Atlétika: „Még mindig itthon ülök, és csak örülök magamnak ”

Vágólapra másolva!
2020.08.21. 08:46
null
Kozák Luca hatalmas mosolya érthető: 36 éve futott rekordot döntött meg Székesfehérváron (Fotó: Tumbász Hédi)
A Gyulai Memorialon Kozák Luca megdöntötte az országos csúcsot száz gáton, ráadásul olyan idővel, amivel már nem tűnik elérhetetlennek egy világverseny döntője sem.

 

Az idei Gyulai Memorial legnagyobb durranása kétségtelenül Kozák Luca futása volt, aki 12.71-gyel a második helyen ért célba a százméteres gátfutás döntőjében. Ideje nemcsak óriási egyéni csúcs, hanem országos rekord is, hiszen öt századdal megdöntötte Siska Xénia legjobbját, amit 1984-ben, azaz 36 évvel ezelőtt futott. Kozák nem rajtolt kifejezetten jól, de végig tapadt a fő esélyes holland Nadine Visserre, akivel egyre inkább elszakadtak a mezőnytől.

„Még mindig itthon ülök, és csak örülök magamnak   – mondta Kozák Luca a Nemzeti Sportnak.   – Rengetegszer megnéztem már a futásról készült felvételeket, de még emésztenem kell, hogy 12.71-es idő áll a nevem mellett. Jó eredményre számítottam, ám azt azért nem gondoltam, hogy erre már most képes vagyok. Utána volt egy kis ünneplés, de azt hiszem, megérdemeltük.”

Annak, hogy a sprinter képes lehet erre, már a 2018-as országos bajnokságon voltak jelei, amikor 12.86-os egyéni (és U23-as nemzeti) csúccsal nyert, majd amikor tavaly 7.97-tel győzött a glasgow-i fedett pályás Európa-bajnokság elődöntőjében hatvanméteres gátfutásban, szintén Siska Xénia magyar rekordját átadva a múltnak. Egy figyelmetlen mozdulat miatt azonban megsérült a bokája, ki kellett hagynia a finálét, és kemény időszak következett, ám végig türelmesen dolgoztak trénerével, valamint ifj. Suba László erőnléti edzővel és Suba Emese Rékával, a rekreációért is felelős gyógytornásszal. Ez a jól működő csapat fontos szerepet játszik Luca sikereiben.

 

Tavaly a dohai világbajnokságon futott 12.87-es idejét is kudarcként élték meg, pedig a lába még a verseny előtt két héttel is be volt dagadva. Aztán az idei fedett pályás szezon remekül sikerült, újra megfutotta a 7.97-es országos csúcsot, hezitáltak is, hogy induljon-e a nankingi fedett pályás világbajnokságon, vagy sem, ami a ranglistapontok miatt lett volna különösen fontos, ám a koronavírus-járvány miatt törölték a világversenyt.

A 2020-as szabadtéri szezonja még jobban alakult, erős kezdés után egyre jobb időket futott, ezért várták tőle, hogy meg fogja dönteni az országos csúcsot síkfutásban és gátfutásban is. A Turkuban futott 12.83 után már ő is úgy hívta fel edzőjét Finnországból, hogy a Gyulai Memorialon összejöhet a hazai rekord.

„Úgy érzem, mások többet foglalkoztak ezzel, szinte jobban várták, mint én magam   – fogalmazott a DSC-SI 24 éves atlétája. – Persze, az én fejemben is folyamatosan ott motoszkált az országos rekord, de nem úgy mentem neki egyik versenynek sem, hogy na, most aztán meg akarom dönteni. Az idény első futásai után csak abban voltam biztos, hogy képes leszek 12.80 alatti időre, mert jó volt a síkformám, és minden összeállt. A mostani eredmény még több magabiztosságot ad, mert tudom, mennyi munka van benne. Most már egy olimpiai vagy világbajnoki döntő sem tűnik annyira elérhetetlennek.”

Kozák Luca már túl van az idei három fő versenyén, de jövő héten jön a ráadás, kedden a lengyelországi Chorzówban indul, majd szeptember első hétvégéjén következik a magyar csapatbajnoki döntő Székesfehérváron.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik