Atlétika: Az egész család úgy készül, hogy vissza tudjak térni! – Márton Anita

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.12.14. 07:43
null
Márton Anita már a kismamajógát is kipróbálta, nem akar teljesen leállni (Fotó: Békés Megyei Hírlap/Imre György)
Luca lánya születéséig már csak nyolc hete van hátra Márton Anitának, akinek a pocakja látványosan nő, és már elkezdte a kismamajógát is.

 

A magyar atlétika első világbajnoka, az olimpiai bronzérmes súlylökő Márton Anita augusztus közepén jelentette be egy békéscsabai sajtótájékoztatón, hogy gyermeket vár, ezért 2021 tavaszáig biztosan felfüggeszti a pályafutását, és majd meglátja, hogyan tud felkészülni az egy évvel elhalasztott, 2021. július 23. és augusztus 8. közé elhalasztott tokiói nyári olimpiára.

A bejelentés óta eltelt négy hónap, a Békéscsabai AC 31 éves sportolójának pedig már csak nyolc hete van hátra a szülésig, Luca lányával február 11-re vannak kiírva. A világbajnok élete azonban kevésbé változott meg az elmúlt időszakban, mint az ember gondolná.

„Jól érzem magam kismamaként, minden rendben van, és eddig sem volt semmi gondom, elkerültek a rosszullétek és a fájdalmak, sőt, minden nap mozgok valamit. Három hete még kocogtam is!– mondta az éppen családi disznóvágásra készülődő Márton Anita a Nemzeti Sportnak. –Igaz, az elmúlt három hétben látványosan nőni kezdett a pocakom, ami miatt már nehezen mennek a hajolások, különösen a cipőkötés.”

A sportoló a mai napig minden nap lejár edzésre Szegeden, ahol cipőt kötnie nem kell, viszont mivel a többiek már elkezdték az alapozást és az edzőtáborokat, előfordul, hogy napi két tréningen is megjelenik. Ugyanis nemcsak ő maga végez feladatokat – főleg karra tud edzeni, gimnasztikázik vagy TRX-szel dolgozik –, hanem edzéseket is tart. Sőt, a héten megvolt az első kismamajóga-órája is.

„Másfél órás volt a foglalkozás, és nagyon kemény volt –folytatta Márton. –Korábban egyszer próbáltam csak ki a jógát, így voltak ismerős gyakorlatok, de túl sok tapasztalatom nem volt benne. És pocakkal nagyon hosszú ez az idő és nagyon nehéz a mozgás. Ám semmi gond, eljött ennek is az ideje, én pedig szeretnék addig mozogni, amíg csak lehet, nem akarom teljesen elveszíteni a lendületemet.”

Azonban lehet, hogy a tervezettnél előbb kell visszafognia magát, ugyanis az orvosok szerint Luca nagy baba lesz, két héttel nagyobb a koránál, így könnyen lehet, hogy a szülést is előre kell hozni. Viszont egyelőre Márton Anita „mozgásban maradt”, ami nemcsak az edzéseket jelenti, hanem a ház körüli teendőket is, hiszen férjével ebben az évben végezték el az utolsó simításokat a tápéi házukon.

„A ház és a sziklakert már rendben van, Zsolti most szerelte össze a bútorokat, és közölte is, hogy utána kezdhetek bevackolni! –fogalmazott nevetve a sportoló, aki egyre több szerepet vállal edzőként, már csak azért is, mert ő maga nem tud úgy dolgozni, mint eddig. –A héten gyerekek edzését irányítottam, és én is végeztem velük a feladatokat, most éppen tárcsás gimnasztika volt előírva. Laci bácsi csoportjait is átveszem, ha kell, de nem ez az első alkalom, hogy beugrom edzést tartani. Eddig is szerettem és később is szeretnék ezzel foglalkozni.”

MÁRTON ANITA 2020-AS EREDMÉNYEI
18.03 január 11., Győr
16.54 január 18., Budapest
17.96 február 1., Budapest
18.77 február 8., Budapest
18.70 február 15., Budapest
17.86 február 22., Budapest

Az egyik legfőbb kérdés ugyanakkor mégiscsak az, hogy már anyukaként vissza tud-e térni, és ha igen, mikorra tervezi. Az elhatározása nem változott, a tokiói olimpiára még mindenképpen vissza szeretne jönni, a kvalifikációs szintet (18.50) már teljesítette, ami kényelmesebb tervezést tesz lehetővé. Az újrakezdés időpontja azonban még bizonytalan a szülés után: biztos, hogy hat hetet várni kell az első orvosi kontrollra, és ha ott rábólintanak a visszatérésre, akkor a törzsizmok megerősítésével el is kezdődhet a munka.

„Előre készülök, otthonra már szereztem futópadot és ellipszisgépet, hogy a pici mellett is el tudjam kezdeni a mozgást, amikor még otthon kell lennem– tette hozzá Márton Anita. –Ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor áprilisban már minőségi munkát tudnék végezni, és maradna elég időm arra, hogy felkészüljek Tokióra. Nemcsak én szeretném így, hanem az egész család úgy készül, hogy én vissza tudjak térni!”

Márton Anita idén utoljára június 26-án lépett dobókörbe Békéscsabán, akkor kisebb derékhúzódást szenvedett, és mivel ekkor már tudták, hogy úton van a baba, minden későbbi versenyt töröltek a naptárából, többek között az országos bajnokságot és a Szuper-liga-döntőt is. Így 2005 óta először fordult elő, hogy a magyar női súlylökő országos bajnokot nem Márton Anitának hívták.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik