HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2018.09.16 16:30 Frissítve: 2018.09.16 16:34

FFT: kevesen gondolnák, de ez a brit futballkultúra alapköve!

A futballmérkőzésekre készülő műsorfüzetek sokak szemében már a múlt részét képezik, pedig ma is szép számban készülnek. Angliában a 10 (!) legmagasabb osztályban egyenesen kötelező!

HIRDETÉS

 

„A Seaham Red Star tartalékcsapatának a meccsén jártam, és láttam, ahogy a közönség félidőben a programfüzetemet lapozgatja – mondja Mike Rayner, aki meccsfüzetek gyártására szakosodott. – Nagyon jó érzés, hogy a munkádat tartják a kezükben, miközben olvassák is.”

Seaham Sunderlandtől délre fekszik az északkeleti parton, és illik rá a mondás: arra még a madár sem jár. Az ilyen helyeken a programfüzet éppen annyira része a közösségépítésnek, mint a találkozók előtt elfogyasztott sör.

„Gyakran hívnak bennünket olyan londoni szurkolók, akik minden hétvégén máshova mennek mérkőzésre, miközben kirándulnak is egyet, és az első kérdésük, hogy van-e programfüzetünk, illetve kitűzőnk. Ahol nemleges választ kapnak, oda nem is utaznak el. Más célpontot választanak.”

Rayner azt is elmondja: soha egyetlen meccsfüzetet sem dobott el azóta, hogy 53 éve kilátogatott első mérkőzésére. Azon a héten, amikor az FFT felkereste, öt példánnyal gyarapodott a gyűjteménye, mert ott volt a Thornaby, a Hebburn Town, a Sunderland Ryhope Community Association, a Boldon CA és a Jarrow Roofing mérkőzésén. Profi futballal csak a tévében találkozott abban a hét napban, méghozzá, amikor leült megnézni nagy kedvence, a Middlesbrough meccsét a Charlton ellen a Championshipben.

Egy igazi megszállott. De nélküle és a hozzá hasonlók nélkül aligha születhetnének meg a füzetek, amelyeknek muszáj megszületniük, hiszen a brit futballkultúra alapkövei. A 2013–14-es idény kezdetén meghirdették, hogy megbüntetik a Northern League azon csapatait, amelyek nem jelentetnek meg műsorfüzetet. A büntetések 50-től 200 fontig terjedhetnek.

Igen, jól olvasták: a kluboknak muszáj készíteniük saját programfüzetet a hazai mérkőzésekre egészen az angol futball tizedik szintjéig.

A FourFourTwo terjedelmes riportban mutatja be azokat a szerkesztőket és a szurkolókat, akiknek az elmaradhatatlan meccsfüzetek köré szerveződik az élete. A cikk elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.14 22:50:47

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Jürgen Klopp csapata 2–1-re nyert a későn ébredő Spurs ellen a Wembleyben.

2018.09.14 16:29:02

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Két nappal a vb-döntő előtt Pogbával chatelt, rengeteg ügyfele van a Premier League-ből.

2018.08.28 12:06:22

Angol labdarúgás MAROSI GERGELY

Ha ebben az idényben sem szerez nagy trófeát, az valószínűleg az állásába kerül, és edzői reputációja is megsínyli.

HIRDETÉS
HIRDETÉS