Leeds: BL-győztes helyett egy ciprusi bajnok az új főnök

Vágólapra másolva!
2017.06.15. 14:39
Általános meglepetést okozott új menedzserének kinevezésével a Leeds United, pontosabban annak három hete hivatalban lévő új tulajdonosa, Andrea Radrizzani. Az olasz üzletember a május 25-én távozott Garry Monk helyére a ciprusi APOEL Nicosiával bajnoki címet nyerő Thomas Christiansent nevezi ki a csapat új menedzserének, holott korábban arról cikkezett az angol sajtó, hogy a Real Madrid két korábbi BL-győztes játékosa, a legendás Fernando Hierro, vagy volt csapattársa, Víctor Sánchez lehet a befutó.

A '90-es évek második felében a Premier League élcsapatai közé emelkedett Leeds United a nemrég véget ért szezonban éppen csak lemaradt a másodosztályú rájátszásról,nagy küzdelemben végül a 7. helyen végzett a Yorkshire-i csapat. Az idényzárást követő napokban Radrizzani többségi tulajdonos lett, majd távozott a menedzser, Garry Monk – aki azóta az élvonalból kiesett Middlesbrough kispadjára ült át.

Hosszú hetek után aztán csütörtökön kiderült: a mögöttünk hagyott idényben a ciprusi APOEL Nicosia csapatával edzői pályafutása első jelentős címeként a ciprusi bajnokságot elhódító Thomas Christiansen lesz a Leeds edzője.

A döntés általános meglepődést váltott ki a Leeds drukkereiben, hiszen a szigetországi sajtó folyamatosan arról cikkezett napok óta, hogy a Real Madriddal háromszoros BL-győztes Fernando Hierro lesz az új szakvezető a klubnál, vagy egykori csapattársa, a szintén a Reallal BL-győztes Victor Sanchez.

Előbbi az Oviedónál dolgozott legutóbb – egészen szerdáig –, míg utóbbi májusig a Betis edzője volt, bár vélhetően nem nagyon marasztalták, hiszen edzői pályafutása során eddig nagyjából 20 százalékos győzelmi mutatót tud felmutatni.

Nos, végül egy harmadik spanyol lett a befutó, merthogy a dán apától és spanyol anyától származó 44 éves Christiansen olyannyira spanyol, hogy játékosként kétszer szerepelt is az ibériaiak felnőtt válogatottjában 1993-ban és a Litvánia elleni vb-selejtezőn pazar sarkazós gólt szerzett – ahogy az alábbi videón 2:40-től látható is.

Christiansen amúgy a Barcelonánál kezdte játékos pályafutását, és ugyan bajnokin nem lépett pályára a katalánok felnőtt csapatában, így is Európai Szuperkupa-győztesnek mondhatja magát. Karrierje során több spanyol klubot követően megfordult Dániában, a Herfölge színeiben, legnagyobb sikerét mégis a Bundesligában, a Bochumnál érte el, amikor 2003-ban Giovane Elberrel holtversenyben a német élvonal gólkirálya lett.

Az egy évre szóló kontraktust kötő Christiansen szerződtetését a Leeds United vezetősége hivatalosan 24 órán belül jelenti be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik