutott a londoni olimpiára is. Egyéni legjobbja 67.38 még 2002-ből. Hivatalosan 2018-ig versenyzett, de az edzői munkát már 2006-ban elkezdte, Vera Begic horvát diszkoszvetővel dolgozott, 2010-ben végleg kiköltözött Zágrábba, ahol jelenleg is edzőként dolgozik.

„Varga Rolandot 2007-ben láttam először, a Héraklész-program egyik összetartásán – emlékezett vissza Huszák János. – Azért emlékszem rá ennyire, mert mindkét kezében egy-egy húszkilós tárcsát cipelt, én meg rögtön mondtam édesapámnak, hogy én is úgy szeretnék kinézni, mint ez a fiú. Akkor még nem tudtam, ki ő, apu derítette ki, hogy az edzőm, Varga Sándor fia.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik