Mancini: Még mindig a United Anglia legjobb csapata

Vágólapra másolva!
2012.01.08. 10:51
null
Lescott és Welbeck vasárnap délután összecsaphat az Etihad Stadiumban (Fotó: Action Images– archív)
Címkék
Az FA-kupa harmadik fordulójának vasárnapi manchesteri derbijén sokkal nagyobb a tét, mint a korábbi években, hiszen a címvédő City az utóbbi években arab tulajdonosainak köszönhetően felnőtt a United és a többi élklub közé, és már a Premier League bajnoki címéért is elsősorban e két klub fut versenyt. A nagy rivalizálásban a két menedzser, Roberto Mancini és Sir Alex Ferguson megőrizte hidegvérét – legalábbis a meccs előtt –, s a másikat dicsérte. Futács Márkó a Portsmouth-szal a Chelsea ellen készül.

A Premier League élén egymással csatázó két csapat közül a City a Liverpool elleni győzelemmel feledtetni tudta a Sunderland elleni botlását, ám a United a Blackburn után a Newcastle-tól is kikapott, és hárompontos hátrányba került a Cityhez képest. Sir Alex Ferguson együttese számára azért lenne roppant fontos a City legyőzése, hogy sikerélményt szerezzen, míg Roberto Mancini együttese címvédőként nem engedheti meg magának a korai kiesést.

„Szerintem még mindig a Manchester United Anglia legjobb klubcsapata – hízelgett Mancini. – Erős a keret, az MU mentális tartása példa értékű, ami miatt páratlan ebben az országban. Nem elég két év ahhoz, hogy felnőjünk hozzá, a United Fergusonnal huszonöt éve a csúcson van.″

Mancini, akinek a vezérletével a City 25 éves trófeaínségét törte meg tavaly az FA-kupa megnyerésével, azon dolgozik, hogy a közvélemény néhány éven belül elismerje a City érdemeit, és újra a csúcsklubok között emlegesse.

COYLE BOGDÁNT DICSÉRI

Mint arról beszámoltunk, a Bolton szombaton 2–2-es döntetlent játszott a negyedosztályú Macclesfielddel, és a csapat menedzsere, Owen Coyle – a két kapott gól ellenére – ismét nagyon elégedett volt magyar kapusával, Bogdán Ádámmal.

„Jól kezdtük a meccset, és meg kellett volna tartanunk az előnyt. A Macclesfield minden dicséretet megérdemel a hozzáállása miatt, mivel végig pozitívan játszott, és nem adta fel. Csodagóllal szerezték meg a vezetést, és egy ilyen lövést kellett megereszteniük, hogy be tudjanak találni, mivel Bogdán Ádám ismét nagyszerűen védett″ – mondta Owen Coyle a klub hivatalos honlapjának.

„Utána rengeteg támadást vezettünk, jól járattuk a labdát, és számos helyzetet dolgoztunk ki. Hogy őszinte legyek, az ellenfél kapusa is kiváló meccset játszott, sok fontos védést mutatott be. Egy másik napon Ivan Klasnic jó pár gólt lőtt volna neki″ – tette hozzá a szakember, aki örül, hogy 1800 szurkoló elkísérte a csapatot.

„A sikerek majd meghozzák a megbecsülésünket, de ehhez meg kell tartanunk a nyerő formánkat. Bajnokságot, kupákat kell nyernünk, tavaly elindultunk ezen az úton, de még több év munkája – folytatta az olasz, akinek csapata a legutóbbi három városi derbiből kettőt megnyert a United ellen (a tavalyi FA-kupa elődöntőjében semleges pályán 1–0-ra, a mostani bajnoki idényben az Old Traffordon 6–1-re győztek az égszínkékek, a nyári Szuperkupát viszont a Wembley-ben az MU nyerte meg, 0–2-ről 3–2-re fordítva). – Nagyon fontos volt ez a két győzelem, s nem is az ötgólos különbségről beszélek, hiszen az MU negyven percig tíz emberrel játszott. Az a tény, hogy felülmúltuk őket, és hogy jobb játékkal nyertünk, sokat lendített a csapaton.″

Sir Alex Ferguson együttese a legutóbbi két bajnoki fordulóban a Blackburn és a Newcastle ellen is három kapott gólt jegyzett, s nem szerzett pontot, ami miatt a bajnokságban hárompontos hátrányba került a Cityvel szemben.

„Sokan kétségbe vonják a csapat erősségét, pedig két hete még mindenki azt mondta, hogy a bajnokság végén nekünk fog kedvezni a végjátékokban megszerzett tapasztalatunk – mondta a skót, aki visszaadta a hízelgést olasz kollégájának. – Nagyon jól kijövünk egymással, tisztelem azért, amit ilyen rövid idő alatt elért a Cityvel. El tudom képzelni róla, hogy még hosszú évekig a klub menedzsere marad. Mivel biztosan jól keres, nem hiszem, hogy önként távozni akarna, és a tulajdonosoknak köszönhetően képes lesz a legjobb játékosokkal erősíteni, és folytatódhat a fejlődés.″

Ferguson hozzátette: nagyra értékeli Manciniben, hogy képes elviselni a City vezetésével járó feszültséget és nyomást, amit kevesen bírnának ki a szakmában. „Rendszerint jó döntéseket hoz, és ügyesen kezeli a csapat belső ügyeit″ – mondta Ferguson, akit a brit sajtó szerint most az FA-kupa-mérkőzésnél is jobban leköt, hogy rendezze a vitáját Wayne Rooney-val.

A Unitedban nem léphet pályára a sérült Nemanja Vidics, Ashley Young, Jonny Evans, Darren Fletcher és Michael Owen, míg Chris Smalling játéka betegség miatt kérdéses. A Cityben Mario Balotelli szereplése bokasérülés miatt erősen kérdőjeles, de biztosan nem játszhat az eltiltott Gareth Barry, illetve Kolo és Yaya Touré, akik az Afrikai Nemzetek Kupája miatt elhagyták Manchestert.

A két csapat eddigi hét FA-kupa-párharca mindig eldőlt az első mérkőzésen, négyszer a United, háromszor a City örülhetett.

Futács Márkó, az angol másodosztályú Portsmouth „slágerjátékosa" úgy érzi, vasárnap délután a Chelsea elleni mérkőzésen megkoronázhatná elmúlt hetekben nyújtott teljesítményét. A 21 éves magyar légiós a legutóbbi két bajnoki fordulóban két gólt szerzett, ezzel hirtelen a szurkolók egyik kedvence lett.

„Nagyon izgatott vagyok, ha a mester lehetőséget ad nekem, ez lehet életem eddigi legnagyobb meccse – mondta az U20-as bronzérmes játékos. – Nagy lökést jelenthetne számomra, ha legalább a kispadra leülhetnék, és kapnék néhány percet. Az FA-kupában mindig van esély a sokkoló eredményre, nem tartom kizártnak, hogy nyerni fogunk a Stamford Bridge-en. Nem mondom, hogy könnyű lesz, hiszen a Chelsea a Premier League egyik legjobb csapata, de mostanában jól játszunk.″

„Mi is tizenegyen leszünk, méltó ellenfélnek tartom a Portsmouth-t. Nem félünk a Chelsea-től, ugyanúgy készültünk, mint bárki más ellen″ – tette hozzá Futács.

FA-KUPA
3. FORDULÓ
MANCHESTER CITY–MANCHESTER UNITED
Manchester, Etihad Stadium, 14.00 (Tv: Digi Sport). Vezeti: Foy
A LEHETSÉGES KEZDŐCSAPATOK
CITY: Hart – M. Richards, Kompany, Lescott, Clichy – Milner, N. De Jong – A. Johnson, D. Silva, Nasri – Agüero
UNITED: Lindegaard – Valencia, Ph. Jones, R. Ferdinand, Evra – Pak Dzsi Szung, Carrick, Anderson, Nani – Rooney, Welbeck
A TOVÁBBI VASÁRNAPI PÁROSÍTÁS
Sheffield Wednesday (III.)–West Ham United (II.)
16.00
Chelsea–Portsmouth (II.) 16.00
Peterborough (II.)–Sunderland 16.30 (Tv: Sport Klub)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik