Atlétika: A távol döntőjébe beférhettem volna - Carl Lewis

Vágólapra másolva!
2012.08.29. 18:48
Élvezte a londoni olimpiát, kiváló versenyeket látott, egyedül a férfi távolugrás döntője ábrándította ki Carl Lewist, a XX. század legjobb atlétáját, aki szerint az ötkarikás fináléba még most is befért volna.

A kilencszeres olimpia- és nyolcszoros világbajnok amerikai atléta a jövő vasárnap sorra kerülő, 27. Nike Budapest Félmaratont érkezett a fővárosba népszerűsíteni, ahol szerdán sajtótájékoztatón beszélt karrierjéről, illetve jelenlegi életéről.

Az 51 éves sztár elárulta, legkedvesebb olimpiai aranyérme az első, amelyet az 1984-es Los Angeles-i játékokon szerzett 100 méteren, s a legkedvesebb játékoknak is ezt nevezte, amelyen a klasszikus sprintszám mellett 200-on, távolugrásban, illetve a 4x100 méteres váltóval is győzött. Karrierje legnagyobb eredményének pedig a sorozatban megnyert négy távolugró olimpiai bajnoki címét tartja.

A szerdai sajtóeseményen jókedvűen, készségesen nyilatkozó Lewis azt is elmondta, pályafutása során őt sosem személyek, nagy elődök motiválták, hanem az a cél, hogy tökéletesen teljesítsen, s mindent kihozzon magából. A legenda az Egyesült Államokban edzősködéssel is foglalkozik, 18 éves korig készít fel fiatalokat.

„A célom, hogy ne csupán gyorsak legyenek, hanem kész férfiak és nők, akiket nyugodtan engedhetek el egyetemre" – mondta edzői filozófiájáról Lewis, aki elsősorban arra a houstoni egyetemre irányítja tanítványait, ahova ő maga is járt, s ahol Leroy Burrell, korábbi világcsúcstartó csapattársa az edző.

Kérdésre válaszolva jelezte, nincs hiányérzete karrierjével kapcsolatban, így a távolugrás szabadtéri világcsúcsának elmaradása miatt sem.

„Még 1981-ben leültünk edzőmmel, és feltettük a kérdést, hogy képes vagyok-e négy aranyérmet szerezni egy olimpián, amiben egyáltalán nem voltunk biztosak. Abban ugyanakkor igen, hogy távolban meg tudom dönteni a világcsúcsot. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk a négy aranyat megszerezni. E miatt nyilván kevesebb energia jutott a távolra, hiszen a többi számmal is foglalkozni kellett. Nagyon tisztelem Mike Powellt, de tudom, hogy nagyobbat ugorhattam volna a 8.95 méteres rekordjánál. Összességében azt gondolom, hogy mindenki elégedett lehet, hiszen övé a csúcs, én meg nyertem távolban négy olimpiai aranyat."

A sajtótájékoztatón Lewis több jó tanácsot is megfogalmazott a fiatalok számára, így többek között éppen azt, hogy mindig a nagyobb kihívást válasszák, amikor célokat tűznek maguk elé.

A mai atlétikát, mint mondta, már teljesen más szemmel, szurkolóként figyeli, s véleményt nem is akart megfogalmazni a jelenkor legjobbjairól, így Usain Boltról sem. Ugyanakkor ő még nem sorolja minden idők legjobb atlétái közé a jamaicai sztárt.

„Mindig is azt hangoztattam, hogy egy pályafutást akkor lehet megítélni, ha már véget ért, az övé pedig még tart" – tette hozzá Lewis.

A londoni versenyekre visszatérve Lewisnak az tetszett a legjobban, hogy a szervezők Nagy-Britanniát népszerűsítették, az ország sajátosságait hangsúlyozták, a küzdelmeket pedig nagyon élvezte. A férfi távolugrás fináléját viszont egyenesen kiábrándítónak titulálta, s egy a sajtótájékoztatón édesapjával megjelent tízéves fiút magához hívva azt mondta, hogy még őt is fel tudta volna készíteni, hogy döntős legyen.

A sokat viccelődő Lewis a Nike Budapest Félmaratont nagyszerű eseménynek nevezte, többek között azért, mert egész családokat mozgat meg. Mint mondta, csodálja a hosszútáv teljesítőit, ő maga azonban nem vállalkozna rá. „Én addig bírok futni, amíg vissza tudom tartani a levegőt" – mondta viccesen Lewis, aki 18 órától a margitszigeti Nike+Run Clubban tart majd edzést fiataloknak.

A Budapest Félmaraton 21 kilométeres útvonala a főváros legszebb részein halad át. A szeptember 9-i esemény része a Nike hivatalos nemzetközi versenylistájának, amely szeptembertől decemberig 34 városban, közel 400 ezer futó részvételével zajlik.

CARL LEWIS EXKLUZÍV INTERJÚT ADOTT AZ NSO TV-NEK


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik