HIRDETÉS
HIRDETÉS
VINCZE SZABOLCS (MONTE-CARLO) 2018.12.05 16:41 Frissítve: 2018.12.05 16:54

Atlétika: Az álom most valóra válhat – Baji Balázs

Mint arról kedden beszámoltunk, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Magyarországnak ítélte oda a 2023-as világbajnokság rendezési jogát. Márton Anita és Baji Balázs így foglalta össze érzéseit a döntés után.

HIRDETÉS
Baji Balázs 2017-ben bronzérmet szerzett Londonban (Fotó: AFP)

 

BAJI Balázs, világbajnoki bronzérmes gátfutó:
„A szövetség közösségi oldaláról tudtam meg, hogy megkaptuk a 2023-as világbajnokságot, amiben nagyon bíztam, a hírt olvasva óriási megkönnyebbülést és örömöt éreztem. Az álom most valóra válhat, de rajtunk múlik, tudunk-e élni vele. És hogy tudok-e majd én is élni vele – mert lassan harmincéves leszek, a hazai világbajnokság pedig még öt év, de minden erőmmel igyekszem ott lenni. Egyben azonban biztos vagyok, a hazai közönség a legjobbat fogja kihozni belőlem, ezt már tudom a Gyulai Memorialokról is, ahol mindig túlszárnyaltam magam, köszönhetően a tribünön ülőknek. Ez a világbajnokság minden magyar atlétának óriási lehetőség lesz.”

MÁRTON Anita, fedett pályás világbajnok súlylökő:
„Nagyon megtisztelő, hogy felkértek, legyek részese a prezentáló csapatnak, nagyon izgultunk, főleg az utolsó két napban, a többiek rengeteg munkát fektettek bele. A pályán mutatott eredményeinket világszerte figyeli a sportág, gondolok itt Balázs londoni bronzára, a fiatalok sikereire és az én világbajnoki címemre is, melyek miatt atlétikai berkekben ismernek minket az egész világon. Úgy gondolom, ez is beleszámít egy ilyen döntésbe. Az általunk rendezett világversenyeknek jó visszhangja volt, így látták, hogy képesek vagyunk egy ekkora viadal megrendezésére is. Sportolóként egyelőre a 2020-es tokiói olimpiáig tekintek előre, a 2023-as világbajnokság idején harmincnégy éves leszek, ami jó kor, így nem elképzelhetetlen, hogy versenyzőként részese leszek.”

MÉG A PROFIK IS BAKIZNAK

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) brit elnöke is el tud lazulni, a kedd esti éves IAAF-díjátadó főpróbáján simán elkezdett táncolni és breakelni, amikor fel kellett mennie a színpadra, illetve lejönnie onnan. Olyannyira sikerült lazára vennie, hogy élesben aztán bele is bakizott a szövegébe az elnöki díjátadó előtt, de megőrizte a humorát, és megmentette a helyzetet, mintha úgy tervezte volna.

Közel kétezer ember, a nemzetközi atlétika krémje gyűlt össze a monacói Grimaldi Forumban tartott ünnepségen, ahová vörös szőnyegen érkeztek a sportág legnagyobb sztárjai, és készségesen álltak a televíziós csatornák rendelkezésére. A mintegy kétórás, de a könnyebb fogyaszthatóság kedvéért talkshow-szerű gála egyik házigazdája a világcsúcstartó francia rúdugró, Renaud Lavillenie volt, aki most debütált ebben a szerepében, ami nem is állt távol tőle, nemcsak hogy Coe-val ellentétben nem sült bele a szövegébe, még viccelődnie is volt kedve.

A feltörekvő fiatal férfi atléta díját ugyanis a berlini Európa-bajnokságon éppen őt legyőző svéd Armand Duplantis kapta, akitől csak ennyit kérdezett a színpadon: „Mondd csak, biztonságban van a világcsúcsom?”, mire azonnal jött is a válasz: „Bocs, szerintem magasabbat tudok ugrani nálad.”

A 2018 legjobb férfi atlétájának díját a kenyai Eliud Kipchoge kapta, aki szeptemberben új világcsúcsot állított fel maratoni futásban (2:01:39), a legjobb női atléta pedig a kolumbiai hármasugró, az idén veretlen Caterine Ibargüen lett. A gála végén a színpadon álló Kipchoge megköszönte Sebastian Coe-nak, amit az atlétika megtisztításáért tesz.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.09 22:53:00

Atlétika CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Az atlétika örök és felülmúlhatatlan, a természetes mozgásokkal kapcsolatos gyermeki álmaink legvalószínűbbnek tetsző megtestesítője.

2018.12.06 11:41:04

Atlétika VINCZE SZABOLCS (Monte-Carlo)

„Atlétáink öt éven át semmi másra sem fognak készülni, csak arra, hogy ott lehessenek.”

2018.12.04 23:47:33

Atlétika L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. A vizes vb óta tudjuk, hogy a makett sem feltétlenül kevés.

2018.11.23 14:14:22

Atlétika SZALAY PÉTER

„Gyorsan hatott, és nekem akkor pontosan arra volt szükségem, hogy kiszakadjak a valóságból.”

2018.11.14 22:43:57

Atlétika MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Hogy önmagában Johnson lebukása mekkora esemény volt, annak érzékeltetésére, megemlíteném: a Reuters hírügynökség egy összefoglalójában azt írta, „…ez a nap változtatta meg az olimpiát és a sportot – örökre”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS