HIRDETÉS
HIRDETÉS
THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2018.09.27 00:29 Frissítve: 2018.09.27 01:12

Haragban a világgal – Thury Gábor jegyzete

HIRDETÉS

 

José Mourinho üstökösként robbant be a futballtörténelembe, csapata, az FC Porto 2003-ban hódította el az UEFA-kupát, majd rá egy évre a Bajnokok Ligája-trófeát. Nem volt még 42 éves, és az motiválta, hogy ezt a kontinens topbajnokságaiban szereplő csapatokkal is megtegye. Londonba érkezésekor a Különleges (Special One) jelzővel illette magát, és tény, a Chelsea-ből élcsapatot faragott. Fél évszázados szünet után bajnoki címmel nyitott (2005), ám a Chelsea vele nem nyert BL-t: ráadásul kétszer is a Liverpool állította meg a londoniakat – akiktől angolosan távozott.

 
Nincs harag, de Mourinho elvette Pogba csk-helyettesi titulusát
Nincs harag? Pogba grimaszából nem úgy tűnik – videó

Következett ugyancsak egy topliga, a Serie A és az Inter. Milánóban „csak” meg kellett védeni a scudettót, de 45 esztendős szünet után 2010-ben a BL-t is megnyerte a gárdával. S itt le is zárhatjuk Mourinho első edző korszakát. Nagy stratéga, meghökkentő ötletekkel, extravagáns viselkedéssel, de mindig együttese érdekeit szem előtt tartva. Állandóan tűzben tartotta a játékosait, remek érzékkel motiválta őket, időnként szántszándékkal irányította magára a figyelmet, hogy ne aktuális csapata legyen a fókuszban. Nem áll tőle messze ez a viselkedés, mert személyiségéből fakadóan éltető eleme a konfrontálódás.

A Real Madridnál ez lett a veszte. Noha 2012-ben négy év pauza után Madridba vitte a bajnoki aranyat, a BL-elődöntőknél nem jutott tovább a Real. Nem tudott kijönni Cristiano Ronaldóval, de Iker Casillasszal és Sergio Ramosszal sem cseresznyézett egy tálból. Hiába nyert meg mindent spanyol földön, a konfliktusok szétfeszítették az öltözőt, s ilyenkor általában nem a csapat távozik, hanem az edző. A Chelsea-nél öt év után ismét bajnok lett (2015), mégis még ez évben menesztették. Pedig ő a londoni klub legeredményesebb edzője…

Már nem volt vele az öltöző, ahogy ezt a futballzsargonban mondják, s az MU-nál az eddig nyert három trófea ellenére is ez jelentheti a problémát: a Derby County elleni Ligakupa-kudarc ismét felszínre hozta a szakember és az egyébként nem könnyű eset Paul Pogba ellentétét. Ám míg a francia válogatottban Didier Deschamps kompromisszumot kötött a meglehetősen öntörvényű, de napjaink futballjában nélkülözhetetlen játékossal, a Special One nem tűri maga mellett a hozzá hasonló erős egyéniségeket. Mourinho zseni, nem is feltétlenül a meg nem értettek fajtájából. Mintha inkább ő nem akarna megérteni másokat.

Márpedig ilyen esetekben a megnyert trófeák csak ideig-óráig segítenek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.20 13:12:09

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A londoniak sokáig nagy fölényben voltak, ám Martial duplázott, és a végén Mourinho csapatának a kezében volt a meccs.

2018.10.07 17:05:31

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Folytatódott a manchesteriek nyeretlenségi sorozata az Anfielden • Azonos pontszámmal a City, a Chelsea és a Pool.

2018.09.28 12:02:49

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Az utolsó pillanatban mentett pontot Daniel Sturridge a „vörösöknek”.

2018.09.27 00:26:22

Angol labdarúgás THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Már nem volt vele az öltöző.

2018.09.26 00:31:51

Angol labdarúgás SINKOVICS GÁBOR

ALAPVONAL. Ám a mostani csapat Jürgen Klopp vezetésével, irányításával már az űrfutballt játssza. Lehet-e még tökéletesebb, kidolgozottabb, precízebb a játék, mint most a Poolé? Aligha.

HIRDETÉS
HIRDETÉS