Premier League: Áttörés előtt? Napirenden egy kényes kérdés

Vágólapra másolva!
2016.11.10. 21:54
null
Biztonságos állóhely a Celtic Parkban (Fotó: Action Images)
A közeljövőben napirendjére tűzi az állóhelyek ügyét a Premier League, ez azonban még nem jelenti azt, hogy belátható időn belül újra lehet állószektorokban is drukkolni az angol élvonalbeli labdarúgócsapatok stadionjaiban.

 

A klubok jó ideje szeretnének áttörést az ügyben, és tulajdonképpen már az is annak számít, hogy a Premier League jövő heti napirendjén – az informális egyeztetések után először – szerepel a „biztonságos állóhelyek” ügye.

Angliában a Hillsborough-katasztrófa következményeképp olyan törvényt hoztak, hogy a stadionokban biztonsági okokból kizárólag ülve lehessen drukkolni. (Az 1988–89-es FA-kupa Liverpool–Nottingham elődöntőjét Sheffieldben, a Hillsborough Stadionban rendezték meg, és a túlzsúfolt állóhelyi lelátón kialakult pánikban 96 ember lelte halálát, majdnem nyolcszázan megsérültek.)

„Pillanatnyilag egyértelmű a rendelkezés, törvényi kötelezettség, hogy csak ülőhelyek lehetnek a stadionokban – szögezte le a Sky Sportsnak Richard Scudamore, a Premier League vezérigazgatója. – Nincs jele annak, hogy a kormányzat változtatásra készülne, de mi nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a klubok között ez beszédtéma.”

Scudamore hozzátette: előbb a kluboknak kell egységes álláspontot kialakítaniuk, utána jön el az ideje annak, hogy a Premier League megvizsgálja, érdemes-e tárgyalást kezdeményeznie a kormányzattal a változtatás érdekében.

Az illetékes minisztérium szóvivője októberben világossá tette: a kormányzat nem tervez témába vágó törvénymódosítást – azaz ha kezdődik is egyeztetés, rövid távon nem várható radikális változtatás.

Skóciára nem érvényes a „csak ülőhely” szabály, a Celtic ősszel meg is nyitotta stadionjában az azóta angol klubok által is tanulmányozott „biztonságos állóhelyet” – a 2975 nézőt befogadó szektorban minden sort korláttal választottak le, és arról is gondoskodtak, hogy a lelátót pillanatok alatt ülőhelyi résszé alakíthassák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik