Ferguson: Moyesnak túl nagy falat a Manchester United

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.22. 13:55
null
Ferguson elmondta a véleményét Moyes-ról
Sir Alex Ferguson, a Manchester United labdarúgócsapatának edzőlegendája szerint David Moyes nem volt felkészülve arra, hogy az Everton után egy topklub, a Manchester United menedzsere legyen – derül ki Ferguson „My Autobiography” (Önéletrajzom) című könyvének frissített verziójából.

A skót szakember önéletrajzáról szóló könyve még 2013-ban jelent meg, frissített változata azonban csütörtökön kerül a polcokra. Alex Ferguson ebben részletesen kitér David Moyesra, valamint azokra a vádakra, miszerint „elöregedett” csapatot adott volna át Moyesnak.

„Butaság, hogy egy hanyatló, öreg csapatot vett át tőlem Moyes. A probléma vele volt, hatalmas ugrás volt számára az Evertonból a Manchester United kispadjára átülni. Nem érezte át, hogy az MU mekkora klub.”

Ferguson részletes beszámolót adott a könyvében a Moyes-korszakról, meglátása szerint a manchesteri tradíciókat felrúgva, lassabb játékstílust erőltetett a csapatra.

„A visszaesés oka a sebesség volt. A United játékosok hozzászoktak a gyors iramhoz. Amikor régen a tempó bármilyen okból lelassult, akkor a félidőben rászóltam a csapatra. Azt mondtam a játékosaimnak, hogy ezek nem mi vagyunk! A gyors játék sosem gátolt meg minket abban, hogy jó eredményeket érjünk el” – mondta.

FERGUSON...

Louis van Gaalról: „Ő a tökéletes választás a Manchester United vezetésére. Louis az az ember, akit én igazi menedzsernek nevezek. Az egyik legprofibb edző. Ha egy szóval jellemezhetném, azt mondanám, félelmetes. A labdarúgás az élete. Bárhol dolgozik, mindegyik játékos rengeteget tanulhat tőle. Jó választás volt.”

Arsene Wengerről: „Hogy megdönti-e az én, huszonhat és fél éves edzői időszakomat az Arsenal élén? Én nem hinném. (Wenger jelenleg 18 éve az Arsenal menedzsere – a szerk.) Nagyon örülök neki, hogy az Arsenal az előző szezonban megnyerte az FA-kupát. Különleges érzés volt Arsene számára, ráadásul nyomás alatt volt már, hogy kilenc éve nem nyert trófeát a csapatával.”
Ryan Giggs másodedzővé való kinevezéséről: „Fantasztikus döntés volt! Louis segíthet Giggsnek megismerni a menedzseri létet, míg Ryan megmutathatja Louisnak a klub belső működését. Sokat tanulhatnak egymástól.”

Ferguson egyébként azt is elárulta, nem sokat tudott Moyes menesztéséről, illetve Louis van Gaal kinevezéséről nem is kérték ki a véleményét. Mint írja, a klubnál a befolyása érezhetően csökkent, miután Davis Moyest menesztette az MU, ennek ellenére a 72 éves legenda úgy látja, ő is és a klub is helyesen járt el, amikor a volt Everton-trénert bízták meg a Manchester irányításával.

„Sokan azt mondják, hogy elsietett, rossz választás volt, ám ez nem így van. Úgy tűnik, ez az elfogadott álláspont, de ez ostobaság. Szigorú, módszeres kiválasztási folyamat volt, és úgy érzem, helyesen cselekedtünk. Csendben, szakmai alapon, profin intéztük a dolgokat.”

Arra is rámutatott, hogyan próbálta rábeszélni Moyest arra, hogy tartsa meg Mike Phelant, aki korábban Ferguson mellett dolgozott másodedzőként, ám Moyes nem hallgatott rá.

„David biztosan úgy érezte, egy ekkora klubnál mindenhol a saját embereinek kell dolgoznia, és a megfelelő támogatási rendszert ki kell alakítania, ez azonban szerintem már megvolt, sok nagyszerű ember állt a rendelkezésére.”

„Aztán az eredmények romlottak, mindegyik vereség újabb kalapácsütést jelentett számára, ez a viselkedésén is meglátszott. Januárban megvettük Juan Matát, ettől mindenki felemelkedést várt, de láttam, hogy egyre nagyobb falak közé szorul, egyre nehezebb volt a levegővétel. Tudtam, hogy ez ugyanaz az érzés, amin én nyolcvankilencben átmentem, az is egy szörnyű időszak volt.”

„A rossz eredmények után privát találkozóra hívtam. Nekem és minden United-szurkolónak borzalmas volt a gyenge szereplés, mivel jó játékosok voltak a keretben, ám mégis rossz formában játszott mindenki. Ez a súly viszont David vállára nehezedett. Úgy gondolta, hogy egy elavult rendszert hagytam magam mögött Manchesterben.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik