Gary Neville bejelentette a visszavonulását

Vágólapra másolva!
2011.02.02. 20:28
null
Gary Neville a Manchester United ikonjaként akasztja szögre stoplisát (Fotó: Action Images)
Gary Neville, a Manchester United labdarúgócsapatának korábbi csapatkapitánya, Bajnokok Ligája-győztes védője azonnali hatállyal bejelentette visszavonulását a profi labdarúgástól.



Az utóbbi időben egyre kevesebbet szereplő, kiegészítő játékossá váló Neville – akitől szezon elején a csapatkapitányi karszalagot is megörökölte Nemanja Vidics – 35 évesen, majd’ húsz év profiskodás után döntött úgy, hogy felhagy a labdarúgással. A döntés bejelentése némileg váratlanul érte a labdarúgás közvéleményét, de Neville a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy már hosszú ideje érlelődött benne a döntés.

FERGUSON: PÉLDAKÉP
MINDEN FIATALNAK
Alex Ferguson korosztálya legjobb angol jobbhátvédjének nevezte az egész pályafutását a keze alatt játszó, visszavonulását ma bejelentő hátvédet.
„Gary volt generációja legjobb jobbhátvédje. Példakép minden fiatal profi számára: szorgalmas, lojális és intelligens. United-szurkolóként született és nőtt fel, fantasztikus karrierjével az Old Traffordon örökre kivívta a szurkolók szeretét.
A befolyása óriási volt a klubra, az öltözői jelenléte, a vezetői kvalitásai nagyszerű segítségemre voltak menedzserként. Minden fiatal játékos, aki hallhatta a különböző tanácsait, különösen a szerződésekkel kapcsolatban, nagy hálával tartozik neki.
Fiatal fiúként megvolt az akarata és az elhatározása, hogy sikeres legyen, és ez végig jellemző volt rá pályafutása során. Ez az az örökség, amit ráhagyományoz minden fiatal játékosra.”

„Manchester United-szurkoló voltam egész életemben, és mindent álmom valóra vált. Szomorú vagyok, hogy eljött pályafutásom utolsó napja, még ha mindannyian tisztában is vagyunk vele, hogy egyszer mindenki számára eljön a pillanat. Nekem most jött el” – mondta Gary Neville, aki összesen 602 alkalommal ölthette magára a „vörös ördögök” mezét.

„Hihetetlen csapatokban játszhattam, bennük néhánnyal a világ legjobb játékosai közül és természetesen ellenük is. Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy részese lehettem a csapat remek eredményeinek és nagyszerű sikereinek.”

„Nagyon sok ember van, akinek köszönetet kell mondanom, és természetesen mindenki felett van Alex Ferguson. Rengetegszer adott lehetőséget nekem és sokszor bízott bennem az elmúlt húsz évben, igazán úgy gondolom, hogy az elmúlt húsz év egyik legjobb menedzsere, s hálát kell adnom neki” – mondta Neville.

„Most új kihívások elé nézek, de a klub mindig része lesz az életemnek, akárhova is jutok. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a klub folytassa a sikereket, aminek a szinonimája lett az elmúlt időszakban a Manchester United, és mostantól mint szurkoló támogatom mindenben.”

Az öccsével, Phillel, Ryan Giggsszel, Nicky Butt-tal, Paul Scholesszal és David Beckhammel az MU ’92-ben ifjúsági FA-kupát nyert generációjához tarozó Neville a klub egyik legeredményesebb labdarúgójaként vonul vissza. Nyolcszoros bajnok, háromszoros angol FA-kupa-győztes, Bajnokok Ligája-győztes és megnyerte a klubvilágkupát, illetve annak elődjét, az Interkontinentális Kupát is, öt alkalommal kapott helyet Angliában az év csapatában. 2005 óta volt a Manchester United csapatkapitánya, és a karszalagtól csak tavaly vált meg. Az angol válogatottban 85-ször, két világbajnokságon (1998, 2006) és három Európa-bajnokságon (1996, 2000, 2004) szerepelt.

NÉVJEGY
Név: Gary Neville
Poszt: jobbhátvéd
Születési idő: 1975. 02. 18.
Nemzetiség: angol
Klubjai: Manchester United (1992–2011)
Mérkőzés/gól: 602/7
Válogatottság/gól: 85/0
Fontosabb eddigi sikerei*: 8x angol bajnok (1996, 1997, 1998, 2000, 2001, 2003, 2007, 2009), 3x FA-kupa-győztes (1996, 1999, 2004), 2x angol Ligakupa-győztes (2006, 2010), 3x Community Shield-győztes (1996, 1997, 2008), Bajnokok Ligája-győztes (1999, 2008), Interkontinentális Kupa-győztes (1999), klubvilágbajnok (2008)
* Neville természetesen azokat a címeket is magáénak tudhatja majd, amiket a Man. United ebben a szezonban megnyer .

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik