PL: a walesi rangadó előélete - feltépett székek és úsztatás

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.03. 09:56
Első hallásra meglepőnek tűnhet, de sokan a délwalesi rangadót tartják a brit futball egyik legtüzesebb összecsapásának. A Cardiff és a Swansea labdarúgócsapata vasárnap több mint két és fél év után játszik ismét egymással, történetük során először az angol Premier League-ben. Közös múltjuk nem csak a szakmai oldalt tekintve veretes...

Először 1912-ben csaptak össze a felek, és beszámolók szerint a rivalizálás a nyolcvanas években durvult el igazán, 1988-ban a Swansea-huligánok egy csoportja a tengerbe kergette az ellenfél drukkereit, az „ússzatok el” rigmus azóta is sokszor felcsendül a két csapat összecsapásán. Az 1993-as „Ninian Park-i csatában” szintén botrányos jelenetek tarkították a rangadót, a vendég Swansea szurkolói kitépték a székeket, és azokkal dobálták a hazaiakat, ezt követően négy évig nem engedték be a vendégszurkolókat a két csapat meccseire.

A kétezres évek végén is akadtak incidensek, de ennél fontosabb fejlemény, hogy a pénzügyi nehézségekből kilábaló walesi gárdák egyre magasabbra hágtak a futballpiramison. Először a Swansea jutott az élvonalba 2011-ben, ahol eddigi két idényében a középmezőnyben zárt.

A Cardiff az idén lépett fel az élvonalba, amiben nagy szerepe volt a malajziai tulajdonosnak, Vincent Tannak. Az üzletember 2010-ben vette át az irányítást, és bár rendbe tette annak pénzügyeit, több intézkedése nagy vihart kavart. Tavaly nyáron úgy döntött, 104 év után megváltoztatja a klubszíneket, nemrégiben pedig napvilágot látott, hogy a szlovén Etien Velikonját Malky Mackay menedzser beleegyezése nélkül szerződtette a klub 2012-ben. A milliárdos aztán októberben leváltotta az igazolásokért felelős Ian Moodyt (aki jó kapcsolatot ápolt Mackayjal) és a 23 éves kazah Aliser Apszaljamovot nevezte ki a helyére, akinek állítólag ebben a munkakörben semmilyen tapasztalata sincs, ellenben jó barátja Tan fiának, és a beszámolók szerint gyakornokként falakat festett a Cardiff stadionjában – legalább jó helyről nézheti a vasárnapi rangadót.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik