Aston Villa: visszavonul a rákkal küzdő csapatkapitány

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.09. 11:22
null
Sztilijan Petrov visszavonul (Fotó: Reuters, archív)
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Aston Villa csapatkapitánya, Sztilijan Petrov bejelentette visszavonulását. A bolgár válogatott rekorderénél 2012 márciusában akut leukémiát állapították meg, ekkor felfüggesztette karrierjét. A kezelés folytatódik a visszavonuló futballistánál, aki aktív pályafutása befejezésével nagykövetként tevékenykedik tovább.

 

 

Mihail Iliev, a bolgár válogatott csapatorvosa szerint a csernobili (Szovjetunió) atomerőműben történt 1986-os robbanás okozta a játékosnál a rákos megbetegedést. A katasztrófa idején Petrov még csak hatéves volt, és az északnyugat-bulgáriai Montana környékén – ahol gyerekkorát töltötte – a normális radioaktív sugárzás 1000–1300-szor magasabb volt a normálisnál. A kommunista vezetők a vasfüggöny mögötti országokban eltitkolták a veszély mértékét a lakosság elől.

„Nehéz szívvel jelentem be, hogy visszavonulok. Kavarognak bennem az érzések, de úgy érzem, a család és a barátok támogatása átsegít ezen a nehéz időszakon – olvasható az Aston Villa honlapján megjelent közleményben. – Mióta akut leukémiát diagnosztizáltak nálam, megértettem, mennyire megnehezíti ez a betegség az emberek életét. Segíteni szeretnék, létrehozok egy alapítványt, amellyel a rákos betegeket támogatom.”

„A futballban eltöltött évekért mindig nagyon hálás leszek. A betegség megérintette az embereket, én pedig pozitívan szeretném felfogni a dolgot. Ez lesz életem legnagyobb kihívása” – tette hozzá Sztilijan Petrov, majd köszönetet mondott az Aston Villa, a Celtic és a bolgár válogatott szurkolóinak és edzőinek is.

Petrov a CSZKA Szófiában kezdte pályafutását, majd hét évet töltött a Celticnél, ahonnan 2006-ban igazolt az Aston Villához. A bolgár válogatottban 106 alkalommal lépett pályára, ezzel rekorder.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik