MTI 2018.03.05 10:50 Frissítve: 2018.03.05 11:30

Atlétika: Már itt volt az ideje az aranyéremnek – Gyulai Miklós

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke szerint szakmán belül már vártak egy ideje arra, hogy megszülessen a sportág első magyar világbajnoki címe, amelyhez kellett egy olyan kiváló személyiségű sportoló, mint Márton Anita, aki pénteken a birminghami fedett pályás vb-n súlylökésben új országos csúccsal lett első.


„Szokták mondani, hogy minden sorozat megszakad egyszer, a rossz is, és a magyar atlétikának eddig valóban nem volt világbajnoka szabadtéren és fedett pályán sem” – emlékeztetett rá hétfőn reggel az M1 aktuális csatornán a sportvezető, hozzátéve, hogy már éppen itt volt az ideje a magyar sikernek.

Az olimpiai bronzérmes, szabadtéren vb-második 29 éves súlylökőt Gyulai hosszan méltatta. Kiemelte, hogy a harmadikra elért 19.48 méteres dobása után hatodikra már győztesként lépett dobókörbe, és nem csupán a klasszisát, hanem emberi nagyságát is bizonyítja, hogy tét nélkül is javítani tudott: 19.62 métert ért el. A MASZ első embere szerint ugyanakkor még mindig maradt előrelépési lehetősége az utóbbi években minden világversenyről érmet szállító nehézatlétának, akiben benne van a 20 méteres eredmény elérése is, amit akár már most Birminghamben is megdobhatott volna.

A békéscsabai színekben versenyző, ám Szegeden készülő Márton 15 éve dolgozik együtt Eperjesi László edzővel, akinek munkája nagyon fontos a szövetség számára. Az interjúban elhangzott: a MASZ-ban már a vb-arany előtt határoztak arról, hogy hamarosan létrehoznak egy dobóközpontot a dél-magyarországi régióban, és azt Eperjesi vezeti majd. Gyulai reményei szerint Márton Anita hosszú távon segíti a műhely munkáját nem csupán versenyzőként, hanem visszavonulását követően edzőként. Az elnök megjegyezte, hogy Márton Anita személye roppant vonzó a fiatalok, sőt, a felnőtt korú versenyzők számára is, akik már eddig is nagy számban tették át székhelyüket Szegedre, hogy ott edzhessenek.

Az elnök úgy véli: az ötfős birminghami magyar csapatból mindenki hozta magát, még akkor is, ha a 110 gáton vb-harmadik Baji Balázsnak nem sikerült döntőbe jutnia 60 gáton. Ennek szerinte többek között az volt az oka, hogy Magyarországon még nem a legjobbak a feltételek a megfelelő felkészüléshez a fedett pályás szezonra, ráadásul Bajinak jobban fekszik a 110 gát.

Gyulai azt is megemlítette, hogy az ötpróbázó Krizsán Xénia hatodik helye kiváló, de kis szerencsével, picit jobb súlylökéssel és távolugrással érmet is szerezhetett volna.

2019.07.19 19:47:48

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A televízió képernyőjét fényképezte le, így tanulta meg a forradalmi Fosbury-flopot.

2019.07.12 09:18:20

Atlétika VINCZE SZABOLCS

A keddi Gyulai Memorial egyik sztárja Ramil Guliyev, a világ- és Európa-bajnok azeri-török sprinter volt.

2019.07.10 23:47:33

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Ahogy az illik egy, a nemzetközi atlétikai versenynaptárban egyre előkelőbb helyet elfoglaló viadalhoz. Amelyet minden pillanatban beleng a névadó Gyulai István emléke.

2019.07.05 19:55:17

Atlétika JOCHA KÁROLY

Magasugró akart lenni, váltófutásban is országos bajnok lett, és Európa legjobbja távolugrásban.

2019.06.13 22:12:27

Atlétika VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Ha nincsenek félelmeink, jövőnk sem lesz, márpedig nagyon úgy tetszik, hogy mi még mindig túl nagy magabiztossággal vágunk neki minden útnak.