PL: így dolgozik a londoni klub akadémiájának magyar adatelemzője

SZELI MÁTYÁSSZELI MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2020.04.27. 09:46
null
Szabó Attila gyerekeket is edzett, de ma már a Crystal Palace-nak dolgozik
A Crystal Palace akadémiájának magyar adatelemzője szerint még a legkiválóbb labdarúgóknak is nehéz lesz visszazökkenniük a régi kerékvágásba.

 

– Jelenleg a Crystal Palace-nál dolgozik. Elmondaná, mi a feladata teljesítményelemzőként?
– A klub akadémiáján dolgozom, ahol a nyolc-kilenc éves korosztálytól az U23-ig képeznek játékosokat – mondta lapunknak Szabó Attila. – Az első néhány hétben a távozófélben lévő vagy kölcsönbe készülő U23-as játékosokról kellett videoanyagokat összeállítanom az elmúlt évek alapján, hogy ezeket megmutathassuk az érdeklődő kluboknak. Mérkőzéseket, edzéseket veszek fel, ezeket elemzem, kódolom, tehát egy saját rendszerbe viszem fel az adatokat. Leginkább a tizenöt-tizenhat évesekkel foglalkozom, illetve az U23-asok edzéseit videózom. A teljesítményelemzés sok területet átfog, fontos a kommunikációs készség is, hogy érthetően adjuk át az információkat az érintetteknek. Természetesen a mérkőzések közbeni, élő kódolásra is van példa, így már a szünetben lényeges meglátásokkal tudunk szolgálni.

– Beszélne az akadémián folytatott képzésről?
– Az U15-ös korosztálytól felfelé jellemzően tizennyolc-húsz tagúak a keretek, de törekednek arra, hogy a tehetséges fiatalok az idősebb korcsoportokban szerepeljenek. Az U23-asoknál például a két center tizenhét és tizenkilenc éves. Ennél a csapatnál persze elsőbbséget élveznek a felnőttegyüttes tagjai, akik sérülésből térnek vissza. Ha szükségük van rá, nekik kell itt játszaniuk. Az U15-ösök általában hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken edzenek, szombaton bajnoki, vasárnap meg a helyzettől függően kapják a terhelést, sok ugyanis a kupameccs. A közös rendszerből ők is letölthetik a személyre szabott videókat, de az edzésprogram tükrében is változhat a munkám. Elképzelhető például, hogy az edzőnek az a kérése, hogy a video-összeállításoknál a kontrákra vagy a labdakihozatalokra összpontosítsunk. Magyarországgal ellentétben itt a próbajátékon lévők is szerepelhetnek a bajnokságban, fel lehet velük tölteni a kereteket.

– Korábban a BVSC-ben futballozott, ott a tartalékcsapatig jutott, gyerekeket is edz. Mennyire szükséges a futballmúlt ennél az állásnál?
– Előnyt jelent, például az egyéni képzésnél is, s az ember talán könnyebben megtalálja a hangot a játékosokkal, ha volt hasonló helyzetben. Másoknak viszont inkább matematikai hátterük van. A legtöbb csapatnál két-három év akadémiai tapasztalat kell az elhelyezkedéshez, és előnyt jelent az UEFA B-licenc megszerzése, nekem hamarosan ez is meglesz.

– Hogyan került Angliába?
– Még kétezernyolcban jöttem Londonba. Meg akartam tanulni a nyelvet, mert pénzügyi vonalon dolgoztam, és zavart, hogy nem beszélek angolul. Aztán itt ragadtam.

– Ha jól tudom, először nem a futballban helyezkedett el.
– Valóban, szivarsommelier-ként kezdtem dolgozni. Mesterdiplomát szereztem, közben Kubában is voltam, egy rangos brit versenyen a második helyen végeztem. Egy luxusszálloda szivarboltjában, nagyon jó környéken dolgoztam, az üzletbe sok filmsztár és Premier League-, valamint La Liga-játékos tért be. Közben gyerekeket is edzettem. Aztán eljött a pillanat, amikor úgy döntöttem: noha sikeres vagyok a munkahelyemen, mindent a futballra teszek fel.

– Mi volt a következő lépés?
– A Middlesex Egyetemen kezdtem meg a football sciences, vagyis futballtudományok elnevezésű képzést. Ennek része az elemzés, de több területre lehet szakosodni. A képzés első két évében a későbbi BL-döntős Tottenham akadémiáján voltunk, ahol fantasztikus környezetben dolgozhattam, és rengeteg tapasztalatot szereztem. A képzés utolsó hónapjában járok, már több Premier League-klub akadémiájára beadtam a jelentkezésemet. Ha minden jól megy, a nyártól új fejezet nyílik az életemben.

– A Spursnél még díjat is kapott a munkájáért.
– Amellyel nemcsak a tanulmányi eredményeimet értékelték, hanem a munkába fektetett időmet és energiámat is.

– A járványhelyzet miatt nemcsak a bajnokság, hanem a közös edzések is szünetelnek. Mit csinálnak ilyenkor a futballisták?
– A játékosok személyre szabott edzéstervvel készülnek, a klub ad nekik mérőeszközöket, így legalább van némi visszacsatolás a munkájukról. Nagy kérdés, milyen formában lesznek, ha a járvány véget ér. Sok profinak van otthon is edzőterme, ám az említett edzéstervek inkább a szinten tartást szolgálják. A játékosok nincsenek olyan intenzitásnak kitéve, mint az átlagos mindennapokban. Nyilván ez sportszakmailag és emberileg is mindenkinek nagy kihívást jelent. Mi abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy ha nem kell videózni, otthonról is meg tudjuk oldani a munkánkat. A barátnőmmel próbálunk minél kevesebbet kimozdulni, közben igyekszem itthon hasznosan tölteni az időmet, és szakcikkeket olvasok, online tanfolyamokat nézek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik