Atlétika: ideiglenes ügyvezetőt neveztek ki a szövetségnél

Vágólapra másolva!
2016.01.19. 18:08
A francia Jean Garciát kedden kinevezték a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) ideiglenes ügyvezetőjének és főtitkárának.

Az IAAF-nek eddig nem volt ügyvezetője, ám a poszt kialakítása része volt Sebastian Coe elnök reformprogramjának. Garcia egyelőre ideiglenesen kapta meg a két posztot, de a szövetség tájékoztatása szerint várhatóan az év közepén véglegesítik majd.

Az IAAF-et augusztus óta vezető Coe kedden elmondta, Garcia óriási tapasztalattal rendelkezik, s nagy segítségére lesz a mindennapi feladatok elvégzésben, beleértve a végrehajtó bizottsággal és a tanáccsal kapcsolatos teendőket.

Jean Garcia 1992 óta hosszú időn keresztül látott el vezetői feladatokat a francia szövetségben, valamint az európai szövetség alelnöke is.

A nemzetközi szövetség az utóbbi hónapokban a támadások kereszttüzébe került, előbb az orosz doppingbotrány miatt, majd azért, mert kiderült, hogy a korábbi elnök, Lamine Diack és több más vezető is korrupciós és csalási ügyekbe keveredett.

Az IAAF-et tavaly augusztusig irányító Diack ellen jelenleg is nyomoznak a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt. A gyanú szerint a 82 éves szenegáli sportvezető megvesztegette Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről.

A Le Monde című francia napilap pedig úgy tudja, hogy Diack másfél millió eurót (471.4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius – köztük a fia – állítólag egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

A botrány nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, és ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is lefolytatott egy vizsgálatot, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra. A jelentés szerint Diack felelős a szervezetben kialakult összeesküvés és korrupció létrejöttéért, s úgy tűnik, hogy a szenegáli sportvezető az IAAF-en belül létrehozott egy „törvénytelen, nem hivatalos irányítási rendszert”.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik