Atlétika: kilenc magyar ultrafutó méreti meg magát az Eb-n

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.19. 17:19
Október 22-23-án rendezik meg az ultrafutók 24 órás Európa-bajnokságát Albiban, Franciaországban. A magyar válogatott színeiben kilenc ultrafutó vesz részt az eseményen, négy férfi és öt nő. A Magyar Atlétikai Szövetség által kijelölt válogatottban a férfi mezőnyben Mazur Béla, Csécsei Zoltán, Zahorán János, Belej-Fekete Bálint, míg a női versenyben Makai Viktória, Vágó Boglárka, Lubics Szilvia, Elek Dóra Zsuzsanna és Kádár Kitti áll rajthoz.

Az előzetes nevezési adatok alapján 99 férfi és 80 női ultrafutó vág neki a 24 órás versenyszámnak: az lesz az Európa-bajnok, aki a rendelkezésre álló 24 órás időtartam alatt a legtöbb kilométert teszi meg a kijelölt pályán.

A magyar futók közül a férfiaknál a legjobb eredménnyel Mazur Bélát nevezte a MASZ, ő 247.04 kilométeres egyéni csúccsal rendelkezik. Csécsei Zoltán 243.46 km-es eredményével kvalifikálta magát, Belej-Fekete Bálint 235.605 km-rel vívta ki a válogatottba kerülés jogát, míg Zahorán Jánosnak 227.095 km a legjobbja.

A nőknél a legjobb eredménye Lubics Szilviának van még 2012-ből, Makai Viktória 225.6 km-rel, Vágó Boglárka 223.54 km-es egyéni csúccsal érkezik a versenyre, Elek Dóra Zsuzsanna 200.69 km-t, Kádár Kitti pedig 212 km-t tudott eddig futni 24 órán – ők négyen mindannyian 2016-ban érték el egyéni legjobbjukat.

A versenyben nem csak egyéni, hanem nemenkénti csapatbajnoki címet is hirdetnek: minden nemzet három legjobban teljesítő futójának eredményét összeadják, az összkilométerszám alapján dől majd el, hogy melyik ország lesz a csapat Európa-bajnok. Fontos tehát, hogy minden magyar futó kihozza magából a maximumot és megpróbálja megfutni egyéni legjobbját, mert ezek alapján a magyar futók a férfiaknál és a nőknél is dobogóesélyesek.

Érdekesség, hogy a magyar hölgyek között egy testvérpár is lesz, Lubics Szilvia és Vágó Boglárka is a válogatott tagja, ráadásul nem először versenyeznek mindketten címeres mezben, a 2015-ös 24 órás világbajnokságon is ott voltak.

A magyar válogatott legfiatalabb tagja az 1991-es születésű Elek Dóra Zsuzsanna, míg korelnöke az 1960-as születésű Zahorán János.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik