Arsenal: Wenger elküldte volna, most ő a PL egyik legjobbja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.05. 14:01
null
Francis Coquelin az Arsenal alapembere lett (Fotó: Reuters)
Arsene Wenger, az angol élvonalbeli Arsenal menedzsere elmondta, néhány hónapja megfordult a fejében, hogy új csapatot keres Francis Coquelinnek, a londoni csapat francia középpályásának, aki decemberi visszarendelése óta alapembere lett az „ágyúsok” kezdőcsapatának. A 23 éves játékos statisztikái jobbak, mint a Premier League legjobbjának tartott Nemanja Matics mutatói.

 

Coquelin 2008-ban 17 évesen csatlakozott az Arsenal utánpótlásbázisához, s Arsene Wenger – a tőle megszokott módon – türelmesen figyelte az U19-es Európa-bajnok fejlődését. 2014 nyarán Coquelinnek a QPR egyéves kölcsönszerződést ajánlott, ám végül kútba esett az üzlet. A francia így maradt az Arsenalnál, azonban novemberben a másodosztályú Charlton Athletichez került kölcsönbe, mivel Wengertől gyakorlatilag egyetlen egy Ligakupa-meccsen kapott bizalmat az ősszel.

„Mindenkit ledöbbentett Coquelin hirtelen fejlődése – nyilatkozta Wenger. – A szezon elején azt mondtam neki, karácsonyig adjon bele mindent, s aztán leülünk beszélgetni a jövőjéről. Magamban azt gondoltam, ha nem tud bizonyítani a pályán, akkor elengedjük más együtteshez. Nem szabad egy fiatal játékost hónapokig jegelni.”

Coquelin öt bajnokin lépett pályára a Chartlonban, decemberben pedig visszarendelte az Arsenal Mikel Arteta, Mathieu Flamini és Aaron Ramsey sérülése miatt.

„Nem volt boldog, amikor visszahívtuk. Azt hitte, csak tartalékként számítunk rá. Coquelin felismerte, hogy miben jó, s azt kamatoztatja a pályán. Megfelelő a hozzáállása, kimondja, amit gondol, ugyanakkor sohasem panaszkodik. Tudja, hogy hatalmas lehetőség ez számára. Sokszor elbizonytalanodott, megkérdőjelezte saját tudását, mert kevésszer játszott. Most, hogy itt az esély előtte, nem akarja elszalasztani” – tette hozzá Wenger.

Coquelin decemberi visszatérése után háromszor csereként lépett pályára, összesen tizenhárom percet kapott Wengertől. Ezt követően viszont sorozatban tíz bajnokin egyaránt kezdő volt, s csupán kétszer cserélték le – mindkétszer a 89. percben, ráadásul az egyik alkalommal sérülés miatt. A francia olyannyira alapember lett, hogy a QPR ellen 2–1-re megnyert bajnokin törött orral vállalta a játékot.

A megbízható Opta statisztikái szerint Coquelin jobb számokat produkált a liga egyik legjobbjának tartott Nemanja Maticsnál. A Chelsea szerb középpályásának és Coquelin mutatóit 90 percenkénti lebontásban vizsgálta meg az oulala.com – mivel a szerb sokkal több percet töltött a pályán a franciánál.



Az eredmények szerint Coquelin gyakrabban blokkol és tisztáz, s kevesebbszer követ el hibát védekezésben, mint a Chelsea sztárja. Míg Matics 41.6 százalékban nyeri meg párharcait, Coquelin esetében ez a szám 48.6 százalék. Sőt, Coquelin a levegőben megívott párharcokban is jobb Maticsnál – pedig a francia magassága – a 194 centis Maticshoz viszonyítva „csak” – 178 cm. Az ellenfelek passzainak lefülelésében is az arsenalos a jobb, csaknem kétszer többször szerez labdát 90 percenként, mint Matics.

Wengert gyakorta kritizálják a fiatalokba vetett túlzott türelme és bizalma miatt, ám Coquelin példája azt bizonyítja, vannak későn érő futballisták, akikre igenis érdemes várni.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik