Atlétika: Idén már bátrabban mondok nemet – Baji Balázs

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2019.02.07. 09:11
null
Baji Balázs idénre kicsit állított az atlétika, az állatorvoslás és a népszerűség miatti elfoglaltságok egyensúlyán (Fotó: Szabó Miklós)
Baji Balázs kemény nemzetközi versenyekkel kezdte a fedett pályás idényt, a célja, hogy március 1-jére, az Európa-bajnokságra csúcsformába kerüljön.

 

Baji Balázs fedett pályás idénye lassabban indul be a szokásosnál: elég időt akart hagyni az edzésmunkának, így alaposan meg kellett terveznie a versenynaptárát, hiszen a 2018-as évada nagyon sűrű volt, és nemcsak a sport töltötte ki.

„A gátfutás és az állatorvoslás mellé a 2017-es sikeres év következményeként bejött a médiafigyelem és népszerűség, aminek nagyon örültem, de feszített lett a napirendem, és nem sikerült megtalálnom a megfelelő egyensúlyt – mondta a Nemzeti Sportnak a Torunban tartózkodó Baji. Ugyanakkor a tavalyi sem volt rosszul sikerült év, voltak jó időeredményeim és versenyeim, igaz, a legfontosabbra, az Európa-bajnokságra elfogyott a lendület, nem tudtam kihozni magamból a legjobbat. Rossz napot fogtam ki, nem álltak össze a dolgok, a szezon hátralévő részében pedig már csak üldöztem az árnyékomat.”

IFJ. TOMHAUSER ISTVÁN, BAJI BALÁZS EDZŐJE
„Amellett, hogy élsportoló, Balázs állatorvosként is dolgozik, és mivel mind a kettő fontos neki, meg kell találnunk az ideális arányt közöttük. Ez tavaly sajnos nem sikerült tökéletesen, ő is rájött, hogy nem lehet egy fenékkel két lovat megülni. Olyan típus, hogy ha csinál valamit, azt komolyan veszi, ezért az egyensúlyt idén meg kell találnunk.”

A Bp. Honvéd 29 éves, vb-bronzérmes gátfutója elmondta: ahogy egy jól sikerült főverseny után szinte megtáltosodik a sportoló, egy sikertelen után az ellenkezője történik, semmi sem sikerül. Neki is volt hiányérzete Berlin után, ezért edzőjével, ifj. Tomhauser Istvánnal azt a konzekvenciát vonták le, hogy az élsporton kívüli életét úgy kell menedzselnie, hogy több ideje maradjon a regenerálódásra.

„Az idén már bátrabban mondok nemet, és bár ugyanúgy végzem a munkám, mint eddig, kicsit az állatorvosi munkából is visszavettem – folytatta Baji. – A legfontosabb, hogy több idő maradjon az élsportra, minden adva legyen a felkészüléshez, és semmi se terelje el a figyelmemet. A sport az első!”

Már van szabadtéren Eb-ezüstje és vb-bronza, de a fedett pályás érem még hiányzik – pedig két Eb-n is megvolt az esélye, 2013-ban Göteborgban három századdal maradt le a dobogóról, 2017-ben pedig kirobbanó formában érkezett Belgrádba, de kiugrott az előfutamban.

„A fedett pályás futamok nagyon rövidek, nehéz odakerülni a dobogóra – fogalmazott. – Kisebb a különbség a világ és az európai élmezőny között, mint szabadtéren, ahol nekem egyébként jobban is megy, mert én a táv második felén tudok nagyobbakat lépni: a hatodik gát után jön ki a felkészültség és a technikai különbség. Száztíz méteren egy rossz rajtot öt-hat gát után még vissza tudok hozni, hatvanon azonban nem lehet: mire az ember kijavítaná a hibáit, vége a versenynek. Rövid pályán nagyon el kell kapnom a rajtot.”

MÁRTON IDEI LEGJOBBJA

Három magyar kiemelkedő atléta is indult a Torunban rendezett fedett pályás elitverseny, a World Indoor Tour állomásán.

A súlylökő Márton Anita (Békéscsabai AC) idei legjobbjával, 18.03-mal hetedik lett, a gátfutó Kozák Luca (DSC-SI) 8.11-gyel a negyedik helyen végzett futamában, és nem sokkal ugyan, de lemaradt a döntőről.

Baji elmondta azt is, hogy még nem érzi magában az átütő erőt – habár jobban kezdte az idényt, mint az edzések alapján várta –, így viszont az Eb-re kerülhet a legjobb formába. Szokásától eltérően nem felhozó versenyekkel kezdte az évadot, Párizsban kemény mezőnyben mérette meg magát, az előfutamban a rajtnál kicsit beragadt, de végül döntőbe jutott.

„Az első futásnál a világcsúcstartó francia többpróbázó Kevin Meyer az ötödik gátnál még előttem volt, a végén előztem meg mellbedobással – csak rutinból vertem meg, de fontos volt, mert ha nem győzöm le, nem jutok döntőbe – emlékezett Baji. – A fináléban aztán kétszer visszalőtték a rajtot, de senkit sem zártak ki, viszont rám is szóltak, hogy ne mocorogjak a rajtgépben, pedig meg sem mozdultam. Próbáltam nem kizökkenni, de csak a végére állt össze a mozgásom.”

Baji a második versenyén, Berlinben a harmadik lett, szerdán pedig Torunban versenyzett, a World Indoor Tour elitversenyen, amelyen idei legjobbját beállítva, 7.73-mal a negyedik lett a spanyol Orlando Ortega (7.49), a ciprusi Milan Trajkovic (7.54) és az amerikai Jarret Eaton (7.60) mögött.

A sorozat következő állomásán, Madridban nem indul, mert elmondása szerint a február 16–17-i fedett pályás országos bajnokság előtt szeretne többet edzeni, és csak abban az időszakban lesz rá ideje. Az ob után Düsseldorfban áll rajthoz február 20-án, majd rápihen a március 1–3-i Európa-bajnokságra.

Az lesz a tél végi időszak legfontosabb versenye, és ő is érzi, egy fedett pályás érem még benne van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik