Atlétika: Jobban kezdett fájni, alig tudtam járni – Halász Bence

Vágólapra másolva!
2021.05.15. 13:52
null
Halász Bence dobás közben már nem érez fájdalmat (Fotó: Török Attila)
Januári térdműtéte óta a hétvégén először dob versenyen a kalapácsvető Halász Bence, aki három versenyszámban is elindul Győrben.

 

JAVUL A HELYZET

Németh Zsolt, Halász Bence edzője:
„Bence kissé még érzi, hogy nem olyan a térde, mint korábban, főleg amikor rosszabb az időjárás. De javul a helyzet, és egyre több gyakorlatot tud elvégezni, sőt, a lába valójában már teljes mértékben terhelhető, ám inkább óvatosan haladunk, mert nem éri meg kockáztatni. Minden edzés előtt mondania kell, aznap mennyit bír a térde, aszerint alakítjuk a napi edzését. A hétvégén semmiféle elvárás nincsen vele szemben, a csapatért dob, és nem is biztos, hogy mind a hat kísérletét kihasználja, súlylökésben és diszkoszvetésben biztosan nem.”

Világ- és Európa-bajnoki bronzérmes kalapácsvetőnk, Halász Bence térdét január negyedikén műtötték meg, azóta nem állt dobókörbe, kihagyta a téli dobó országos bajnokságot és a spliti Európa-kupát is. A hétvégén, a magyar csapatbajnoki elődöntőben tér vissza.

„Régóta fájt a jobb térdem, hol előjött, hol nem éreztem, 2018 óta térdszorítót viseltem miatta a világversenyeken. Aztán tavaly decemberben minden addiginál jobban kezdett fájni, és nem enyhült, alig tudtam járni – mondta el lapunknak Halász Bence. –  Akkor már világos volt, hogy meg kell műteni, másképp nem is tudtam volna edzeni. Az orvosok megállapították, hogy a külső meniszkusz be volt szakadva, ezért körbe kellett vágni, a patella alatti részt pedig ki kellett tisztítani és plasztikázni, mert nagyon el volt kopva.”     

MARAD AZ ELNÖK     

A Magyar Atlétikai Szövetség pénteken videokonferencia formájában megtartotta 2021. évi rendes, egyben tisztújító küldöttgyűlését. A küldöttek elektronikusan szavaztak, és elnöknek újra megválasztották Gyulai Miklóst, aki 2009 óta irányítja a szervezetet. A két alelnök Németh Zsolt és Szalma László, az elnökség tagjai Oroszi Zsuzsanna, Szabóné Molnár Krisztina, dr. Kiss László, Knipl István és Gyulai Márton.

A szombathelyi Dobó SE 23 éves atlétája két héttel a beavatkozás után kezdte el a gyógytornát, de lassú volt a felépülés, az első dobásáig csaknem három hónap telt el, és csupán márciusban, a ciprusi edzőtáborban végezhetett százszázalékos edzésmunkát, majd a negyedik hét végére érezte, hogy végre minden olyan, mint régen.

Amikor áprilisban a csapat hazatért, folytatta a nehézedzéseket, semmit sem pihent, a versenynaptára viszont eltolódott a lemondások miatt. Most jutott el odáig, hogy a hétvégén dobókörbe állhat kalapács- és diszkoszvetésben, valamint súlylökésben a SavArra összevont csapatában.

„Dobás közben egyáltalán nem érzek már fájdalmat a térdemben, de vannak olyan gyakorlatok, szökdelések, amelyeknél még igen. Nagyon nehéz belőni, mire számítsak, hetvennyolc méteres dobáson sem lepődnék meg, de legalább hetvenöt felett szeretnék végezni. Ebből szépen lehetne építkezni az elkövetkező három hónapban nyolcvan méterig, hogy az olimpián csúcsformában legyek” – fogalmazott a sportoló, aki most kezdi a szabadtéri szezont, a hazai megméretések után az első nemzetközi versenye a Paavo Nurmi-játékok lesz június 7–8-án a finnországi Turkuban, aztán minél több európai viadalon szeretne elindulni.

Mivel a műtét utáni rehabilitáció miatt le van maradva két hónappal, a versenyzése belesimul az edzésmunkába. Edzői szerint a június végi felnőtt országos bajnokságon érdemes lesz figyelni az eredményeit, akárcsak a június 30-i bydgoszczi versenyen és a július 6-i székesfehérvári Gyulai Memorialon. Ezután nem sokkal utaznak majd akklimatizációs edzőtáborba Japánba, ahonnan már haza sem térnek, irány az olimpiai falu!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik