Atlétika: két órán belüli maratoni az F1-es pályán?!

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.05.03. 14:32
Szakértők egybehangzóan úgy vélik, a maratoni futás világcsúcsánál biztosan jobb időt fut majd hétvégén a monzai Formula–1-es pályán a különleges rekordkísérletre felkért három hosszútávfutó, ám a két órán belüli eredmény elérése kérdéses.

A klasszikus 42 195 kilométeres táv rekordját a kenyai Dennis Kimetto tartja 2:02:57 órás eredménnyel, melyet a 2014-es Berlin Marathonon állított fel. Most hétvégén – a pontos időpont egyelőre nem ismert – a Nike cég Breaking2 elnevezésű projektjében az olimpiai címvédő kenyai Eliud Kipchoge, az etióp Lelisa Desisa és a félmaratoni világcsúcstartója, az eritreai Zersenay Tadese próbálkozik majd a bűvös két órán belüli eredmény elérésével.

Fiziológusok úgy látják, az emberi szervezet alkalmas a néhány éve még elérhetetlennek vélt idő elérésére, ám a sikerhez minden körülménynek tökéletesnek kell lennie.

„Két és fél százalékos javulás ugyanakkor hatalmasnak tűnik, az biztos, hogy az időjárás lesz a kulcskérdés” – jegyezte meg Michael Joyner, az ember teljesítőképességével foglalkozó szakember, aki már egy 1991-es tanulmányában elérhetőnek vélte a 2:00 órás maratonieredményt.

Joyner azt is megjegyezte, szerinte minimum 50 százalék az esély arra, hogy a három futó közül legalább egy 2:01:30-on belül futja le a távot.

Mike Hahn, az Oregon Egyetem sporttudományi klinikájának igazgatója még Joynernél is derűlátóbb: szerinte 2:00:30 óra körüli lesz a győztes idő.

A rekordkísérletre nézőket nem engednek be, Kipchoge és társai futását pedig irammenők segítik majd, akiknek kulcsszerepük lesz a kívánt eredmény elérésében.

A futáshoz azért a monzai pályát választották, mert annak a vonalvezetése, környezeti adottságai, klímája és tengerszint feletti magassága is megfelelő. A 2.4 kilométeres aszfaltcsíkon 17 kört fognak teljesíteni a futók.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik