Chelsea: ezért került Cech neve is a PL-nevezett játékosok közé

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.10.21. 08:46
null
Mendy és Cech a Chelsea e heti edzésén (Fotó: Getty Images)
Mint beszámoltunk róla, az angol Premier League-ben szereplő csapatoknak keddig kellett leadniuk a végleges, 25 fős kereteiket a 2020–2021-es idény őszi szezonjára. A Chelsea-nél nem kis meglepetésre a listára került Petr Cech is, aki 2019 nyarán felhagyott a játékkal, s azóta a londoni klub tanácsadójaként dolgozik. Az együttes hivatalos közleményt adott ki a történtek hátteréről.

A Chelsea beszámolója szerint azért döntöttek Cech „reaktiválása” mellett, mert a koronavírus által teremtett bizonytalan időkben minden plusz játékosra és tapasztalatra szükség lehet. Még úgyis, hogy a londoni csapat keretében a cseh ikon mellett további három tapasztalatlannak kicsit sem nevezhető kapus is akad: a világ jelenlegi legdrágább kapusa, Kepa Arrizabalaga, Willy Caballero, valamint a néhány héttel ezelőtt megszerzett Édouard Mendy.

A közlemény szerint Cech negyedik számú kapus lesz, rendszeresen a csapattal készül majd, ugyanakkor bevetése csakis kényszer szülte lehet, alapvetően a fent említett három játékossal szeretnék megoldani az idényt.

„Petr Cech kapusvésztartalékként került a keretbe. Mindez elővigyázatosságból történt a koronavírus-válság miatt kialakult, eddig példa nélküli szituációra válaszul” – fogalmaz a klub honlapja.

Cech hetek óta készült a bejelentésre – brit lapok már korábban is cikkeztek arról, hogy látták beállni a Chelsea edzésein egyszer-egyszer a kapuba. A csapat menedzsere, Frank Lampard akkor arról beszélt, csupán kedélyjavító intézkedésről, tapasztalatmegosztásról szól az egész. Mindezt most is fenntartotta.

„Az, hogy Petr itt van és együtt edz a kapusainkkal, hogy így is megoszthatja a tapasztalatait, szerintem szenzációs dolog. Törékeny, nehéz időket élünk. Az, hogy velünk van, segít megőrizni az ő és a keret többi kapusának egészségét is. Petr láthatóan élvezi a szituációt és a többiek számára is jó élményről van szó. A világ egyik legjobb kapusa volt hosszú idényeken keresztül, miért ne használnánk fel a tudását és a tapasztalatait, ahogyan csak tudjuk? A Chelsea szűk családot is jelent, nem csupán egy egyszerű klubot” – magyarázta Lampard, aki éveken át futballozott együtt „új” játékosával. A tréner hozzátette, kicsit sem érezné őrültségnek, ha ténylegesen meccsre is kellene neveznie Cechet.

Cech 2004-ben lett a Chelsea kapusa és egészen 2015-ig szolgálta a klubot. Ezt követően az Arsenalban védett még négy idényt, mielőtt 2019 nyarán befejezte profi karrierjét. 443 meccsen lépett pályára a Premier League-ben, 207 találkozón nem kapott gólt.

A Chelsea-vel egyaránt négy bajnoki címet és FA-kupát nyert, valamint három Ligakupa- és két angol Szuperkupa-győzelmet ünnepelhetett. Aminek nagy valószínűséggel a legjobban örülhetett, az a 2012-es Bajnokok Ligája-siker. A következő évben az Európa-liga serlege is bekerült a gyűjteményébe. Az Arsenallal két angol Szuperkupát és egy FA-kupát sikerült nyernie.

A 38 éves sportember visszavonulása óta sem tunyult el, többek között – gyerekkori álmát megvalósítva – jégkorongkapusként is kipróbálta magát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik