Atlétika: Bekele célja Dubaiban és Londonban is a világcsúcs

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.01.09. 14:54
A legendás etióp hosszútávfutó, Kenenisa Bekele január 20-án a dubai maratonin áll rajthoz, majd áprilisban Londonban futja le a 42.195 kilométeres klasszikus távot, azzal a céllal, hogy megdöntse a világrekordot.

A pályán háromszoros olimpiai bajnok sztár tavaly szeptemberben csak egy hajszállal, pontosabban hat másodperccel ért el rosszabb időt a Berlin Marathonon a kenyai Dennis Kimetto 2:02:57 órás rekordjánál, amivel minden idők második legjobb eredményét produkálta, elmondása szerint azonban maradt benne hiányérzet.

„Fantasztikus érzés, hogy egyéni rekorddal győztem Berlinben, de csalódott vagyok, amiért nem tudtam világcsúcsot futni” – mondta akkor a 34 éves sportoló.

„Fantasztikus érzés, hogy egyéni rekorddal győztem Berlinben, de csalódott vagyok, amiért nem tudtam világcsúcsot futni” – mondta akkor a 34 éves sportoló.

Erre idén először Dubaiban lesz lehetősége jövő pénteken. A dubai a világ leggyorsabb pályái közé tartozik, elsősorban azért, mert teljesen sík és nagyon kevés az éles kanyar benne. A pályacsúcsot a szintén etióp Ayele Abshero tartja, aki 2012-ben 2:04:23 órát futott. Bekele két éve elindult ezen a viadalon, ám akkor a csúcsdöntésre nem volt esélye, sérülés miatt ugyanis 30 kilométer után feladta a viadalt.

A London Marathon a legnagyobb versenyek sorába tartozik, s az idei, április 23-i viadalon is nagyon erős mezőny gyűlik majd össze. Az egyetlen hiányzó talán a címvédő, olimpiai bajnok kenyai Eliud Kipchoge lesz, ugyanakkor az ő távolléte ellenére is hét olyan futó lesz a férfiak között, akinek egyéni csúcsa 2:06 óránál jobb. Bekele ismét megküzdhet majd a kenyai Stanley Biwott-tal, aki tavaly Kipchogéval együtt legyőzte őt. Akkor Kipchoge 2:03:05 órával nyert, Biwott 2:03:51-gyel lett második, míg az etióp 2:06:36-tal a harmadik helyen ért célba.

„A londoni a legnagyszerűbb maratoni a világon, s mindenképpen szeretnék ott győzni. A mezőny mindig fantasztikus, ezért nagy presztízst jelent az első hely. A tavalyi harmadik helyemből sokat tanultam, tudom, mit kell tennem a győzelemhez” – tette hozzá Bekele.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik