Atlétika: Kenyában elfogadták a doppingellenes törvényt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.04.19. 21:19
A kenyai parlament kedden elfogadta a doppingellenes rendszerének megreformáláshoz szükséges törvényi szabályozást, amely így már megfelel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elvárásainak.

„Nagy nap ez a mai, elfogadtuk a doppingellenes törvényt. Olimpia, jövünk!” – nyilatkozta a helyi Capital FM rádiónak Hassan Wario sportminiszter. Ahhoz, hogy a törvény életbe lépjen, Uhuru Kenyatta köztársasági elnöknek még alá kell azt írnia.„Nagy nap ez a mai, elfogadtuk a doppingellenes törvényt. Olimpia, jövünk!” – nyilatkozta a helyi Capital FM rádiónak Hassan Wario sportminiszter. Ahhoz, hogy a törvény életbe lépjen, Uhuru Kenyatta köztársasági elnöknek még alá kell azt írnia.

Az atlétikai nagyhatalomnak számító afrikai országot a WADA már tavaly elmarasztalta, s először februárig, majd április 5-ig adott haladékot arra, hogy szabályzatát a nemzetközi doppingkódexnek megfelelően átalakítsa. Az ügynökség április 7-én további egy hónap haladékot adott, s jelezte, amennyiben nem történik érdemi lépés, Kenyát a „nem megfelelő” országok közé sorolják be, ami súlyos következményekkel is járhat. A WADA május 12-i elnökségi ülésén tárgyalja Kenya ügyét.

Kenya hosszú ideje áll doppingvádak kereszttüzében, miután a helyi doppingellenőrzések rendszere átláthatatlan és zavaros, ráadásul a 2012-es londoni játékok óta az ország 40 atlétája akadt fenn különböző vizsgálatokon. Tavalyi sajtójelentések szerint az atlétikai vezetők Kenyában rendszeresen „elkenték” a pozitív eseteket, vagy segítettek a sportolóknak, hogy kikerüljék az ellenőrzéseket.

Legutóbb a tavalyi pekingi atlétikai világbajnokságon lebukott két kenyai versenyző, a 400-as Joy Sakari és a 400 gátas Francisca Koki Manunga nyilatkozatai kavartak vihart, mivel mindketten azt állították, Isaac Mwangi, a Kenyai Atlétikai Szövetség ügyvezetője novemberben pénzt kért tőlük azért, hogy mérsékelt büntetést kapjanak.

A korábban kilátásba helyezett esetleges WADA-büntetés ellenére az ország atlétáinak valószínűleg nem kellett az oroszokéhoz hasonló büntetéstől – azaz felfüggesztéstől – tartaniuk, Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke ugyanis márciusban jelezte, hogy a riói játékokról minden bizonnyal nem tiltják el a kenyaiakat.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik