Hillsborough-tragédia: hat vádlott, köztük a rendőrfőnök

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.28. 13:31
Hat embert, köztük két korábbi rendőrtisztet bűncselekménnyel vádoltak meg szerdán a 96 ember halálát okozó Hillsborough-tragédiával kapcsolatban. A Liverpool–Nottingham Forest 1989-es FA-kupa-elődöntőn történt szerencsétlenségben több mint 700-an szenvedtek fizikai sérülést.

David Duckenfield dél-yorkshire-i rendőrfőnököt, aki a sheffieldi stadionban teljesített szolgálatot, gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg – a vád szerint 95 ember halála köthető hozzá, míg Tony Bland csak négy évvel később hunyt el, amikor lekapcsolták a lélegeztetőgépről. David Duckenfield dél-yorkshire-i rendőrfőnököt, aki a sheffieldi stadionban teljesített szolgálatot, gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg – a vád szerint 95 ember halála köthető hozzá, míg Tony Bland csak négy évvel később hunyt el, amikor lekapcsolták a lélegeztetőgépről.

Sue Hemming, a Királyi Nyomozó Ügyészség (CPS) különleges bűnözés- és terrorizmusellenes részlegének vezetője azt állítja, „Duckenfield személyes felelősségvállalásának elmulasztása rendkívül rossz volt, és jelentősen hozzájárult a tragikusan és szükségtelenül elhunyt 96 ember halálához”. „Miután alaposan átvizsgáltuk a bizonyítékokat, a Koronaügyészi Kódexnek megfelelően úgy döntöttünk, elegendő bizonyítékunk van arra, hogy hat, bűncselekményt elkövető személyt megvádoljunk.”

Sir Norman Bettisont, a Mersey-parti és nyugat-yorkshire-i rendőrség korábbi főfelügyelőjét négy rendben elkövetett közhivatali kötelességszegéssel vádolták meg. A harmadik vádlott Graham Mackrell, a Sheffield Wednesday vezérigazgatója, aki a Hillsborough Stadion biztonságáért volt felelős. Szintén megvádolták Donald Dentont, a dél-yorkshire-i rendőrfőnököt, Alan Foster főfelügyelőt és Peter Metcalfot, a dél-yorkshire-i rendőrség ügyvédjét.

A rendőrfőnök korábbi vallomásáról és a Hillsborough-tragédiáról ide kattintva olvashatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik