MU: „Mindent akarok” – Mourinho a rá jellemző stílusban mutatkozott be

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.07.05. 13:26
null
Mourinho munkába állt az MU-nál (Fotó: Action Images)
Megtartotta első sajtótájékoztatóját a Manchester United új menedzsere, José Mourinho. A portugál tréner nem fogta vissza magát, hangzatos ígéreteket tett. Beszélt a csapat várható szerkezetéről és kicsit oda is pörkölt a kollégáknak.

„Nehéz szavakkal leírni, hogy mit jelent az MU menedzserének lenni – kezdte José Mourinho. – Ez olyan munka, ami nagyon sokak álma, de csak keveseknek adatik meg a lehetőség. Ismerem a klub múltját, és tudom, hogy mit várnak tőlem a szurkolók, de ez nem riaszt el, mert a karrierem szempontjából a legjobbkor jött ez a lehetőség.”

Arra a bizonyos munkára nem egyedül Mourinhónak fájt a foga, hanem a klub legendájának, Ryan Giggsnek is.

„Nem az én felelősségem, hogy Ryan elhagyta a klubot. Ő azt a munkát akarta, amit én kaptam meg. Ha egy nap vissza akar térni a csapathoz, amíg itt vagyok, én nem akadályozom meg.”

„Mindent egyszerre akarok: meccseket nyerni, jól játszani, és hogy a szurkolók mögöttünk álljanak. Nem akarok gólokat kapni. Biztos nem teljesül minden, de erre törekszünk.”

Mourinho érkezésével elkezdte megerősíteni a játékoskeretét is az MU: elsőként Eric Baillyt szerződtette, majd jött a bombaigazolás, Zlatan Ibrahimovic. Az újságírókat foglalkoztatta a kérdés, hogy a szakember hogyan képzeli el a csapatot, milyen erősítések várhatóak még.

A Manchester United felkészülési programja

Mourinho első hivatalos mérkőzése a Borussia Dortmund elleni, sanghaji Bajnokok Kupája-meccs lesz július 22-én. Három nappal később az MU a városi rivális Manchester Cityvel találkozik Pekingben, majd 30-án a Galatasarayjal, augusztus 3-án az Evertonnal mérkőzik meg.

Augusztus 7-én a bajnok Leicester City ellen játszik szuperkupa-találkozót (Community Shield), majd 13-án az AFC Bournemouth otthonában kezdi meg a United a Premier League-szereplést.

„Megvan az elképzelésem arról, hogy milyen játékot akarok látni, és ehhez specialistákra van szükségem. Egy-két olyan játékost szeretnék még, aki több poszton is bevethető, mert ők segíthetnek azokban az időkben, amikor hullámvölgybe kerülünk.”

A szakember elmondta, hogy összesen négy igazolást tervez, amelyből az egyik hamarosan hivatalos lesz (itt nagy valószínűséggel Henrih Mhitarjanra célzott). Addig azonban nem lélegezhet fel, amíg a negyedik új embert is a csapatnál nem tudja, és ezzel a vétellel nem várják meg az átigazolási időszak végét.

Az új emberek mellett a maradókról is szót ejtett Mourinho, elsősorban a sokak szerint gyorsan megöregedő Wayne Rooneyról.

„Talán ő már nem igazi csatár, nem egy kilences, de nálam sohasem látják őt hatosként, aki a kaputól ötven méterre játszik. Nem lesz kilences, nem lesz tízes, talán kilenc és fél lesz az ő pozíciója.”

Mourinho arra is odafigyelt, hogy az edzőkollégáknak is odaszúrjon kicsit. Vélhetően Arsene Wengerre gondolt, amikor a következőket mondta:

Vannak olyan menedzserek, akik tíz évvel ezelőtt nyertek legutóbb trófeát, és vannak, akik még soha. Én legutóbb tavaly nyertem. Ha nekem bizonyítanom kell, akkor mit mondjanak ők?”

Burkoltan az elődjének, Louis van Gaalnak is üzent.

„El akarom felejtetni az előző három évet. Mondanám, hogy jobbak leszünk, de a negyedik helynél jobbnak lenni nem elég.”

Egy másik elődjéhez, a nagy Sir Alex Fergusonhoz már jobb viszony fűzi, már megbeszélték, hogy leülnek beszélgetni egy üveg bor mellett, mert a jövőben rengeteg időt töltenek együtt. A barátság ellenére azonban túl akarja szárnyalni a rekordhalmozó skótot.

Az angol sajtó korábban azzal vádolta Mourinhót, hogy a Chelsea-nél Guus Hiddink időszaka alatt több fiatal játékos kapott lehetőséget, mint a portugál irányítása alatt. Erre reagálva az 53 éves tréner eldicsekedett vele, hogy a karrierje alatt eddig 49 akadémistát vitt fel nagy csapathoz, ráadásul más edzőkkel ellentétben ő nem a sérülések okozta kényszer miatt dönt így.

A menedzser elmondása szerint „az nem fordulhat elő, hogy jövőre ilyenkor is az Európa-ligára készülünk, mert a Manchester United BL-csapat.”

Mourinho 2003 óta 22 trófeát nyert klubjaival, négy országban dolgozott, 2004-ben az FC Portóval, 2010-ben az Internazionaléval hódította el a Bajnokok Ligáját, ezekkel az együttesekkel, valamint a Chelsea-vel és a Real Madriddal is bajnoki címet és kupát nyert. A PL-meccseinek a 66 százalékát megnyerte, ez a legjobb arány azon menedzserek között, akik legalább három meccsen csapatot irányítottak a PL-ben. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik