VINCZE SZABOLCS 2019.02.07 09:11 Frissítve: 2019.02.07 09:33

Atlétika: Idén már bátrabban mondok nemet – Baji Balázs

Baji Balázs kemény nemzetközi versenyekkel kezdte a fedett pályás idényt, a célja, hogy március 1-jére, az Európa-bajnokságra csúcsformába kerüljön.

Baji Balázs idénre kicsit állított az atlétika, az állatorvoslás és a népszerűség miatti elfoglaltságok egyensúlyán (Fotó: Szabó Miklós)

 

Baji Balázs fedett pályás idénye lassabban indul be a szokásosnál: elég időt akart hagyni az edzésmunkának, így alaposan meg kellett terveznie a versenynaptárát, hiszen a 2018-as évada nagyon sűrű volt, és nemcsak a sport töltötte ki.

„A gátfutás és az állatorvoslás mellé a 2017-es sikeres év következményeként bejött a médiafigyelem és népszerűség, aminek nagyon örültem, de feszített lett a napirendem, és nem sikerült megtalálnom a megfelelő egyensúlyt – mondta a Nemzeti Sportnak a Torunban tartózkodó Baji. Ugyanakkor a tavalyi sem volt rosszul sikerült év, voltak jó időeredményeim és versenyeim, igaz, a legfontosabbra, az Európa-bajnokságra elfogyott a lendület, nem tudtam kihozni magamból a legjobbat. Rossz napot fogtam ki, nem álltak össze a dolgok, a szezon hátralévő részében pedig már csak üldöztem az árnyékomat.”

IFJ. TOMHAUSER ISTVÁN, BAJI BALÁZS EDZŐJE
„Amellett, hogy élsportoló, Balázs állatorvosként is dolgozik, és mivel mind a kettő fontos neki, meg kell találnunk az ideális arányt közöttük. Ez tavaly sajnos nem sikerült tökéletesen, ő is rájött, hogy nem lehet egy fenékkel két lovat megülni. Olyan típus, hogy ha csinál valamit, azt komolyan veszi, ezért az egyensúlyt idén meg kell találnunk.”

A Bp. Honvéd 29 éves, vb-bronzérmes gátfutója elmondta: ahogy egy jól sikerült főverseny után szinte megtáltosodik a sportoló, egy sikertelen után az ellenkezője történik, semmi sem sikerül. Neki is volt hiányérzete Berlin után, ezért edzőjével, ifj. Tomhauser Istvánnal azt a konzekvenciát vonták le, hogy az élsporton kívüli életét úgy kell menedzselnie, hogy több ideje maradjon a regenerálódásra.

„Az idén már bátrabban mondok nemet, és bár ugyanúgy végzem a munkám, mint eddig, kicsit az állatorvosi munkából is visszavettem – folytatta Baji. – A legfontosabb, hogy több idő maradjon az élsportra, minden adva legyen a felkészüléshez, és semmi se terelje el a figyelmemet. A sport az első!”

Már van szabadtéren Eb-ezüstje és vb-bronza, de a fedett pályás érem még hiányzik – pedig két Eb-n is megvolt az esélye, 2013-ban Göteborgban három századdal maradt le a dobogóról, 2017-ben pedig kirobbanó formában érkezett Belgrádba, de kiugrott az előfutamban.

„A fedett pályás futamok nagyon rövidek, nehéz odakerülni a dobogóra – fogalmazott. – Kisebb a különbség a világ és az európai élmezőny között, mint szabadtéren, ahol nekem egyébként jobban is megy, mert én a táv második felén tudok nagyobbakat lépni: a hatodik gát után jön ki a felkészültség és a technikai különbség. Száztíz méteren egy rossz rajtot öt-hat gát után még vissza tudok hozni, hatvanon azonban nem lehet: mire az ember kijavítaná a hibáit, vége a versenynek. Rövid pályán nagyon el kell kapnom a rajtot.”

MÁRTON IDEI LEGJOBBJA

Három magyar kiemelkedő atléta is indult a Torunban rendezett fedett pályás elitverseny, a World Indoor Tour állomásán.

A súlylökő Márton Anita (Békéscsabai AC) idei legjobbjával, 18.03-mal hetedik lett, a gátfutó Kozák Luca (DSC-SI) 8.11-gyel a negyedik helyen végzett futamában, és nem sokkal ugyan, de lemaradt a döntőről.

Baji elmondta azt is, hogy még nem érzi magában az átütő erőt – habár jobban kezdte az idényt, mint az edzések alapján várta –, így viszont az Eb-re kerülhet a legjobb formába. Szokásától eltérően nem felhozó versenyekkel kezdte az évadot, Párizsban kemény mezőnyben mérette meg magát, az előfutamban a rajtnál kicsit beragadt, de végül döntőbe jutott.

„Az első futásnál a világcsúcstartó francia többpróbázó Kevin Meyer az ötödik gátnál még előttem volt, a végén előztem meg mellbedobással – csak rutinból vertem meg, de fontos volt, mert ha nem győzöm le, nem jutok döntőbe – emlékezett Baji. – A fináléban aztán kétszer visszalőtték a rajtot, de senkit sem zártak ki, viszont rám is szóltak, hogy ne mocorogjak a rajtgépben, pedig meg sem mozdultam. Próbáltam nem kizökkenni, de csak a végére állt össze a mozgásom.”

Baji a második versenyén, Berlinben a harmadik lett, szerdán pedig Torunban versenyzett, a World Indoor Tour elitversenyen, amelyen idei legjobbját beállítva, 7.73-mal a negyedik lett a spanyol Orlando Ortega (7.49), a ciprusi Milan Trajkovic (7.54) és az amerikai Jarret Eaton (7.60) mögött.

A sorozat következő állomásán, Madridban nem indul, mert elmondása szerint a február 16–17-i fedett pályás országos bajnokság előtt szeretne többet edzeni, és csak abban az időszakban lesz rá ideje. Az ob után Düsseldorfban áll rajthoz február 20-án, majd rápihen a március 1–3-i Európa-bajnokságra.

Az lesz a tél végi időszak legfontosabb versenye, és ő is érzi, egy fedett pályás érem még benne van.

2019.10.16 22:24:16

Atlétika MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A BSI három legnagyobb versenye 2.32 milliárd forintot tett hozzá 2015-ben a GDP-hez. Tavaly a 20 ezernél több külföldi látogató 70 ezernél több vendégéjszakát töltött el nálunk, ráadásul több mint 70 százalékuk öt éven belül vissza is akar térni, így nem túlzás futóturizmus kialakulásáról beszélni.

2019.10.12 22:32:01

Atlétika THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A csúcsok azért vannak, hogy megdöntsék őket.

2019.10.06 21:45:48

Atlétika DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Budapesttel, a 2023-as atlétikai vb-vel kapcsolatban biztosabb a sejtésünk: nem lesz gond!

2019.10.06 21:48:23

Atlétika MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Teljesen ellentmond a ma divatos alapállásnak, amely szerint gladiátorok küzdenek egymással életre-halálra, és vae victis – jaj a legyőzötteknek!

2019.10.02 20:44:43

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Shelly-Ann Fraser-Pryce becenevet kapott, ami önmagában is az elismerés egyik fajtája; a Zsebrakéta telitalálat, egyszerre utal a futó termetére és elképesztő robbanékonyságára.