MU: Iniesta, Müller, Rashford – Van Gaal, a szép karrierek beindítója

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.23. 15:24
null
Rashford Van Gaal legújabb nagy húzása (Fotó: Action Images)
Tizennégy saját nevelésű fiatal játékos mutatkozott be Louis van Gaal irányítása alatt a Manchester Unitedben. A holland szakember korábbi klubjainál az ő keze alatt debütáló fiatalokból jó néhányan később világsztárok lettek.

Louis van Gaal 2014 nyara óta a Manchester United menedzsere, de ha hinni lehet a sajtóhíreknek, akkor a következő idényben már nem ő irányítja a „vörös ördögöket”. Másfél éves manchesteri munkája alatt – amely során nem nyert trófeát az együttessel – a 64 esztendős holland szakembert számtalanszor kritizálták, többnyire a csapat játéka, az MU elmúlt két évtizedében ritkán látott gyenge eredmények és az új játékosokra elköltött több százmillió euró miatt.

A mostani szezonban a United nem jutott tovább a Bajnokok Ligája csoportköréből, majd kiesett az Európa-liga nyolcaddöntőjében. A bajnokságban a hatodik helyen áll a gárda, az aranyéremre régóta nincs reális esélye. Van Gaalék egy trófeában még reménykedhetnek: az FA-kupában a legjobb négy közé jutásért játszanak a West Hammel, továbbjutás esetén pedig az Everton vár rájuk az elődöntőben.

Ha az idény végén valóban menesztik Van Gaalt, sok jót nem lehet elmondani kétéves manchesteri megbízatásáról. Azt azonban nem lehet vitatni, hogy a jó szokását ne tartotta volna meg Manchesterben is: az amszterdami születésű tréner a Unitednél is bátran vetette be az akadémián pallérozódó ifjú játékosokat.

Van Gaal keze alatt eddig tizennégy saját nevelésű futballista mutatkozott be a Manchester United felnőttcsapatában. A holland első idényében hat, a mostaniban pedig nyolc akadémista debütált. A világbajnoki bronzérmes edző munkásságát ismerve ez nem meglepő adat, a korábbi klubjainál sem volt rest bedobni a fiatalokat a mély vízbe.

Az Ajaxnál – amellyel három bajnoki címet, sőt Bajnokok Ligáját is nyert – ő engedte útjára a „nagyok" futballjában Clarence Seedorfot, Edgar Davidsot és Patrick Kluivertet is (többek között). A Barcelonánál – amellyel kétszer lett aranyérmes a La Ligában – ő látta meg a fantáziát Xaviban, Carles Puyolban, Víctor Valdésban és Andrés Iniestában is, akik később mind szép sikereket értek el a katalán együttessel és a spanyol válogatottal. A Bayern München trénereként Van Gaal egyszer végzett a Bundesliga első helyén, s nála debütált a csapatban Holger Badstuber, David Alaba, valamint a 2014-es brazíliai vb-ről aranyéremmel hazautazó Thomas Müller is.

A Manchester United az egyetlen klub Van Gaal pályafutásából, amellyel (még) nem nyert bajnoki címet – hiszen az Ajaxhoz hasonlóan az AZ Alkmaart is az Eredivisie csúcsára vezette. Manchesterben is bebizonyosodott, hogy Van Gaal előszeretettel ad lehetőséget a tehetségeknek, ám a trófeák számát nézve elmaradt a volt munkaadóinál látottaktól.

Van Gaal utódja – aki állítólag José Mourinho vagy Mauricio Pochettino lesz – egyvalaminek biztosan örülhet (akár idén, akár később veszi át a holland helyét): a keretben jó néhány olyan fiatal labdarúgó lesz, aki számára nem ismeretlen a profi közeg és képes a legmagasabb szinten jól teljesíteni. Elég csak a legutóbbi felfedezettre, a 18 éves Marcus Rashfordra gondolni, aki az El-ben két gólt szerzett élete első meccsén a United felnőttcsapatában, három nappal később a PL-debütálásán duplázott az Arsenal ellen, a legutóbbi fordulóban pedig az MU az ő góljával nyert a városi rivális Manchester City ellen.

Persze felelőtlenség lenne most azt állítani, hogy Rashford (vagy a többi tizenhárom újonc) pályafutása hasonlóan szép lesz, mint a fentebb említett amszterdami, barcelonai és müncheni „Van Gaal-bébiké”, de a holland taktikusnak mind sokat köszönhetnek – függetlenül attól, milyen magas szintre jutnak a futballban.

VAN GAAL „FIAI” MANCHESTERBEN
2014–2015: Tyler Blackett (21 éves), Reece James (22), Saidy Janko (20), Jesse Lingard (23), Paddy McNair (20), Andreas Pereira (20)
2015–2016: Cameron Borthwick-Jackson (19), Timothy Fosu-Mensah (18), Will Keane (23), Donald Love (21), Marcus Rashford (18), Tom Thorpe (23), Guillermo Varela (22), James Weir (20)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik