Chelsea: a számok nem hazudnak, Fabregas a legjobb

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.27. 17:15
null
Fabregas a West Bromwich Albion elleni mérkőzésen gólpasszt adott Hazardnak (Fotó: Action Images)
Cesc Fabregas, az angol Premier League-ben szereplő Chelsea labdarúgója élete formájában játszik. Nem csoda, hogy az angol bajnokságban a rekordok kapuját döntögeti, a statisztikák alapján ő Premier League legkreatívabb középpályása.

 

A Chelsea támadójátéka sokat változott az előző idényhez képest. Míg korábban akadt versenytársa a londoni „kékeknek”, a Mirror angol lap szerint „mostanra már a Föld legpusztítóbb egységévé” váltak.

A változás leginkább annak tudható be, hogy José Mourinho Cesc Fabregasszal, egy világklasszis játékossal erősítette meg csapata középpályáját. Természetesen Diego Costa is hozzájárul góljaival a londoniak eredményeihez, mégis Fabregas jelenti a különbséget, mivel új játékstílust és karaktert ad a csapatnak és magának a Premier League-nek.

Mourinho elárulta, mindig is úgy tervezte, hogy Fabregast egy sorral hátrébb játszatja, így nagyobb területe nyílik a játékszervezésre és a csapat tempójának diktálására. A Special One húzása bejött, Cesc pedig kivirult a Chelsea-ben.

„Még sohasem élveztem annyira labdarúgó-mérkőzést, mint ma az első félidőt” – mondta a 27 éves középpályás a West Bromwich Albion 2–0-s legyőzése után.

Fabregas a West Brom elleni bajnokin több Premier League-rekordot is felállított. Az angol bajnokság 2014–2015-ös idényében egy mérkőzés tekintetében nála többször senki sem ért a labdához (174), a támadóharmadban nála többször senki sem passzolt (72), és övé a legtöbb sikeres átadás is a pálya ezen részében (64).

Ez már önmagában is meggyőző, de ha összehasonlítjuk az említett adatokat a korábbi rekorddokkal, akkor látható csak igazan, valójában mennyire eredményesen teljesít a spanyol.

A statisztikai kimutatásokra specializálódott Opta 2006-ig visszamenőleg jegyez adatokat a Premier League-ről. A passzok számát vizsgálva kiderül, Fabregasnál senki sem passzolt többet és pontosabban a pálya támadóharmadban egy PL-mérkőzés alatt.

A legtöbb passz a támadóharmadban egy PL-mérkőzésen
72 Cesc Fabregas (Chelsea–West Bromwich Albion, 2014 november)
67 David Silva (Manchester City–Stoke City, 2014 február)
65 Cesc Fabregas (Birmingham City–Arsenal, 2008 február)

A legtöbb sikeres passz a támadóharmadban egy PL-mérkőzésen
64 Cesc Fabregas (Chelsea–WBA, 2014 november)
58 Paul Scholes (Manchester United–QPR, 2012 április)
58 Yaya Touré (Man. City–West Ham, 2014 május)

Ha megnézzük az egy Premier League-mérkőzésen a legtöbb labdaérintést végző játékosok listáját, Fabregas ugyan „csak” a második és harmadik helyet foglalja el Yaya Touré mögött, de tekintve, hogy valamivel több mint három hónapja indult újra útnak angol karrierje, ez kiemelkedő.

A legtöbb labdaérintés egy PL-mérkőzésen
175 Yaya Touré (Man. City–Stoke, 2011 december)
174 Cesc Fabregas (Chelsea–WBA, 2014 november)
162 Cesc Fabregas (Chelsea–Aston Villa, 2014 szeptember)

A számok alapján egyértelmű, hogy ő a Premier League egyik, ha nem a legjobb kreatív középpályása.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik