Felvirágzott a kölcsönüzlet a Premiershipben

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2011.01.17. 20:14
null
Wayne Bridge a Chelsea és a Manchester City után a Premiership sereghajtójánál kötött ki (Fotó: Action Images)
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban az elmúlt héten többnyire kölcsönügyletek nyélbe ütésével foglalkoztak a csapatok, de egy-két nagyszabású transzfert is előkészítettek.

Virágkorát éli Angliában a kölcsönüzlet, csak éppen ez nem a gazdasági prosperitást, fellendülést jelzi, hanem azt, hogy a Premiershipben vagonnyi pénzt kereső, de csak a kispadon vagy még ott sem ücsörgő játékosoktól igyekeznek megszabadulni a klubok.

A legtehetősebb jár az élen ebben: a Manchester City kölcsönadta a 36-szoros angol válogatott bal oldali mindenest, Wayne Bridge-et a West Ham Unitednek a tavaszi idényre. A Chelsea-től érkezett futballistáért 13 millió eurót fizetett a „Manszúrsejk City" anno, de Bridge mára három vetélytársa, Alekszandar Kolarov, Joleon Lescott és Pablo Zabaleta miatt messze került a kezdőtől (pechjére még a német Jerome Boateng is bevethető a posztján).

A mostanában nem éppen bombaformában futballozó (5.3-as átlagosztályzat a Sky Sports szerint) Bridge legalább pályára léphetett pár bajnokin az idényben, nem csak egyszer, mint a paraguayi támadó, Roque Santa Cruz, az „újkori" ManCity egyik első nagy fogása. A dél-amerikai csatár 2009 nyarán 21.2 millió euróért érkezett a Blackburntől, és azóta húsz bajnokin szerepelt... Most visszatért a feladóhoz, hogy ott idézze fel egykori kiváló formáját.

A City-menedzser Roberto Mancini már most kijelentette, hogy első számú nyári célpontja Gareth Bale (apropó: eszébe jutott késő bánatként Alex Ferguson MU-vezérnek, hogy a 16-17 éves Bale-t kis híján leigazolta, de aztán elült valahol az ügy). Mancini egy másik kiszemeltjével, Dani Alvesszel a Barcelona hosszabbítani készül. Az angol klub hasonló szándékokat táplál kapusával, Joe Harttal kapcsolatban, ám Mancini azt is kijelentette, hogy a cserekapus Shay Given nem mehet addig sehová, amíg nincs megfelelő helyettese.

„De hol találunk olyan kapust, mint Shay?" – tette fel a kérdést Mancini.

A 34 éves kapusért 2009 januárjában kifizetett kilencmillió euró fényében azért lenne egy-két ötletünk...

Gareth Barryt mindeközben az Inter, Emmanuel Adebayort a Fulham és a Real Madrid csábítja (Mario Balotelli térdsérülése azért elgondolkodtathatja a Cityt vele kapcsolatban), és elismerte Mancini azt is, hogy a Shaun Wright-Phillips, Michael Johnson páros még ebben a hónapban elhagyhatja a klubot, rajta biztosan nem múlik. A mostanában egyre ritkábban pályára lépő Micah Richardsért a Chelsea tett húszmillió eurós, elgondolkodtató ajánlatot.

A Tottenham lemondott David Beckham kölcsönvételéről, de a 35 éves nemzeti ikon kijelentette, hogy amikor a jövő év végén lejár a szerződése a Los Angeles Galaxynél, mindenképpen hazatér, hogy egy angol klubból vonuljon vissza. A londoniak egy másik Davidet, Bentleyt kölcsönadták a Birmingham Citynek: az angol válogatott jobbszélső a tavaszi idény után visszatérhet. Hamarosan követheti Bentleyt Robbie Keane, mégpedig hétmillió euróért, bár a hírek szerint a West Ham ráígért a Birminghamre. A győztes az lehet, aki a legtöbbel emeli Keane heti 78 ezer eurós bérét. A Birmingham egyébként 700 ezer eurót adna a Rangersnek a középcsatár Kenny Millerért, de a két klub hiába egyezett meg egymással, a 31 éves skót maradni akar.

A Tottenham legújabb kiszemeltje a fiatal olasz támadó, Nicola Sansone a Bayern II-ből, valamint Jefferson Farfán a Schalkéből, és a hírek szerint 15 milliót ajánlottak a Villarrealnak Giuseppe Rossiért, 1.8-at pedig az Evertonnak Phil Neville-ért. Egyes sajtómunkások szerint Harry Redknapp menedzser azt fontolgatja, kölcsönadja Wilson Palaciost, hogy az így megtakarított bérhez valamennyit hozzácsapva megszerezze a tavaszra a Real Madridtól Lassana Diarrát.

A nyáron lejáró szerződésű Everton-középpályásra, Steven Pienaarra is fáj a londoniak foga, ám itt a Chelsea beelőzhet egy januári 3.5 milliós vételi ajánlattal (bár Carlo Ancelotti mester bejelentette, hogy neki aztán semmi szüksége nincs Pienaarra). David Moyes menedzser elismerte, hogy két ajánlatot is elfogadtak, most már a dél-afrikain múlik, hol folytatja januárban.

Ha már Everton: a „stolverkosok" kölcsönadták a nigériai támadót, Aiyegbeni Yakubut a championshipbeli Leicester Citynek, mégpedig vételi opcióval. A jól megtermett éket 2007-ben 16.5 millióért vették a Middlesbrough-tól, de csak első idényében szolgálta meg a tekintélyes summát. Utóda a Monacótól érkező kongói Dieumerci Mbokani lehet. A kiváló védő, Leighton Baines kijelentette: marad az Evertonban, még ha maga a Bayern München jelentkezett is be érte, nyártól pedig érkezhet mellé a Marseille-től Taye Taiwo.

Kádár Tamást is kölcsönadta klubja, a Newcastle United: a magyar fiú a League One-beli, azaz a harmadosztályú Huddersfield Townban erősödik egy hónapot (térde egészségének függvényében). A Wigan argentin válogatott támadóját, Mauro Bosellit adta kölcsön, mégpedig a transzfervilág konstans nagybevásárlójának és maradéktalan kiélvezőjének, a Genoának.

Két és félmillió euróért engedte el a Wolverhampton Wanderers a belga válogatott bal oldali futót, Jelle van Dammét a Standard Liege-hez, a West Bromwich egymillióért az U21-es válogatott támadót, Luke Moore-t a Swansea Citynek.

Talán túl nagy fába vágta a fejszéjét az Aston Villa, amely Karim Benzemát szeretné megvásárolni, a kameruni szűrőt, Jean Makount viszont megszerezte a Lyontól, mégpedig igen jutányos, hatmilliós áron (bár az összeg akár 3 millióval is nőhet, az afrikai futógép két éve még 14-ért cserélt gazdát).

A West Ham középpályásáért, Valon Behramiért négymillió eurót ajánlott a Fiorentina. Az új Liverpool-főnök Kenny Dalglish a Villa szélsőjével, Stewart Downinggal, a West Ham középpályásával, Scott Parkerrel, a bayernes Mark Van Bommellel, valamint azzal a Victor Obinnával erősítené szárnyaszegett legénységét, aki az Inter „tulajdonaként" kölcsönben a West Hamnél szerepel. Dán védőjét, Daniel Aggert a Fiorentina és a Málaga is csábítja, de a „legizgatóbb" az a hír a Pool-fanok számára, hogy holland sajtóértesülések szerint a klub hivatalos ajánlatot tett az Ajaxnak Luis Suárezért. Ám a jól értesültek szerint Dalglish csupán 18 millió eurót költhet a télen, praktikusan ez azt jelenti, hogy egy-három cserejátékosától meg kell válnia.

Továbbra is védőt keres a Chelsea, és ezzel szépen fel is verte a Benfica-bekk David Luiz árát, úgy 30 millióra. A B-terv Diego Godín az Atlético Madridból. Az ördöngös chilei szélsőért, Alexis Sánchezért szintén tettek lépéseket a londoniak, de az ő megszerzése sem lesz olcsó mulatság, lévén az Inter, a Barcelona és a Manchester United is érdeklődik a dél-amerikai iránt. Az MU-nál azon gondolkodnak, hogy csak úgy hosszabbítanak nyáron a 2007-ben 25 millióért vett Owen Hargreavesszel, hogy csak pályára lépés esetén fizetnek. A Sunderland viszont kész rendes bért adni a szintén MU-s és szintén ritkán egészséges Michael Owennek, csak írjon alá hozzájuk; és szerette volna kölcsönvenni – immáron harmadízben – a PSG-től az elvágyódó Stephane Sessegnon-t, de aláírás és pecsét helyett kosarat kapott. Az ambiciózus klub az Internél bejelentkezett Sulley Muntariért.

A Blackburn szeretné megszerezni a Schalkétől a nem éppen simulékony természetű szűrőt, Jermaine Jonest, és nem is sok választja el attól, hogy kölcsönkapja egy fél évre, majd a nyártól végleg hozzákerüljön. A Hoffenheim makrancos támadójáért, Demba Báért 12 millió eurót kínált a Stoke City, és a németek el is fogadták, azonban a szenegáli csatár megbukott az orvosi vizsgálatokon. Kérdéses ezek után, hogy az árversenyben alulmaradt West Ham tesz-e újabb lépéseket Ba megszerzéséért. A Birmingham City svéd középpályásának, Sebastian Larssonnak Newcastle Unitedbe történő transzfere pedig azért esett kútba, mert bár a két egylet egymás tenyerébe csapott, a futballista kevesellte a „szarkák" által ajánlott bért. A svéd most az Aston Villával alkudozik.

Zárjuk mai cikkünket az angol futball legújabb csodagyerekével, Alex Oxlade-Chamberlainnel, a 17 éves Southampton-középpályással, akiért az Arsenal, a Liverpool, a Chelsea és az MU megy ölre egymással. Oxlade-Chamberlain eszmei értékét jelzi, hogy a licit 12 millió euróról indul…

ÁTIGAZOLÁSOK, PREMIER LEAGUE, 2011, TÉL
ARSENAL
Érkezett: Aaron Ramsey (Nottingham Forest, kölcsönből vissza), Vito Mannone (Hull, kv.)
Távozott: Vito Mannone (Hull, kölcsönbe, ingyen)
STOKE CITY 
Érkezett: Jermaine Pennant (Real Zaragoza, 2 500 000 euró), Liam Lawrence (Portsmouth, kv.), Michael Tonge (Preston, kv.), Danny Pugh (Preston, kv.)
Távozott: Andrew Davies (Walsall, k., i.), Liam Lawrence (Portsmouth)
WOLVERHAMPTON WANDERERS
Érkezett: Sam Vokes (Bristol City, kv.)
Távozott: Marcus Bent (Birmingham, kv.), Jelle van Damme (Standard Liege, 2 500 000), John Dunleavy (Barnet, k.)
NEWCASTLE UNITED 
Érkezett: Kazenga LuaLua (Brighton, kv.), Hatem Ben Arfa (Marseille, 6 000 000)
Távozott: Matthew Grieve (Stockport, k., i.), Jóan Edmundsson (Gateshead, k., i.), Kádár Tamás (Huddersfield, k., i.)
FULHAM
Érkezett: Neil Etheridge (Fulham II), Steve Sidwell (Aston Villa, 600 000)
Távozott: Fredrik Stoor (Valerenga), Pascal Zuberbühler (Fulham II)
WEST BROMWICH ALBION 
Érkezett: Reuben Reid (Walsall, kv.), Leon Barnett (Norwich, kv.), Luke Moore (Derby, kv.), Gianni Zuiverloon (Ipswich, kv.), Luke Daniels (Rochdale, kv.)
Távozott: Leon Barnett (Norwich), Luke Daniels (Bristol Rovers, k., i.), Luke Moore (Swansea), Chris Wood (Brighton, k., i.), Joe Mattock (Sheffield United, k.)
MANCHESTER UNITED 
Érkezett: Anders Lindegaard (Aalesunds, 5 000 000), James Chester (Carlisle United, kv.)
Távozott: James Chester (Hull City, 350 000), Federico Macheda (Sampdoria, k.)
WIGAN ATHLETIC 
Érkezett: Chris Kirkland (Leicester City, kv.), Piscu (Deportivo La Coruna, i.), Cso Von Hi (Szuvon Bluewings, kv.)
Távozott: Mauro Boselli (Genoa, k.)
ASTON VILLA
Érkezett: Kyle Walker (Tottenham II, k.), James Collins (Burton Albion, kv.), Jean Makoun (Lyon, 6 000 000)
Távozott: James Collins (Shrewsbury Town, k., i.), Brad Guzan (Hull City, k., i.), Steve Sidwell (Fulham, 600 000)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Matt Fry (Charlton, kv.), Freddie Sears (Scunthorpe, kv.), Wayne Bridge (Manchester City, k., i.)
Távozott: Tal Ben Haim (Portsmouth, kv.)
EVERTON
Érkezett: James Vaughan (Crystal Palace, kv.)
Távozott: Aiyegbeni Yakubu (Leicester City, k.)
LIVERPOOL
Érkezett: Jason Banton (Blackburn)
Távozott: Charles Itandje (Atromitosz, i.), Simon András (szerződését felbontották)
TOTTENHAM HOTSPUR 
Érkezett: Kyle Naughton (Leicester City, kv.), Bongani Khumalo (SuperSport United, 1.800.000), John Bostock (Hull City, kv.), Andros Townsend (Ipswich, kv.), Jonathan Obika (Crystal Palace, kv.)
Távozott: Jonathan Obika (Peterborough, k., i.), David Bentley (Birmingham, k., i.)
BLACKBURN ROVERS
Érkezett: Frank Fielding (Derby, kv.), Jason Brown (Leyton Orient, kv.), Roque Santa Cruz (Manchester City, k.)
Távozott: Jason Banton (Liverpool), Amine Linganzi (Preston, k.)
MANCHESTER CITY 
Érkezett: Gunnar Nielsen (Tranmere, kv.), Kieran Trippier (Barnsley, kv.), David Ball (Swindon Town, kv.), Andrew Tutte (Shrewsbury Town, kv.), Edin Dzeko (Wolfsburg, 31 000 000)
Távozott: Roque Santa Cruz (Blackburn, k.), Wayne Bridge (West Ham, k., i.)
SUNDERLAND
Érkezett: George McCartney (Leeds United, kv.), Jack Colback (Ipswich, kv.), Andy Reid (Sheffield United, kv.), David Healy (Doncaster, kv.)
Távozott: –
BIRMINGHAM CITY
Érkezett: Jake Jervis (Notts County, kv.), Luke Hubbins (Notts County, kv.), Jordon Mutch (Watford, kv.), Marcus Bent (Wolverhampton, kv.), James O’Shea (Stevenage, kv.), Garry O’Connor (Barnsley, kv.), David Bentley (Tottenham, k., i.)
Távozott: –
BLACKPOOL
Érkezett: Ishmel Demontagnac (Stockport, kv.), Danny Coid (Rotherham, kv.), Ashley Eastham (Carlisle United, kv.)
Távozott: Louis Almond (Barrow, k., i.), Ishmel Demontagnac (Stockport, k., i.), Steven Husband (Stockport, k., i.), Ashley Eastham (Cheltenham, k., i.)
CHELSEA
Érkezett:
Távozott:
BOLTON
Érkezett:
Távozott: Andrew O'Brien (Leeds)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik