Atlétika: Felnőttem a nagy versenyekhez – Krizsán Xénia

Vágólapra másolva!
2019.06.26. 10:12
null
Krizsán Xénia bízik abban, hogy az őszi vb-re megmarad a jó formája (Fotó: Földi Imre)
Maga sem számított rá, de az olimpiai szint teljesítése után egy hónappal Krizsán Xénia 25 éves országos csúcsot döntött meg hétpróbában.

 

– A múlt havi götzisi olimpiai kvalifikáció után várt magától ilyen eredményt Talence-ben?
– Abszolút nem, de Götzisben elkezdtem hinni abban, hogy hatezerötszáz pont feletti hétpróbázó lehetek. Négy héttel később úgy mentem Talence-ba, hogy jobb eredmény is benne van, de hatezer-négyszáz pont felett már elégedett lettem volna – felelte Krizsán Xénia, aki6619 pontig és országos csúcsdöntésig jutott.

– Az edzője és a vőlegénye külön is ünnepelt egy fogadás miatt…
– Megfogadták egymásnak, ha országos csúcsot érek el, ruhástul beleugranak a medencébe. Bele is ugrottak. Én erről egyébként nem tudtam, mert ha tudom, még gyorsabban futottam volna az utolsó számban, nyolcszáz méteren!

– Voltak esetleg gyenge pontjai a versenyzésének?
– A két ugrószámra, a magasra és a távolra sokat edzek, tartom is a szintet, de érzem, hogy mind a kettőben tudnék még jobbat. Előre is kell lépnem ezekben a számokban, mert sok pontot érnek.

– A kétszáz méter sokáig a mumusa volt. Minek köszönhető, hogy már másodszor lett belőle egyéni csúcs?
– Ezen én is meglepődtem, de kellett még egy verseny, hogy elhiggyem, nem volt véletlen a götzisi időeredményem. Úgy látszik, az edzőmmel, Szabó Dezsővel megtaláltuk az utat, amelyik nekem fekszik. Mostanában rövidebb távokat futok, mint korábban, és nem hajtom magam kifulladásig.

– A gerelybe most sikerült átvinni az erőt? Götzisben ez gond volt.
– Talence-ban már az első kísérletem is egyéni csúcs volt, ami meglepett, mert nem szállt szépen a gerely. A második dobásnál ezért jobban figyeltem a technikára, és Dezső szólt a harmadik előtt, hogy az első két dobást kellene összegyúrnom. Sikerült.

– Az utolsó számnál megfordult a fejében, hogy országos csúcsot dönthet?
– Inkább az járt a fejemben, hogy az első kört jól kezdjem nyolcszázon, mert ha azt elszúrom, már nehezebb lesz jó időt elérni a végére. Persze tudtam, hogy mennyit kell futnom, végig bennem volt, hogy ebből országos csúcs is lehet, de jobban figyeltem magára a versenyszámra, hogy kifussam magam, és minél jobb eredményt érjek el.

– Ön szerint miért sikerült ilyen remekül az idénykezdet?
– Leginkább azért, mert végre sérülésmentes volt a felkészülésem. Amióta élsportoló vagyok, talán még nem is volt ilyen, mert mindig akadt valami egészségügyi probléma.

– Valamiben megváltozott Krizsán Xénia is az elmúlt időszakban?
– Csak annyiban, hogy felnőttem a nagy versenyekhez. Az elmúlt években elég tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan tudjak rajthoz állni minden versenyszámban.

– Most már a dohai világbajnokságra koncentrálhat. Hogyan folytatódik az éve?
– A nyáron lesz még két-három edzőtáborom itthon, az első például a jövő héten kezdődik, ezért „munkából” megyek a július kilencedikei Gyulai Memorialra. Az országos bajnokságon több versenyszámban is indulok, ezen kívül a csapatbajnoki és a Szuperliga-döntőn állok még rajthoz. Ezek mind a világbajnoki felkészülést szolgálják, hogy Dohára is megmaradjon a jó formám.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik