Atlétika: A klub úgy fogadott, mintha hazatértem volna – Pásztor

Vágólapra másolva!
2020.08.27. 10:58
null
Pásztor Bence régi-új edzőjével jövőre már az olimpiai kijutásért szeretne harcolni (MTI/Bodnár Boglárka)
A kalapácsvető Pásztor Bence négy év útkeresés után újra a régi edzőjével dolgozik és veszprémi színekben versenyez.

 

Kissé váratlan volt, amikor a kalapácsvető Pásztor Bence 2016. augusztusában úgy döntött, elhagyja a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubot (VEDAC) és edzőjét, Zentai Tibort, akivel 2005 augusztusa óta dolgozott együtt. A székesfehérvári ARAK-hoz igazolt, ahol novembertől nővére, Lévai Dóra vette át az edzései irányítását.

„Az akkori döntésem fő oka az volt, hogy nagyon csalódott voltam, mert nem jutottam ki a riói olimpiára, pedig nagyon kevés kellett volna hozzá – mondta a Nemzeti Sportnak Pásztor Bence. – Utólag persze látom, hogy azt húszévesként inkább sikerként kellett volna értékelnem, semmint kudarcként. Főleg, hogy előtte meg is sérültem.”

Zentai Tibor, Pásztor Bence edzője
„Nagyon váratlanul ért, mikor Bence 2016-ban elment tőlem, épphogy elmúlt húszéves, kicsit tomboló időszak volt az életében, és köztünk sem volt százszázalékos összhang az edzéseken, ráadásul három ranglistahellyel maradt le a riói olimpiáról. Fájt a döntése, hiszen tízéves kora óta edzettem, olyan volt nekem, mint a saját gyerekem. De el kellett engednem, hogy visszajöjjön. Amikor néhány hete felhívott, hogy visszatérne hozzám, az egyik szemem sírt, a másik nevetett. Szomorú voltam, mert szerettem volna, ha sikerül neki az előrelépés, hiszen tudom, maximalista, ugyanakkor elégtételt is éreztem, hogy a közös munkánk jó volt. Kértem tőle két nap gondolkodási időt, de már akkor tudtam, hogy igen lesz a válaszom.”

A sportoló azért választotta új edzőjének nővérét, mert korábban ő is veszprémi kalapácsvető volt, és nem akart gyökeres változást az edzésmunkájában. Nagyon ígéretes utánpótlás-karrier után egy nehéz időszak előtt, a felnőttmezőny küszöbén állt. 2011-ben megnyerte az ifjúsági atlétikai világbajnokságot és az európai ifjúsági olimpiai fesztivált (EYOF), itthon éveken át korosztálya legjobb atlétájának választották, és 2015-ig éremmel zárt minden utánpótlás-világversenyt, amelyen elindult, és már bemutatkozott felnőttvilágversenyeken is.

„Az első fehérvári év sokkal nehezebb volt, mint gondoltam, sőt, bevallom, volt időszak, amikor én is megijedtem, vajon vissza tudok-e innen jönni – fogalmazott a 25 éves dobóatléta, de bizakodásra adott okot, hogy 2017-ben ezüstérmet nyert a bydgoszczi U23-as kontinensviadalon, és abban az évben volt 74 méter feletti dobása is. – Úgy voltam vele, hogy ezek után 2018-ban jönnie kell egy hetvenhat méter körüli dobásnak, de nem tudom az okát, miért nem sikerült. Rengeteget dolgoztunk, voltak előremutató jelek és sosem volt köztünk személyi ellentét a nővéremmel.”

Mivel az atlétika mérhető sportág, Pásztor Bence megrekedését jól jelzi, hogy 2017 óta nem tudott javítani az eredményein, egyéni legjobbját (75.74) pedig még 2015-ben dobta Veszprémben, ami húszévesen több mint kiváló volt. Ezt ő is érezte, ezért néhány héttel ezelőtt újabb nagy döntésre szánta el magát, és felhívta korábbi mesterét, Zentai Tibort, dolgozhatnának-e ismét együtt, irányítaná-e újra az edzéseit.

„Egyedül amiatt aggódtam, hogyan fog reagálni, de úgy vette fel a telefont, mintha semmi sem történt volna – idézte fel Pásztor Bence. – Az ARAK-nak és Székesfehérvárnak köszönettel tartozom, hogy befogadtak és támogattak, de a szívem mélyén mindig veszprémi maradtam. A vírushelyzet és az olimpiai halasztás miatt úgy éreztem, lehetőséget kaptam, hogy újra Zentai Tiborral folytathassam a munkát. Szinte napra pontosan tizenöt évvel azután lettem újra VEDAC-os, hogy elkezdtem a kalapácsvetést, a klub pedig úgy fogadott, mintha hazatértem volna.”

Az újra összeálló páros célja idén az, hogy október 10-ig, az egyesület évadzáró – egyben Bence utolsó idei – versenyéig elérjék a hetvenkettő-hetvenhárom métert, ami ugyan majdnem egy méterrel kisebb annál, mint amire Pásztor Bence az elmúlt években képes volt, de jó alap lehet a továbblépésre. Jövőre ugyanis az olimpiára jutás a cél, nem feltétlenül a hetvenhét és fél méteres szint teljesítésével, ugyanis hetvenöt méter körüli dobásokkal, és az értük járó ranglistapontokkal már megszerezhető a tokiói kvóta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik