Masszőr helyett – Fazekas Zoltán jegyzete

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2018.05.24. 00:26

Bár még nem tudják, és a legmegfelelőbb szó a történtek utáni lelkiállapotukra az értetlenség, tulajdonképpen szerencsések az Arsenal szurkolói. Az „ágyúsok” éléről 22 év után az idény végén távozó Arsene Wenger utódjául ugyanis nem a zuhanyhíradóból kiszivárgott nevek egyikét választották, hanem Unai Emeryt, aki a spanyol Valenciával és Sevillával, valamint a francia PSG-vel is trófeákat nyert.

A brit média munkatársai hiába dobálóztak a Juventust irányító Massimiliano Allegri, a Barcelonával 2015-ben éppen a torinóiak ellen Bajnokok Ligáját nyerő Luis Enrique vagy az Arsenal-kötődésű volt játékosok, Patrick Vieira és Mikel Arteta nevével, a befutó a spanyol pszichomókus lett.

Az effajta meglepő húzás persze nem új keletű az elmúlt években bizony alulteljesítő klubnál, amelynél már Wenger 1996-os feltűnését is meghökkenve fogadták, és sokan azt kérdezték a végül az észak-londoniaknál legendává váló francia kinevezésekor: Arsene kicsoda? Ha a drukkerek jobban belegondolnak, sokkal rosszabbul is járhattak volna, elég, ha csak az 52 évvel ezelőtti példát elevenítjük fel.

1966-ban Billy Wright menesztését követően a csapat gyúróját kérték fel, vegye át az élvonalban gyengélkedő gárda irányítását. Bertie Mee tisztában volt saját képességeivel – és itt nem gyógyító kezére célzunk –, így a megdöbbentő kinevezést csak úgy fogadta el, ha két szakembert maga mellé vehet és menekülő utat kap a klubtól, azaz ha nem válik be, egy év múlva visszakapja masszőri állását. Mindezek ellenére tudják, mi lett a vége? Mee tíz évig vezette a gárdát, és Vásárvárosok Kupáját, bajnoki címet és FA-kupát nyert…

A fegyelemre, csapatjátékra és győztes mentalitásra nagy hangsúlyt fektető, a Sevillával az Európa-ligát háromszor megszerző Emerynek persze eleinte pokolian nehéz dolga lesz. Kinek ne lenne, aki 22 év után vesz át egy csapatot egy sikeres elődtől, de bölcs és jó választás ez az „ágyúsok” vezetőitől.

Mert noha nem tudjuk, hogy a három jelenlegi gyúró/masszőr közül James Haycock, Ben Ashworth vagy Andrew Rolls mennyire ért a futballhoz, de azt igen, hogy a spanyol már bizonyította hozzáértését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik