FA-kupa: csatárai juttatták döntőbe a Chelsea-t

Vágólapra másolva!
2018.04.22. 17:53
null
Olivier Giroud gólja adta meg az alaphangot (Fotó: AFP)
A gól nélküli első félidőt követően a Chelsea gyors találattal vezetést szerzett, majd a hajrában még egyszer bevette a Southamtpon kapuját az angol labdarúgó FA-kupa elődöntőjében, így története során tizenharmadszor bejutott a fináléba.

ANGOL FA-KUPA, ELŐDÖNTŐ
CHELSEA–SOUTHAMPTON 2–0 (0–0)

London, Wembley. Vezette: M. Atkinson
Chelsea: Caballero – Azpilicueta, G. Cahill, Rüdiger – Moses, Fabregas (Pedro, 76.), Kanté, Emerson Palmieri – Willian (Bakayoko, 64.), E. Hazard – Giroud (Morata, 80.). Menedzser: Antonio Conte
Southampton: McCarthy – Cédric, Bednarek (Gabbiadini, 78.)), Josida, Hoedt, Bertrand – Lemina, Romeu, Höjbjerg (Tadics, 63.) – S. Long (Redmond, 63.), Austin. Menedzser: Mark Hughes
G: Giroud (46.), Morata (82.)

Gyakorlatilag mindkét csapat az utolsó szalmaszálat próbálta megragadni, hogy ne keserű szájízzel zárja a szezont: a Chelsea a reméltnél korábbi BL-búcsút és a csalódást keltő bajnoki szereplést, míg a Southampton a Championshipbe való lehetséges zuhanás gondját szerette volna elhalványítani.

A két fél egy héttel ezelőtt drámai meccset játszott egymással, a Soton a 70. percig két góllal vezetett, a londoniak azonban a csereként beállt Olivier Giroud duplájának köszönhetően végül megnyerték a találkozót. Mint utóbb kiderült, az exarsenalos ezúttal is főszereplő lett...

Az első játékrészt a „kékek" kezdték jobban, Eden Hazard egy veszélyes távoli lövéssel jelezte, hogy idén sem adnák alább a döntőbe jutásnál. Nem sokkal később Willian még közelebb járt a vezető gól megszerzéséhez, majd következett az első Southampton-lehetőség, ám Mario Lemina elcsúszott lövés közben, így Willy Caballerónak nem volt nehéz dolga. A félidő folytatásában is inkább a londoniak akarata érvényesült, ám hiába birtokolta többet a labdát és voltak veszélyesebb helyzetei Antonio Conte együttesének, a csapatok gól nélküli állásnál vonultak pihenőre.

A fordulás után nem totojázott sokat a Chelsea, szinte rögtön megszerezte a vezetést: Hazard vette át pazarul a labdát, továbbjátszotta Giroud-nak, a francia támadó pedig két csodás csellel átverte gyakorlatilag a teljes védelmet, majd estében, jobbal a kapuba stukkolt (1–0). Giroud 2013-as debütálása óta 26 FA-kupa-mérkőzésen 22 találatban játszott kulcsszerepet (15 gól, 7 assziszt), ezzel ő büszkélkedik a legjobb mutatóval az azóta eltelt időszakban.

Egy perccel később megduplázhatta volna előnyét a Chelsea, Willian száguldott végig a pályán, a végén kitolta balra a labdát, amelyet Hazard tekert éppen csak a bal alsó mellé.

Ettől végre felébredt a Soton, Charlie Austin okosan átlépett labdájával Shane Long találta magát szemben Caballeróval, de nem tudott élni a lehetőséggel, és bőven a kapu mellé lőtt. A csereként beállt Nathan Redmond lövésénél már bravúrra volt szüksége az argentinnak, aki egy minutummal később hatalmasat hibázott, szerencséjére azonban Martin Atkinson a kapus Austinnal való ütközését követően kifelé ítélt szabadrúgást, hiába csorgott a labda a gólvonalon túlra.

És mint kiderült, ez a meccsbe került Mark Hughes gárdájának, a túloldalon ugyanis Álvaro Morata az első labdaérintésével betalált: a spanyol csatár Azpilicueta remek beadását követően fejelt mintaszerűen a jobb sarokba (2–0). Az utolsó puskaporát ellőve a Southampton kapufával felelt a második gólra, majd Morata duplázhatott volna, ám a gólvonalról menteni tudott még Josida.

A lényegen mindez már nem változtatott, a Chelsea az összképet nézve megérdemelten győzött, és jutott be így a május 19-ei fináléba, amelyben a Tottenhamet legyőző Manchester United lesz az ellenfele.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik